Cultuur

Under the Sea: Zomermode in 2017

De zomerzon staat weer aan de hemel en dat betekent dat de voorjaarscollectie weer massaal ingekocht mag worden bij de lokale kledingboer. Nu zijn wij van de SK de ergste niet, dus wij hebben onze twee meest mode-incapabele redacteuren naar Amsterdam gestuurd om eens polshoogte te nemen van de nieuwste zomertrends.

 

Alles fucking glittert. Als iedereen aan deze opgedrongen modetrend mee zou doen, dan zouden de astronauten van het ISS ons kunnen zien glimmeren vanuit de ruimte. Dat is allemaal erg onhandig voor het vliegverkeer, maar dat terzijde. Of het nou je topje, je rokje, je bikini of iets daartussenin betreft, de pailletjes en glitterstoffen zijn niet weg te denken van de paspoppen. Het is alsof je in een orgie met een Toppers-thema beland bent. Allemaal erg gezellig en leuk voor de feestdagen, maar deze trend keuren wij met pijn in onze ogen af.

 

Velours is terug, of je het nou wil of niet. Deze trend was ook al te observeren in de koudere dagen van het jaar, maar om nou een velours tracksuit aan te trekken met dertig graden in de schaduw is op z’n best bedenkelijk te noemen. Het is niet meer uit het straatbeeld weg te denken, maar wij redacteuren willen niet gaargekookt worden in onze velours pakjes. Of de Nederlandse zomer nou opleeft naar onze veel te hoge verwachtingen of niet, wij garanderen dat je zachtstoffige, glimmende outfitje ontzettend gaat plakken van het zweet. Niet doen dus.

 

Rood-wit lijkt heel erg in te zijn voor de mannen deze zomer, maar na wat onderzoek, fluitconcerten en heel wat geschreeuw op de Dam begonnen we door te hebben dat het hier om Ajax-fans bleek te gaan. Erg verwarrend allemaal.

 

De prijs voor de slechtste Eurovisie-outfit ging naar een Macedoniër met debiel lang haar en een mesh-shirt. Kennelijk hebben de modezaken in onze hoofdstad deze memo nog niet gekregen, want alles is mesh en het ene is nog doorzichtiger dan het andere. Vooral als je het combineert met een van de veel te veel zilverkleurige, metallic kledingstukken die door het centrum gestrooid lijken te zijn, kun je het alleen hebben als Christina Aguilera heet en een album uitbrengt rond 2003. Voor de rest lijkt het vooral alsof je een tweederangs porno-actrice bent met veel te veel daddy-issues. We houden je niet tegen, maar ons verzoek is wel om mesh zoveel mogelijk te beperken tot de slaapkamer.

 

Voor mannen blijft gelukkig voorlopig de mesh-trend nog uit, maar vreemd genoeg kun je als man wel truien en broeken kopen met gaten en verfvlekken erin. Een voordeel hiervan is wel dat als je een rasp over je shirt haalt, je dan meteen mee kunt doen deze zomer. Het verlengt gelukkig ook de levensduur van je kleding, want hoe meer slijt, hoe beter de kleding, als we de etalages moeten geloven. Ook kun je shirts van dertig jaar geleden weer makkelijk aandoen; het maakt niet uit dat je er met je bierbuik niet meer in past, crop tops blijven ook hip. Toch raden wij deze faux-punk trend af, ten eerste omdat het nogal een contradicto in terminis is en ten tweede omdat je er best wel uit ziet als een pauper, met je gaten overal. Als je er toch wel voor wil gaan, bespaar dan wat geld en brand je gaten er zelf in, dat is wel echt rebels.

 

Toch is de meest opvallende ‘trend’ de terugkeer van neon. Als je er graag wil bijlopen als een fluorescerende zuurstok, dan is dit absoluut je seizoen, want ze hebben alles: van rokjes tot mesh-shirtjes en van riemen tot rare lashelmen. Zoals een van de dames die we hierover hebben gesproken zei: ‘’Ik zou dit misschien voor carnaval kopen, anders niet.’’ Wij kunnen niets anders doen dan deze mening volledig onderschijven, ondanks dat we hier geen carnaval vieren.

 

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel in het modewalhalla dat Amsterdam heet, want het doet ons deugd om te melden dat de bloemenjurken – weet je wel, die stiekem gemaakt zijn van oma’s gordijnen – nog steeds hun opmars maken. Het is gezellig, kleurrijk, stijlvol en sexy; de redactie wordt er helemaal gelukkig van. Nieuwkomer is de jurk met fruit erop, maar deze vinden we om onduidelijke redenen toch minder aantrekkelijk. Dus trek oma’s gordijn maar weer aan, maar blijf bij de fruitschaal uit de buurt.

 

Bloemen moeten echter niet door mannen gedragen worden. Althans, een hip Volkskrantredacteur-achtig bloesje met een bloemenperkje erop is helemaal prima, maar trek dit patroon in naam van alles wat mode heet niet door naar je broek. Ook is duidelijkheid verschaffen over je bovenkleding misschien een goede tip. De redactie kon er niet uit komen of een desbetreffend kledingstuk nou een polo, een overhemd, een T-shirt of een hoodie was. Het had in elk geval een rits, een kraag en een raar stofje, vinden we niet mooi. Kennelijk wordt pastel ons ook opgedrongen, hebben we ook geen zin in.

 

En dan nog iets zorgelijks, maar hier kunnen we kort over zijn. Het halve korset, wat is deze? Het is te kort, te klein, te krap en het ziet er werkelijk waar niet uit, en het maakt je dan ook totaal niet sexy. Gewoon niet doen.

 

Ook zijn zeemerminnen tegenwoordig kennelijk hip, de mode-industrie loopt voor op Hollywood. Schelpvormige poeha vliegt ons om de oren, van portemonnees tot miniscule tasjes en van kaarsen met zeemeermingeur (vis?) tot de oestervormige BH’s en de nepvinnen. Het wordt een groot feest onder de zee als we de etalages mogen geloven. Alles is geschubt of glibbert als vis zo glad door de vingers. Nu hebben wij niets tegen glibberen, maar de overdaad aan zeeblauw, zeewiergroen en zeemeerminpaars was toch echt wel een beetje too much.

 

Om dit artikel toch op een positieve noot te eindigen, doet het ons deugd om te melden dat vrijwel niemand op straat deze modeminkukels daadwerkelijk draagt. Uiteraard is er hier en daar wel een randstedeling die voor de bijl gaat en een glitterjekkie aantrekt, maar gelukkig gaat het hier om uitzonderingen. Wat ons verder opviel waren de flowy broeken, fijne sandaaltjes en zachtgekleurde topjes. Wij zijn er zeker van dat je met deze pareltjes van kleding het festivalseizoen volkomen gaat rocken, daar is geen glitterstaart of neonroze lashelm voor nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.