Lijst Calimero: kwaliteit van onderwijs omhoog

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de studentenverkiezingen zijn weer begonnen. Vanaf afgelopen maandag zijn de vijf Groningse studentenpartijen bezig met het winnen van kostbare stemmen en let op: ​er kan nog tot morgen (vrijdag 18 mei) gestemd worden via https://vote.rug.nl/​! ​Wij moedigen iedereen dan ook zeker aan dit te doen, want geloof het of niet, de studentenpartijen hebben meer invloed op het beleid van de universiteit dan je misschien zou denken. Nu snappen we dat je door alle flyers, sleutelhangers en condooms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is de Studentenkrant speciaal voor de zwevende kiezer in gesprek gegaan met de lijsttrekkers en voorzitters van alle vijf de partijen. Wat zijn hun belangrijkste standpunten en waarom moet je op hen stemmen? Je leest het hier!

“Kies voor de partij met inhoud”, is de slogan van Lijst Calimero. Of, in het Engels: “We deliver a better UG”. De partij klein begonnen, als eenmanspartij (vandaar ook de naam), maar is steeds verder gegroeid. Lijst Calimero is vandaag de dag een begrip in het universitaire politieke landschap van Groningen. Wij van de Studentenkrant spraken met Younes Moustaghfir, lijsttrekker van de partij.

Hoe gaat de verkiezingsstrijd tot nu toe?

“Ja, goed! We zijn met verschillende partijen flink aan het flyeren, en ik vind dat persoonlijk heel erg leuk om te doen. Op straat met mensen praten en mensen vertellen over de standpunten van onze partij, om op die manier zoveel mogelijk stemmen proberen binnen te halen!”

Maar wat zijn dat die standpunten van jullie partij?

“We willen een universiteit die uitdagend en interessant is, en die jou als student constant aan het denken zet. Wij willen dat de universiteit zijn geld goed besteed, waardoor de kwaliteit van onderwijs omhoog gaat. We hebben drie pijlers: wat je studeert, hoe je studeert en waar je studeert.”

Kan je misschien wat meer vertellen over deze pijlers?

Een voorbeeld van “wat je studeert” is dat we inderdisciplinair onderwijs willen, door bijvoorbeeld vrije ruimtes binnen studies aan te bieden waarbij je binnen een andere faculteit vakken kan volgen. Hierdoor is er meer vrijheid voor studenten met een brede interesse. Met “hoe je studeert” doelen we meer op de structuur van het onderwijs. De manieren hoe je kennis getoetst wordt, bijvoorbeeld. Veel studies hebben maar één manier van toetsing, namelijk een groot tentamen aan het einde van het blok. Door verschillende toetsmomenten te creëren, zoals essays en opdrachten, wordt de werkdruk van studenten regelmatiger verdeeld. Ik geloof dat je op die manier meer kennis aan het vergaren bent dan als je maar één tentamen hebt die je écht moet halen. Ten slotte “waar je studeert”, waarbij de focus ligt op de persoonlijke ontwikkeling van studenten. Zo hebben we dit jaar een Well-being week georganiseerd door Lijst Calimero, waarbij we studenten informeren over studiestress en hoe ze ermee om moeten gaan. Dit was zo’n succes, dat we het nu jaarlijks willen gaan organiseren.”

Waarin onderscheiden jullie je van andere partijen?

“Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen voor zichzelf bepaald op wie ze willen stemmen. Ik ben niet zo’n fan van schreeuwen waarom mensen op ons zouden moeten stemmen en waarom wij ons onderscheiden. We verschillen natuurlijk qua invalshoek van de andere partijen: wij willen een betere universiteit, een hogere kwaliteit van onderwijs. Daarom is onze slogan ook: kies de partij voor de inhoud.”

Wat doen jullie qua campagne voeren om op te vallen?

“We hebben met onze kandidaatsfractie een fiets geregeld, en deze in de Calimero-kleuren gespoten. Die gaan we verloten. Dat vind ik een toffe actie. We proberen we op elke plek iets anders te doen. Zo deelden we voor de UB appels uit in de kleur van Calimero: groen.”

Waarom moeten we op Calimero stemmen?

*Lacht*, “Ja, mensen moeten dat dus maar zelf bepalen. Maar wij zijn de partij voor de inhoud.”

Dus lieve mensen, omarm de democratie, informeer uzelf en maakt gebruik van uw kostbare stemrecht. Houd de website en facebookpagina van de Groninger Studentenkrant in de gaten voor meer interviews met de andere partijen en vergeet niet te stemmen via https://vote.rug.nl/​.