Cultuur

Internetpijp (VPN) Waarom jij er een moet nemen!

Wil jij met een gerust hart een filmpje downloaden of voorkomen dat je Internet Service Provider (hierna: ISP) al je internetverkeer kan inzien? Neem een internetpijp die je beschermt.

Gelukkig kennen we in Nederland nu nog een gedoogbeleid betreft het downloaden van illegale content. Helaas wil de filmindustrie hier verandering in brengen. Momenteel wacht downloadend Nederland een uitspraak van de Hoge Raad af die gaat bepalen of Ziggo, Tele2 en andere ISP ́s de plicht krijgen om sites als pirateproxy.com en ikwilthepiratebay.nl te blokkeren.

 

Waarom een VPN?

Waar we nu nog een land zijn waar je rustig een film kan downloaden gaan we als het aan Stichting Brein ligt meer richting een Duits model. In Duitsland krijg je bij het downloaden van een filmpje al snel een boete van enkele honderden tot duizenden euro ́s aan de broek. Dit is echter niet de enige reden waarom je na zou moeten denken om je internetverbinding te beveiligen. Op dit moment kan je ISP al je internetverkeer inzien. Vraag je je nu af waarom dit jou iets moet schelen? Kijk dan maar eens kritisch naar je internetgeschiedenis, naast je private heren- en damescollectie zijn er nog tig van sites die je in het dagelijks leven gebruikt en in eerste instantie niet echt reden geven tot onrust. Het samenbrengen van al deze sites kan echter toch heel veel vertellen over je politieke voorkeur, persoonlijkheid, sociale klasse, woonadres en nog veel meer.

 

Maar wat moet je doen als je geen torenhoge boetes wilt en je privéleven enigszins voor jezelf wilt houden? Een van de vele voorzorgsmaatregelen die eigenlijk iedere internetgebruiker zou moeten nemen is het nemen van een abonnement op een Virtual Private Network (hierna: VPN). Wat is een VPN? Een VPN kun je zien als een pijp die je legt vanaf je computer of smartphone naar de locatie die je selecteert, al het internetverkeer wat door de pijp heen gaat kan niet van buitenaf bekeken worden door je ISP of verschillende overheden. Het eindpunt dat door de leverancier van de dienst in gebruik wordt genomen kan zich overal ter wereld bevinden. Het eindpunt wordt verder ook nog eens door duizenden andere mensen gebruikt waardoor jij niet te individualiseren bent. Stichting Brein kan dus niet aan Ziggo of aan je ISP vragen om te kijken of iemand een film- of muziekbestand heeft gedownload of geüpload.

 

Welke VPN moet je hebben?

Er zijn een stuk of 40 voorwaarden die bepalen of een VPN goed is. Zonder daar al te lang op in te gaan geeft ik hier drie voorbeelden van goede VPN ́s met enkele van hun kenmerken. BlackVPN is een bedrijf gevestigd in Hong Kong, wat een van de beste wet- en regelgeving kent omtrent privacy. Waar Nederland een doorgeefluik is voor de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk biedt Hong Kong de mogelijkheid om jezelf te beschermen tegen bespiedende ogen. Mullvad is een Zweeds bedrijf dat bij de registratie niet eens om een e-mailaccount vraagt en wat net als de andere twee de mogelijkheid kent om via cryptocurrency te betalen. Hierdoor kan zelfs je bank niet weten dat je een dergelijke dienst afneemt. Zorg overigens altijd dat je een betaalde VPN neemt, anders ben je gegarandeerd gratis al je gegevens beschikbaar aan het stellen om gedatamined te worden. Zoals het gezegde gaat: als je niet voor een product betaald dan ben jij het product. AirVPN heeft het voordeel dat het een grote en makkelijk te gebruiken VPN is. Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde VPN hoe moeilijker jij te individualiseren bent. Het nadeel is echter dat de grotere VPN ́s vaak als eerste door diensten als Netflix en Google geblokkeerd worden.

Tegenwoordig hoef je geen computerkundige te zijn wil je gebruik kunnen maken van een VPN. Op de sites van de hier bovenstaande VPN ́s kun je programma’s downloaden die alle technische dingen voor jou instellen. Je hoeft vaak alleen je gebruikersnaam en het wachtwoord wat je na betaling hebt ontvangen in te vullen. Vervolgens selecteer je een locatie en heb je weer een stuk van je privacy en van jezelf teruggenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.