Hiv you heard the news?

Groningen werd vandaag opgeschrikt door een WhatsApp-bericht dat de rondte deed. Niet zomaar een bericht, maar eentje waarin beweerd werd dat er een heuse HIV-epidemie gaande is in onze mooie stad. Niet alleen hier trouwens, maar ook in Utrecht en Leiden. Het was een bericht dat zich zo snel verspreidde als… nou ja, HIV. De bleke koppies en paniekaanvallen van menig student als reactie op dit bericht waren natuurlijk voor ons reden genoeg om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Laten we maar met de deur in huis vallen: er is géén epidemie. ‘’Als er wat aan de hand was geweest, dan had de GGD ons dat meteen laten weten.’’ vertelt de vriendelijke meneer van de gemeentelijke communicatie-afdeling aan wie ik doorverbonden werd door de GGD. Wel wil hij ons nog met klem op het hart drukken dat het wel belangrijk is om veilig te vrijen, dus knoop dat goed in je oren. Bovendien weet je maar nooit wat voor ziektekiemen je Tinderneukie bij zicht draagt. Van de GGD en de gemeente dus groen licht, maar hoe is dit bericht ontstaan?

Na een berichtje op Facebook naar degene wiens naam boven negen van de tien kopieën in het appje staat, krijg ik een belletje. Dat het om een miscommunicatie gaat. Vervolgens daarna nadrukkelijk het verzoek of we dit artikel niet zouden willen plaatsen. Plus de mededeling dat dit veel commotie op gaat leveren als het wel geplaatst wordt, vooral voor ons. Gelukkig is commotie mijn derde naam, dus veel deerde dat ook niet. Verder wilde deze persoon niet in gesprek gaan, maar dit individu was natuurlijk ook niet degene die het bericht als chlamydia op Cherssonisos verspreidde.

Om een lang verhaal kort te maken, we zijn uiteindelijk achter de reden van het bericht gekomen. Het bericht komt bij een Utrechtse jaarclub vandaan, waar het eigenlijk gewoon bedoeld is om de dames een beetje kuis te houden, lekker middeleeuws. Zodat ze zich niet al te erg misdragen als ze een keer bij deze Noordelijke godenzonen en –dochters op bezoek komen. Beetje bangmakerij, meer is het niet, neuk er dus vooral op los. Voel je dus niet al te bezwaard als je een keer zonder kapotje bij een van de mooie studenten ’s lands in bed belandt, je zult er hoogstwaarschijnlijk niet aan overlijden. Maar toch, er moet geen HIV-epidemie nodig zijn om een pak rubbers te kopen, dus doe het maar gewoon lekker veilig, dat is beter voor iedereen.

Richard Nobbe

Absolute Nestor van de Studentenkrant en onomwonden beroepsnerd. Probeert al jaren lang het volk massaal aan de poëzie te krijgen en wisselt dit af met schaamteloos linkse columns en snijdende recensies over film of tv. Als 'ie geen boze reacties krijgt, dan heeft 'ie iets verkeerd gedaan.