Actueel

DJ en docent: deel II 

“Tijdens een van de bekende Subsonic ‘mayhem’ feesten stond een voormalig student van mij, die nu techno DJ is, vlak voor of na mij geprogrammeerd. Dan sta je samen in de DJ booth en lopen mijn twee werelden door elkaar,” vertelt Tom Wilcox, DJ en docent aan de Hanze Hogeschool.  Via Pieter Swieringa, een DJ en docent die we eerder hebben geïnterviewd voor onze mooie krant, kwamen we in contact met Wilcox. De Groninger Studentenkrant interviewde Wilcox over deze schijnbaar ongewone combinatie. 

De vraag wat er eerst was, docent of DJ, antwoord Wilcox resoluut: “DJ. Ik was nog masterstudent American Studies bij de RuG toen ik geld bij elkaar spaarde voor draaitafels en een mixer.” Uiteindelijk deed hij mee aan een DJ-contest voor studenten, georganiseerd door de Hanze. “Toen ik begon met werken bij de Hanze had ik een student in een van mijn klassen die ook heeft meegedaan aan deze contest.” 

Een keuze maken tussen de twee vindt Wilcox moeilijk. “Ik vind mijn werk bij de Hanze heel leuk, en het is een stabiele manier van je brood verdienen.” Hij vindt DJ’en echter ook helemaal geweldig. “Drum & bass is voor mij een hobby en een passie. Als ik de kans zou krijgen om er meer mee te doen zou het moeilijk zijn om dat af te slaan.” 

Wilcox draait op drum & bass festivals. Hoogtepunten: het Bevrijdingsfestival, in een enorme tent na Don Diablo, en het festival Welcome to the Village. Ook draait hij in clubs. “De club waar ik veruit het meeste heb gedraaid is Subsonic.” Hij vertelt: “De Nederlandse drum & bass scene is best klein en hecht, en je leert al gauw iedereen kennen. Heel cool.”  

Lesgeven en draaien is te combineren. “Over het algemeen draai ik op vrijdag en zaterdag. Op zondag ben ik dan kapot, maar om maandag kan ik er weer tegenaan.” Een klein kindje thuis zorgt er wel voor dat het echt wat moeilijker is geworden. “Draaien doe ik nog graag, maar een maandelijks evenement organiseren lukt niet meer.” Een evenement organiseren is moeilijk te combineren, want ik voel me dan verplicht om tot richting het einde van de nacht te blijven.” 

Studenten die hij lesgeeft is hij ook weleens tegengekomen. “Wel grappig als studenten in niet hele nuchtere staat naar je toe komen om te vertellen wat men echt van je denkt als docent. Gelukkig wel positief,” zegt hij lachend. Maar hij vindt het niet raar om studenten tegen te komen. “Leraren hebben ook een leven buiten waar ze werken.” 

Muzikale top 5 van Tom Wilcox 

“Ik vind dit natuurlijk heel erg moeilijk! Ik heb het wat afgebakend om het makkelijker te maken: alleen drum & bass, alleen uitgebracht in 2017, en vijf verschillende subgenres van drum & bass heb ik gebruikt.” 

Seba – Stasis (Stasis/Inner World op Secret Operations) 

 

 

 

Drum & bass is van oorsprong breaks-gedreven muziek, en ook al is het sinds de jaren 90 uitgegroeid tot een ontzettend breed genre dat alsmaar blijft evolueren, er zijn

nog altijd veel nieuwe goeie breaks-releases. Hier heb je een heerlijke combinatie van goeie breaks en atmosferische opbouw van Zweedse

veteraan Seba.  

 

Ivy Lab – Magikess (Peninsula EP op Critical Music) 

 

Ik had het net over de evolutie van d&b. Dit is op dit moment heel populair – de zogenaamde half-time, wat eigenlijk gewoon instrumentale hiphop is. Gemaakt door d&b artiesten. Op een d&b label. Op een tempo dat je kunt mixen met d&b. Maar goed, wat vooral uitmaakt – het is heel vet. De hele release is goed, maar deze track steekt er voor mij bovenuit. Let op de variatie bij tweede drop. 

Bop – So Unloved (Not Your Cup Of Tea op Med School/Microfunk) 

Bop is een Russische producer van hele minimale drum & bass. Het is heel elektronisch met veel piepjes en weinig snares, maar bijna altijd een goeie spacey sfeer. Zoals de titel van de EP al aangeeft, is het niet heel poppy, maar dit is een chille en toegankelijke track. 

S.P.Y – Alone in the Dark (Alone in the Dark EP 1 op Hospital Records) 

Ik draai veel melodische drum & bass, en ben vaak de opener, waardoor ik snel neig naar rollende, opbouwende tracks, met veel sfeer. Maar ik vind hardere drum & bass net zo tof, en een peak time setje knallen is altijd leuk. Dus hierbij een hardere. Deze nieuwe van S.P.Y doet precies wat ie moet doen. Mooie opbouw, en dan een switch naar een lekkere lompe, simpele bassljne.  

Alix Perez & Spectrasoul – Synergy (Synergy EP op 1985/Ish Chat) 

Zoals ik net al noemde, ben ik als warm-up DJ altijd fan van goeie rollende tracks met veel vibes. Hier heb je twee topnamen van dat subgenre die zijn gaan samenwerken aan een EP. Wat wil je nog meer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.