Cultuur

Donnie bouwt op en breekt af

Als ik ietwat verlaat de Oosterpoort binnenstap zie ik jeugd van alle soorten en maten ronddartelen, die misschien toch wel in één subgenre geplaatst kunnen worden. Door de meeste van onze studentikoze lezers waarschijnlijk bestempeld als alternatief, maar dat is hoogstwaarschijnlijk juist wat de fans van Donnie willen uitdragen. Zo gek is dit niet, aangezien de heer Donnie zelf misschien wel het meest markante figuur is van de Nederlandse hiphop scene, die erbij loopt zoals hij zichzelf noemt, de mannelijke Caitlyn Jenner. Voordat de headliner, die in de mond van zijn fans ook wel Maradonnie of Het Fenomeen wordt genoemd, het podium betreedt, is het eerst de eer aan de rappende YouTuber Eenhoornjoost. De vriendschap tussen de twee is een bijzondere, wat verrassend goed afspat van een strakke doch hilarische chemie.

De zaal lijkt stampvol te zijn, maar toch sta ik binnen een halve minuut vooraan. Het gros van de mensen, voornamelijk jeugd, lijkt voor Donnie gekomen te zijn. Joost, die voornamelijk bekend is als YouTuber, is sinds kort ook muziek uit gaan brengen en wordt vandaag door Donnie voor de Groningse leeuwen gegooid. Ondanks dat het zijn allereerste show ooit is, is er van podiumvrees of ongemakkelijkheid geen spoor te bekennen. Zijn liedjes zijn niet uit het meest serieuze hout gesneden, maar zijn met slimme woordspelingen op een catchy en ingenieuze wijze aan elkaar geborduurd. Een man of vijftien durft het al aan om een mosh-pit te starten, waar de beats onder de tracks van Joost zich perfect voor lenen. Het grootste gedeelte van de menigte wacht echter toch op Donnie en staat timide achter in de zaal hun biertje veilig te houden voor het geduw en gespring voorin de zaal.

Na een kort intermezzo vol met opzwepende populaire hiphop bangers, beklimt Donnie dan eindelijk het podium. Tegen deze tijd is het al veel moeilijker geworden om zomaar naar voren te dringen, maar toch is het nog niet gelijk een gekkenhuis. Het Fenomeen start zijn show met enkele rustige meerappers, waarbij het publiek lichtelijk headbangend als back-up probeert te fungeren. Naderhand een slim begin, aangezien je na halverwege de show tonnen energie nodig hebt. De mosh-pits zijn ondertussen uitgegroeid tot volwassen proporties en de eerste verloren schoenen vliegen door de lucht. De met bier bezaaide vloer laat me tijdens de pits denken dat Donnie in Thialf staat te rappen in plaats van de Oosterpoort, waar menig enthousiasteling snoeihard onderuit gaat. De hardste moshpitter is echter ook de meest behulpzame. Waar iemand in zijn eentje valt over een wirwar van ledematen, wordt deze binnen luttele secondes in viervoud weer overeind gehesen. Wanneer Joost tegen het einde van de show zijn rentree maakt om samen met Donnie het publiek tot extase te brengen met de gezamenlijke parel René Froger, weet ik niet meer of mijn kleren drijfnat zijn van het zweet of van het bier. Wat ik wel weet, is dat Donnie met de ondersteuning van Scandinavian Boy Joost, een dijk van een show heeft neergezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.