Een leven lang chocolade

Sinds ik voor het eerst Sjakie en de Chocoladefabriek zag, verlangde ik stiekem naar een voorraad chocolade waar ik mijn leven mee vooruit kan. En we zijn er bij de Studentenkrant zeker van dat die rivier van gesmolten chocolade in menig ander indulgent droom voorkomt. En toen was daar de chocoladeverzekering. Helaas is het ons niet gelukt het gesprek aan te gaan met initiatiefnemer en, zoals ze zelf zegt, mensen blij-maker Siebrigje, maar hier volgt een impressie wat een leven lang chocolade zou kunnen zijn.

 

Het concept is als volgt: je schrijft je in via de website van Andere Chocolade. Voor nog geen 23 euro inclusief verzendkosten krijg je elke maand een prachtig doosje thuisgestuurd met drie á vier heerlijke en eerlijke reepjes chocolade. Klinkt duur en vreselijk decadent, en misschien is het dat ook wel. Maar alle repen die je in de box vind zijn allemaal van bean to bar. Veel uitleg heeft dat denken we niet nodig, maar het gaat om fair trade-chocolade waar de makers direct alle winst van krijgen. En het zijn stuk voor stuk pareltjes. Romige maar donkere chocolade met gechrushte koffiebonen, 75% pure chocolade uit Engeland met zeezout en zuurdesem broodkruimeltjes voor een heerlijke bite en chocolade met pompoenpitjes uit Dubai: eigenaresse Siebrigje zorgt er echt voor dat je in elke box drie reepjes vindt die je zelf nooit zou hebben gevonden. Ook zit er elke keer een kaart bij met uitleg over de repen. Waar ze vandaan komen en wat de filosofie van de maker is. Dat is echt heel interessant want het blijkt dat je net zo veel variatie hebt in chocolade als in wijn, zowel in de smaken als in de structuur en manier van ontwikkelen.

 

Als je dan het doosje in de brievenbus vindt, dan begint het pas echt. Een mooi zwart doosje met luxueus design, van binnen vind je het logo van Andere Chocolade in een zwart sjabloon, daaronder goud crêpepapier met een gouden stickertje en als je dat opzij vouwt het echte cadeau. Het voelt bij het openen bijna of je lid bent van een hele exclusieve en geheime club, alsof je heel rijk en belangrijk bent. En dat voegt wel echt iets toe aan de beleving.

 

Het klinkt allemaal wel heel erg pompeus en overdreven, drie repen voor twintig euro. Daar kan je ook twintig repen van een niet verder te benoemen paarse koe van kopen. En dat is je goed recht. Maar de missie van Siebrigje is mensen anders laten kijken naar de chocolade die we nu eten. Vaak worden de repen die we eten gemaakt met veel vet en suiker. Daarnaast is de cacao die gebruikt wordt vaak onder vreselijke omstandigheden gewonnen. Natuurlijk is de prijs daar ook naar, en is het veel vriendelijker voor je portemonnee om goedkopere repen te kopen. Maar het is niet per se vriendelijker voor de wereld. Andere Chocolade probeert men daar bewust van te maken. Win-win lijkt ons, want de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product, en jij mag elke maand een cadeautje van hoogste kwaliteit open maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.