De Vrije Student: collegegeld per vak, een groene universiteit en eindelijk eens een fatsoenlijk digitaal platform

Het kan je haast niet zijn ontgaan: de studentenverkiezingen zijn weer begonnen. Vanaf afgelopen maandag zijn de vijf Groningse studentenpartijen bezig met het winnen van kostbare stemmen en let op: ​er kan nog tot morgen (vrijdag 18 mei) gestemd worden via https://vote.rug.nl/​! ​Wij moedigen iedereen dan ook zeker aan dit te doen, want geloof het of niet, de studentenpartijen hebben meer invloed op het beleid van de universiteit dan je misschien zou denken. Nu snappen we dat je door alle flyers, sleutelhangers en condooms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is de Studentenkrant speciaal voor de zwevende kiezer in gesprek gegaan met de lijsttrekkers en voorzitters van alle vijf de partijen. Wat zijn hun belangrijkste standpunten en waarom moet je op hen stemmen? Je leest het hier!

De Vrije Student Nard Willemse is lijsttrekker voor De Vrije Student. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want deze partij doet dit jaar voor het eerst mee in Groningen. Omdat we twijfelen of ze het van hun sprankelende slogan (​ Maak ‘m hard voor Nard) moeten hebben, geven we ze via deze weg wat extra naamsbekendheid.

Hoi Nard, hoe gaat de verkiezingsstrijd?

“Het is een zware, maar ontzettend leuke week. We zijn vanaf maandag 8 uur non-stop in de weer en gaan overal langs om onze standpunten bekend te maken. We zijn natuurlijk nieuw in Groningen, dus we moeten opboksen tegen de partijen die al lang meedraaien en een flinke achterban hebben, zoals Calimero en SOG. Maar wij zijn van mening dat we ons op basis van onze standpunten goed onderscheiden van de andere partijen. We hebben zeker veel te bieden”.

Vertel, wat zijn jullie belangrijkste standpunten?

“​Allereerst hebben wij als enige partij het concrete doel om flexstuderen mogelijk te maken. We willen graag dat studenten de mogelijkheid krijgen collegegeld te betalen per vak of punt, in plaats van automatisch voor een heel jaar. Zo kunnen studenten die bijvoorbeeld topsport bedrijven of een parttime bestuursfunctie doen dit op een redelijke wijze combineren met hun studie, zonder dat dit onnodig veel geld kost. Er wordt op dit moment al geëxperimenteerd met flexstuderen in Amsterdam en daar is men enthousiast. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als wij genoeg stemmen krijgen om de universiteit ervan te overtuigen deze trial ook in Groningen te starten. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat de universiteit meer gaat investeren in duurzaamheid. ​Green Offices kunnen hierin veel meer doen dan er nu gebeurt en er moet een duidelijk plan komen voor de energietransitie van de RUG. Dat is er nu niet en dat vinden wij erg kwalijk. En dan is er nog de digitalisering. Laten we eerlijk zijn: Progress komt regelrecht uit de jaren ‘50, dat is wel eens aan vervanging toe en Nestor functioneert vaak ook niet zoals het zou moeten. We streven naar een RUG-app, waardoor alle relevante informatie, zoals je rooster en cijfers, overzichtelijk op één platform is terug te vinden. Dat is anno 2018 een makkelijk realiseerbaar plan, dus daar moet achteraan gezeten worden”.

Hoe voeren jullie campagne?

“We flyeren heel veel. De grote partijen hebben natuurlijk een grote achterban, wij moeten het doen met de mankrachten die we hebben. Maar het gaat goed. We proberen zoveel mogelijk naamsbekendheid te creëren en we hebben al een hoop mensen enthousiast weten te maken voor onze standpunten. We delen trouwens ook condooms uit, met ​Maak ‘em hard voor Nard erop. Goeie slogan hè?”.

Voor veel studenten is het niet duidelijk wat het nut en de functie van studentenpartijen is, dus leg uit: waarom moeten we überhaupt gaan stemmen?

“Het is echt heel belangrijk dat er gestemd wordt. De verkozen studenten hebben medezeggenschap over het beleid van de toekomst van de universiteit. Het is belangrijk dat zij hun stem laten horen, zodat ze invloed kunnen uitoefenen op de koers die de universiteit gaat varen. En dan maakt het zeker uit op welke partij je stemt. Twaalf zetels voor DAG levert een hele andere toekomstvisie voor de universiteit op dan twaalf zetels voor ons bijvoorbeeld. Iets kleins als flexstuderen kan door de raad komen als wij inspraak krijgen, de pilot kan gestart worden en dat kan een groot verschil gaan maken voor alle studenten”.

Dus lieve mensen, omarm de democratie, informeer uzelf en maakt gebruik van uw kostbare stemrecht. Houd de website en facebookpagina van de Groninger Studentenkrant in de gaten voor meer interviews met de andere partijen en vergeet niet te stemmen via https://vote.rug.nl/​.