Het leed dat reflectieverslagen heet

Als student op het hbo krijg je vaak opmerkingen naar je hoofd geslingerd van studenten die op de universiteit zitten. Men lacht de hbo-student uit omdat het een cursist is, de studies zijn te makkelijk, er zijn veel verplichte colleges, de hbo-student moet zich altijd melden bij het SLB-uurtje, enzovoort. Je kun je verdedigen als hbo-student maar gelukkig kent iedereen het gezegde: hoogmoed komt voor de val. Echter is er wel een aspect waarmee de hbo-ers gepest mogen worden: reflectieverslagen.

Dat je bedolven wordt onder verslagen, tentamens, essays en opdrachten op het hbo is bekend, maar de reflectieverslagen zijn het ergste. Elke keer weer verslagen uit je duim zuigen om maar te laten zien dat je zogenaamd enorme vooruitgang hebt geboekt. Elk jaar moet je er weer een maken na bijvoorbeeld een stage. Per competentie minimaal twee bewijzen aanleveren. Videobeelden terugkijken van jezelf en deze eindeloos analyseren. Je einddoelen zo opstellen dat ze makkelijk te bewijzen zijn in plaats van einddoelen maken waar je echt achter staat. Het beste is natuurlijk om dat wel te doen, maar daarmee snijd je jezelf in de vingers. Soms verzinnen dat je tijdens de studie een competentie hebt gehaald terwijl je die allang beheerste. Het reflectieverslag opsturen om hem vervolgens weer terug te krijgen met eindeloze kritiek. Uit die kritiek blijkt voornamelijk dat de docent sommige dingen anders wil zien omdat het mooier is, wat een onzin.

Reflecteren an sich is niet erg. Het is goed om soms stil te staan en te kijken waar je naar toe wil werken. Maar moet dat op zo’n omslachtige manier? Moet je tijdens je studie of stage meer bezighouden met het verzamelen van bewijslast dan focussen op het werk zelf? Blijkbaar! Tijdrovend zijn deze verslagen waarbij je je hoofd breekt omdat je alweer iets uit je duim moet zuigen omdat men het ‘te kort’ vindt. Al die tijd kon je beter besteden aan het leren van tentamens of andere opdrachten. Ben je nu ook na jaren supergoed geworden in reflecteren? Of ben je goed geworden in lulverhalen opschrijven om maar wat ECT’s te kunnen ontvangen?

Reageer ook