Dit moet je weten voordat je Avengers: Infinity War gaat zien

Wat begon met Iron Man in 2008 is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste mediafranchises ter wereld: de Marvel Cinematic Universe, kortweg MCU. De filmserie is inmidddels al achttien titels rijk, met als laatste Black Panther, die inmiddels een tijdje in de bioscoop te zien is. Met een brutowinst van meer dan 14,8 miljard dollar is het daarmee dan ook de succesvolste filmfranchise aller tijden. En nu staat Avengers: Infinity War voor de deur, het meest ambitieuze project van de MCU tot nu toe. Met zoveel films is het natuurlijk moeilijk om alle verhaallijnen, superhelden en buitenaardse bedreigingen uit elkaar te houden. Vrees niet, wij zijn hier om je te helpen. Hier is alles wat je moet weten voordat je Avengers: Infinity War met eigen ogen gaat zien

Laten we beginnen bij het eind. De premisse van de film is als volgt: de kwaadaardige alien Thanos is van plan het halve universum te vernietigen. Thanos wil dit doen door de zes Infinity Stones, mysterieuze stenen die de gebruiker haast ongelimiteerde kosmische krachten geven. Tot op heden hebben we vijf van de zes stenen terug kunnen zien in de MCU; de zesde zal zich waarschijnlijk onthullen in deze nieuwste film. De allereerste Infinity Stone die we te zien kregen was de Space Stone (uit Captain America: The First Avenger). Hierna volgden de Reality Stone (Thor: The Dark World), de Power Stone (Guardians of the Galaxy), de Mind Stone (The Avengers) en de Time Stone (Doctor Strange).

Nu denk je waarschijnlijk: ‘Leuk al die stenen, maar ik wil meer weten over de superhelden zelf!’ En groot gelijk heb je. Omdat een gedetailleerde beschrijving van de oorsprong, krachten en rol van elke superheld(in) in het MCU waarschijnlijk enkele tientallen pagina’s zou gaan beslaan, focussen we ons op de absolute basis. Daarvoor is het handig om te weten dat de MCU tot op heden is onderverdeeld in drie fases. Te beginnen bij fase 1, en wel bij Iron Man: in de gelijknamige film uit 2008 leren hoe wapenhandelaar en miljardair Tony Stark aan zijn Iron Man-suit komt. Aan het einde van de film (in de allereerste van de inmiddels beruchte post credits-scenes) wordt hij benaderd door Nick Fury, directeur van S.H.I.E.L.D. (een soort CIA, FBI en Department of Homeland Security samengepakt in een ultrageavanceerd overheidsorgaan). Deze introduceert het Avengers-initiatief, een plan om een team te vormen van ’s werelds beste en gevaarlijkste mensen, om daarmee toekomstige bedreigingen tegen de wereld en haar bevolking het hoofd te bieden.

Enkele films later (na de introductie van Hulk, Thor en Captain America) wordt dit initiatief gerealiseerd in de film The Avengers. Iron Man en co. vechten het uit tegen een buitenaardse invasie, geleid door Thor’s kwaadwillende (adoptie)broer Loki, die hierbij hulp krijgt van Thanos in de vorm van een buitenaards leger en een mysterieuze scepter, die een ieder in een slaafs instrument van de wil van de gebruiker van de scepter verandert. De invasie wordt verijdeld, de Avengers redden de wereld en alles lijkt weer op rolletjes te lopen. Niets is echter minder waar.

Fase 1 is afgelopen en fase 2 begint. In Captain America: The Winter Soldier leren we dat HYDRA, feitelijk een moderne groep nazi’s, eerdergenoemd superorgaan S.H.I.E.L.D. heeft geïnfiltreerd, wat uiteindelijk resulteert in de ineenstorting van laatstgenoemde organisatie. Omdat Tony Stark (Iron Man) het steeds machtiger wordende HYDRA en eventuele invasies wil tegengaan, bouwt hij een geavanceerde A.I. genaamd Ultron die de wereld moet gaan beschermen. Dit gaat natuurlijk helemaal fout en enkele seconden na zijn schepping keert Ultron zich tegen de mensheid (zucht). De Avengers zijn wederom genoodzaakt de handen ineen te slaan om deze nieuwe bedreiging te stoppen.

