Plussen en minnen van de huurfiets met de blauwe band

Vanaf het moment dat jij je eerste knalblauwe voorband spot zie je ze overal waar je gaat of staat. Ieder moment dat je even doelloos uit het raam van je muffe kamer staart rolt er een student op zo’n tweewieler voorbij. Struin je op een willekeurig moment door de binnenstad: elke paar meter staat zo’n herkenbaar stalen ros gestald. In de fietsenstalling van de UB kun je het aantal blauwe voorbanden op je vingers en tenen bij lange na niet tellen. We hebben het natuurlijk over de Swapfiets, het fietsabonnement waarvoor menig Gronings student gevallen lijkt. Sinds pak hem beet de KEI-week lijken de Swapfietsen in Groningen als paddo’s uit de grond te schieten. Tijd om ons te verdiepen in dit populaire fenomeen op wielen. Alle voordelen en nadelen van de Swapfiets op een rijtje.

Voordelen

Voor de luiaards
Swapfiets is op het luie lijf geschreven van de aartsluie student. Het grote voordeel en daarmee waarschijnlijk ook de verklarende factor voor het succes: de Swapfiets komt naar jou. Je meldt je aan en ze komen de fiets  bij je thuis afleveren, of op je werk, of waar je je ook maar begeeft. En niet alleen je nieuwe fiets wordt gebracht, ook als jouw fiets stuk is komt Swapfiets naar je toe om hem te repareren of om een vervanger te brengen. Want laten we eerlijk zijn, we gaan liever een maand met het OV en de benenwagen dan dat we zorgen dat ons defecte tweewielertje gerepareerd wordt. Nooit meer moeite doen om mobiel te zijn.

Kwaliteit!
Als studenten gaan we vaak toch voor goedkoop. En ja, dat gaat dan vaak ten koste van de kwaliteit. Zo ook bij onze keuze voor een fiets: liever twee tientjes besparen en op iedere afspraak twee minuten te laat  dan een fiets van acceptabele kwaliteit maar een lege beurs. Besluit je iedere maand twaalf euro te kunnen missen voor de Swapfiets, dan rijd je altijd op een meer dan degelijke omafiets. Af en toe wat lucht in de bandjes blazen en je hoeft nooit meer te laat op je afspraak te zijn!

Spring maar niet achterop bij mij
Het was je waarschijnlijk al opgevallen: Swapfietsen hebben geen bagagedrager. Een groot voordeel: je kunt namelijk geen fietsloze lifter meenemen. Niets is irritanter dan een fietsloze die na een feestje op niet-loopafstand van het centrum  om een lift vraagt, omdat hij of zij toch nog een kijkje in de binnenstad wil nemen. Fietsen op halfzachte banden met een overslaande ketting in semibeschonken toestand is immers al zwaar en ingewikkeld genoeg, daar wil je geen fietsloze op bagagedrager bij meeslepen. Met jouw Swapfiets is de fietsloze niet langer jouw probleem.

Superlegaal
Koop je je fiets bij een (vermeend) dakloze, dan weet je vrijwel zeker dat je je buiten de lijntjes van de wet begeeft. Doe je al iets meer moeite en ga je op zoek via Marktplaats, ook dan weet je niet zeker dat de verkoper op een rechtmatige manier eigenaar is geworden van jouw nieuwe fiets. Berijd je een Swapfiets? Dan ben je legaal bezig, loopt je geweten geen schade op en heb je ook wat betreft karma niks te vrezen.

Nadelen

Not so cool
Hoewel de wetenschap het er nog niet helemaal over eens is, lijkt de Swapfiets in eerste instantie niet de meest coole tweewieler. Wil je echt sexy en hip van A naar B rollen, dan kom je toch eerder bij een fixie of vintage racefiets uit dan bij de Swapfiets. Op je eerste date loop je liever twintig minuten dan dat je potentiële lover erachter komt dat je Swapfietsgebruiker bent. Op het moment dat je date heeft opgebiecht dat ze met een knuffelbeer slaapt, haar favoriete broodbeleg de combinatie van pindakaas met knakworst is en dat ze graag naar Marco Borsato mag luisteren, pas dan durf je te vertellen dat je Swapfietsgebruiker bent.

Niet voor fietsvakanties
Mocht je met je Swapfiets op bezoek zijn bij je tante in Roden en ter plaatse te maken krijgen met fietspech, dan komt Swapfiets helaas niet naar je toe voor reparatie. Alleen binnen de stadsgrenzen van Groningen schieten ze je te hulp. Gelukkig heb je waarschijnlijk geen tante in Roden. Heb je die wel, dan bezoek je haar waarschijnlijk nooit. Bezoek je haar wel, dan ben je vast te onsportief om de af te leggen kilometers per fiets te voldoen. De laatste keer dat Groningse studenten buiten de stadsgrenzen zijn gesignaleerd was met Project X Haren.

Spring maar niet achterop bij mij
Elk voordeel heb z’n nadeel, bracht wijlen Johan Cruijff ons bij. Zo is het ook voor het ontbreken van de bagagedrager boven het achterwiel. Een krat pils vervoeren gaat toch aanzienlijk makkelijker op een fiets waarbij de bagagedrager zich achter bevindt in plaats van voor.  Twee halve kratjes Bav vervoeren met een Swapfiets? Onmogelijk, zelfs lopend. En als je toch, bij wijze van uitzondering, een wit voetje wilt halen en  bijvoorbeeld een potentiële bedpartner een lift aan wilt bieden, dan mis je je oude barrel met bagagedrager.

Op dubbel slot
Niet geheel verrassend, maar wordt je Swapfiets gestolen, dan moet je wel dokken. Veertig euro’s in principe, tenzij het beestje niet op dubbel slot stond. Dan kost het geintje honderd knaken. Heb je de sleutel niet meer, oftewel stond je fiets niet op slot, dan betaal je de hoofdprijs:  350 euro. Niet vergeten op slot te zetten dus!

Tot slot de kosten (geschat) op een rijtje. Voor het gemak zijn we er vanuit gegaan dat je een beter slot koopt als je een fiets van Marktplaats koopt dan wanneer je een fiets van een dakloze koopt. Daarnaast gaan we er vanuit dat je een fiets van Marktplaats wel laat repareren indien defect, waar men dat in de regel niet doet met een fiets gekocht van een dakloze. Om die reden gaan we er vanuit dat je vaker een nieuwe tweewieler aanschaft.

Kosten per jaar Swapfiets Marktplaats Dakloze*
Aanschaf €0 €50 per fiets (geschat op 1 keer per jaar) = €50 €10 per fiets (geschat op 2 keer per jaar) = €20
Reparatie €0 €30 (geschat per jaar) n.v.t.
Huur 12 x €12 = €144 n.v.t. n.v.t.
Aanschaf slot n.v.t. €20 per fiets (geschat op 1 keer per jaar) = €20 €10 per fiets (geschat op 2 keer per jaar) = €20
Totaal €144 €100 €40

* ontzettend illegaal en superverboden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.