Recensie

De Datingapp-test

Je kent het wel. Daar waar in de zomer al je vrienden en vriendinnen met hun liefje op vakantie gaan, moet jij de zomer alleen op het strand doorbrengen. Natuurlijk wel in je nieuwste bikini, of zwembroek waar je private parts gewoonweg amazing in uitkomen. Maar toch zou je die tropische kokosnoten graag met iemand anders willen delen. En met al die datingapps van tegenwoordig is het maar gissen waar je het beste boy- of girlfriend material tegen gaat komen. Geen nood, de Studentenkrant heeft het allemaal keurig voor je uitgezocht. Zie hieronder een lijstje met de populairste datingsapp van Nederland, mét deskundig ervaringsadvies. 

Tinder

De meeste mensen zijn ondertussen wel een beetje swipe-moe. Veel hebben Tinder alweer van hun telefoon verwijderd, en ook de redacteur in kwestie moest het eerst weer opnieuw installeren. Gelukkig stonden al haar oude matches nog op een rijtje en kon ze vaststellen dat er toch minstens tachtig mensen in Groningen haar niet lelijk vinden. Altijd leuk om te zien. De app laat je een paar foto’s zien van de potentiële date in kwestie binnen een afstand en leeftijdsinterval die je zelf kan instellen. Je kan ook zien welke interesses en vrienden jullie delen op Facebook, dit laatste is vooral handig als je iemands profiel even wil naspeuren voor een extra kiekje. Daarna swipe je naar links – afgekeurd – of naar rechts – goedgekeurd –. Like je elkaar, dan heb je een match en kan je een gesprekje beginnen. Maar goed, dit is voor de meeste mensen oude koek.

Het probleem zit hem eerder in het hebben van tientallen matches, en dat niemand je vervolgens aanspreekt. Tijd om het heft in eigen handen te nemen en zelf wat praatjes aan te knopen. #emancipatie. De oude matches worden maar even daargelaten, want het is ook zo gek om na twee jaar nog eens hoi te zeggen. Na avondje mijn duim getraind te hebben – links links links links rechts links links links links links KUT die had rechts gemoeten – heb ik al gauw achttien nieuwe matches. Ze krijgen allemaal dezelfde veelbetekenende emoji toegestuurd, want er is geen tijd om voor elke Tinderboy een creatieve openingszin te bedenken.

Maar gelukkig blijken ze niet veel aanmoediging nodig te hebben. Van de achttien hebben maar twee niet gereageerd op de uitnodigende blik van het gele poppetje. Een van de jongens vraagt zich nog even af wat die blik precies inhoudt, en na een ‘dat mag je zelf invullen’ besluit hij dat het betekent: laten we een keer een wandelingetje gaan maken. Gezien zijn leuke koppie lijkt dat geen probleem, dus de eerste date is binnen een paar uur in de pocket.

Van de overige vijftien kap ik een paar gesprekken zelf af, onder andere omdat ze niet bekend zijn met ’t Kofschip of omdat ze net een paar berichtjes te veel sturen als ik niet direct reageer. Oh en één omdat die de emoji met de kwijlmond stuurde. Ronduit onsmakelijk vind ik die. Een paar gesprekken bloeden uit zichzelf dood omdat we blijkbaar niet veel gemeen hebben. Uiteindelijk blijven er zeven gesprekken op gang, waarvan ik bij twee of drie vermoed dat het weleens op een date zou kunnen uitlopen.

Met een conversieratio van 22% van match naar date is dat helemaal geen slechte score voor het door mij al afgeschreven Tinder. Zolang je zelf initiatief neemt en geen problemen hebt met de vleeskeuring – alleen je uiterlijk telt bij het matchen – is het eigenlijk nog steeds best wel een leuke app. – Janneke Vos

Happn 

Wat als je de ware liefde op straat tegen bent gekomen, maar net de andere kant op keek? Geen probleem bij Happn. De mensen die op je scherm verschijnen zijn mensen die je onderweg tegen bent gekomen of, als je gunstig woont, voor je huis langs zijn gelopen. Het grote voordeel is dat je niet direct hoeft te kiezen. Je kan langs alle profielen scrollen en ze liken, wegklikken of nog even laten staan als je twijfelt. Ook kan je zien waar je elkaar bent tegenkomen, hoe vaak en welke vrienden en interesses je deelt op Facebook.