En ook deze keer lukt het de Avengers, maar niet zonder zich de woede van de rest van de wereld op de hals te halen. Bij de bestrijding van het kwaad zijn namelijk duizenden mensen om het leven gekomen, en dat kan zo natuurlijk niet langer. Zodoende wordt fase 3 ingeleid. De Avengers staan voor een keuze: of ze worden onderworpen aan overheidsgezag, of ze worden elk individueel als oorlogsmisdadigers gestraft en opgesloten. Dit leidt tot spanning binnen de groep, met name tussen Captain America en Iron Man. Deze confrontatie bereikt haar hoogtepunt  in Captain America: Civil War waar de twee superhelden uiteindelijk met elkaar op de vuist gaan.

Ondertussen zijn er alweer enkele nieuwe helden en heldinnen aan de MCU toegevoegd, sommigen met hun eigen film (denk aan Ant-Man en de Guardians of the Galaxy in fase 2; Doctor Strange, Spider-Man en Black Panther in fase 3), anderen als secundaire karakters (Black Widow, Hawkeye etc.) Al deze personages zullen (hoogstwaarschijnlijk) een rol gaan spelen in de aankomende film, hoe klein of groot die rol dan ook mag zijn.

Dan nog even terugkomend op de stenen. De Space Stone is in de derde Thor film (Ragnarok) in de handen van Loki, die hem gejat heeft uit zijn vaderland Asgard. Aangezien Loki en Thor gevangen zijn genomen door Thanos op dit moment, is het aannemelijk dat deze steen al in handen is van onze buitenaardse wereldvernietiger. Aan het einde van Thor: The Dark World zien we dat de Noorse god de Reality Stone naar de Collector stuurt, een eccentrieke verzamelaar, voor het eerst geïntroduceerd in Guardians of the Galaxy. Aan het einde van deze film leren we ook dat de derde steen, de Power Stone, in bewaring wordt gegeven aan het militaire corps van de planeet Xandar.

Dan hebben we nog de Mind Stone en de Time Stone. Weet je nog die mysterieuze scepter waarmee Loki mensen naar zijn pijpen kon laten dansen in The Avengers? Die scepter blijkt de Mind Stone te bevatten. Nadat Loki is verslagen, gebruikt Tony Stark a.k.a. Iron Man de steen om een A.I. te maken, wat, zoals beschreven, helemaal fout gaat. Een tweede poging van Tony slaagt gelukkig wel en resulteert, met behulp van de steen, in de creatie van Vision, een goedwillende android. Deze heeft de Mind Stone in zijn voorhoofd ingebed. Tot slot de Time Stone. In Doctor Strange wordt onthuld dat een magisch genootschap, dat de aarde al eeuwenlang beschermt tegen allerlei gevaren, de steen in bewaring heeft in de vorm van een amulet. Tegen de regels in besluit Doctor Strange, een veelbelovende leerling van het genootschap, het amulet en daarmee de steen uit te testen. Aan het einde van de film zien we dat de steen op dat moment in zijn macht is en dat hij daarmee de tijd zelf kan veranderen, hetgeen tot nogal absurde maar desondanks waanzinnige gebeurtenissen leidt. Zoals gezegd is er over laatste steen, de Soul Stone, op dit moment nog niks bekend.

En dat is dus de huidige situatie voor de aanvang van Infinity War: de Avengers zijn uit elkaar gedreven, sommigen zelfs op de vlucht of überhaupt niet eens op aarde (we kijken naar jullie, Thor, Hulk en Guardians), maar de buitenaardse bedreiging van Thanos om het halve universum te vernietigen zal voor onze helden genoeg zijn om zich te verenigen en hun krachten te bundelen om deze gestoorde paarse alien voor eens en voor altijd het zwijgen op te leggen.

Toch?

Avengers: Infinity War draait vanaf 25 april in de bioscoop.