Even schrikken is het wel, als ik de app open en een oude scharrel en mijn broer bovenaan mijn lijstje staan. Dit is niet waarvoor ik dit gedownload heb. Maar het was te verwachten, want Groningen is klein en Happn is populair onder studenten. Het publiek is dus wat studentikozer dan op Tinder, en dat spreekt mij wel aan. Ikzelf spreek dat studentikoze publiek wat minder aan blijkbaar, want de matches stromen niet zo snel binnen als op Tinder. Toch heb ik na een tijdje een leuk lijstje aan boys die ik een berichtje zou kunnen sturen. Ik heb dat maar even gelaten omdat ik op Tinder al vijftien gesprekken moest onderhouden.

Een paar jongens namen zelf initiatief, maar het lijkt erop dat je ook bij deze app vooral zelf het gesprek moet aanknopen als je resultaten wil zien. Het gebruiksgemak is prima, maar een groot nadeel is dat je regelmatig reclame voorgeschoteld krijgt.

Als je meer bedenktijd wil voor je iemand liket en op en top kapitalist bent is deze app dus helemaal voor jou. De bedenktijd is ook het enige wat deze app onderscheidt, verder lijkt het verdacht veel op Tinder. – Janneke Vos

Bumble

‘Op Bumble is het aan op dames,’ vertelt de app ons. Als twee mensen een match zijn dan is het aan de vrouw om de eerste stap te zetten. Helemaal van deze feminisitsche tijd dus deze app. Leuk idee. Als jij als meid dus niet op je mondje gevallen bent is deze app een interessante optie. Wees er wel op voorbereid dat je binnen 24 uur moet reageren op je match, anders is de connectie voorgoed verloren. De prins op het witte paard laat natuurlijk niet eeuwig op zich wachten. Ben jij niet zo’n snelle kiezer? Geen zorgen, met BumbleBoost kun je eindeloos naar je man staren voordat je besluit de eerste stap te zetten. Kost wel geld. Dat dan weer wel.

Wat deze app anders maakt dan andere apps is de BFF-optie. Ben je niet op zoek naar de ware, maar wel op zoek naar een maatje? Dan kun je deze functie inschakelen. Ideaal voor als je nieuwe vrienden zoekt in een nieuwe stad bijvoorbeeld. Er zijn dan ook opvallend veel internationals te vinden op deze app. Je moet er maar van houden. O! Met Bumble kan je tevens profielfoto’s van een soort Snapchatfilter voorzien. Enig. Ten slotte geeft de functie, die je laat zien hoeveel anderen op Bumble je al naar rechts hebben geswiped, je inzicht in hoe lekker je bent. Goed voor het zelfvertrouwen. Of toch niet?

Verder doet deze app niet veel meer dan voor Tinder. Een ordinaire vleeskeuring, waarbij je toekomstige matches gepresenteerd worden aan de hand van je locatie. Al kun je het locatiebereik niet instellen. Minpuntje. Wat moet een mens nou met kerels uit Amsterdam? Too fucking far away. Verder is het mannenaanbod ook voor deze app maar matig, en like je af en toe maar eens iemand om je duim wakker te houden.

Kortom: Leuke app als je als jongen te verlegen bent om het eerste contact te leggen, of als je op zoek bent naar nieuwe vrienden. Anders gewoon lekker Tinder installeren. Nog meer matige keuze voor dichterbij. – Lieke van Dam

oHello

Bij oHello is het eigenlijk vrij simpel. Je maakt net als altijd een profiel aan, kiest je mooiste foto’s uit, kiest een paar tags die het beste bij je passen (doglover, yass!), vult je agenda in en het avontuur kan beginnen. Wait. Wat? Agenda invullen? Ja. oHello is namelijk gericht op echte ontmoetingen. Nadat jij je profiel hebt afgerond krijg je allemaal personen te zien die zich binnen een straal van drie kilometer binnen jou bevinden. Vinden jullie elkaar leuk? Dan wordt er op basis van jullie agenda’s een tijd en locatie ingepland door de app. Pas na jullie date wordt de chatfunctie van oHello zelf beschikbaar voor jullie tortelduifjes.

Klinkt leuk? Is het ook! Waar je bij apps als Tinder eeuwenlang door kan zaniken over je dag, ga je hier gewoon gelijk voor de bijl, en tref je mensen die echt met je af willen spreken om te zien of het klikt. Ook merk ik dat je kieskeuriger bent met je hartjes uitdelen, wanneer het op echt daten aankomt. Als je weet dat je diegene ook in het echt gaat ontmoeten, like je niet meer iedereen om je ego te boosten, en is het niet meer zo leuk om bekenden maar gewoon te liken ‘om te zien of zij het ook gaan doen’.

Vooralsnog heb ik daarom ook nog geen hartjes uitgedeeld, dus geen dates mogen hebben. Het aanbod van oHello is vrij beperkt, daarnaast vrij matig. Teleur. – Lieke van Dam

 Paiq

Ten slotte is er nog Paiq. Een serieuzere app, voor serieuzere relaties. Dit blijkt al aan de grote waslijst aan vragen die je bij het openen van de app moet invullen. Ben je een man of vrouw? Waar val je op? Wat zoek je? Een niet-single man? Kan geregeld worden! Wat voor niveau doe je, welke lengte en postuur heb je, wil je kinderen? He, maar rook je ook of drink je weleens alcohol (confronterend)? Wat zijn je interesses? Voor elke vraag wil de app weten hoeveel sterren je jezelf hierin geeft en hoe meegevend je daarin bent bij de ander.

Dan is het moment van de waarheid: de app maakt matches op basis van je interesses. Je krijgt ongeveer twee matches per dag te zien, tenzij je geld op tafel gooit. Dan mag je  van al het lekkers proeven wat Paiq te bieden heeft. Maar let wel: je krijgt de foto’s van je matches nog niet te zien. Wel laat de app weten dat Rick, een 27-jarig single man, op ongeveer één kilometer afstand smachtend op mijn berichtjes zit te wachten. We matchen zelfs vierenhalve sterren met elkaar. Helaas mag ik dus niet zien hoe hij eruitziet, maar gelukkig, kan ik daar al chattende achter komen. Of je raadt het al: geld op tafel gooien. Helaas ben ik ook maar een arme student. En bekruipt er een ongemakkelijk gevoel mij. Wat als Rick al een kalende man is? Misschien heeft hij wel een hangend oog. Of erger nog! Draagt hij een bril… Alhoewel we allemaal Tinder bekritiseren op het ordinaire vleeskeuringsgehalte, moet ik toch toegeven dat uiterlijk wel degelijk uitmaakt voor mij.

Maar he, alles voor de journalistiek. Ik ben wel nieuwsgierig wat Rick mij te bieden heeft. Met een bonkend hart klik ik op ja: ik met Rick in contact komen. Lief van de app, ik mag een berichtje meesturen. ‘He Rick, heb jij eigenlijk wel een grote dick?’ leek me wat ongepast. Dus ik besluit maar geen bericht te sturen. Nu is het afwachten op Rick. Gelukkig heb ik anders Pascal nog.

Al vrij snel kom ik erachter dat op deze app vrij veel serieus potentieel ronddwaalt. En dan niet op de goede manier. Gesprekken lopen stroef omdat ik van MTV met zijn Geordie Shore en Ex on the Beach hou, en niet praat over mijn nieuwe baan. Bovendien maakt het idee dat er een kerel-zonder-uiterlijk zich achter zijn schermpje verschuilt mijn liefde voor deze app niet veel groter. Ander groot nadeel van deze app: Je wordt doodgegooid met ongevraagde mail in je inbox. – Lieke van Dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.