Actueel

Heel Groningen Bakt: Huize Dagobert

Iedere maand gaat de Groninger Studentenkrant met een mandje ingrediënten op bezoek bij een studentenhuis. De opdracht: bak het lekkerste lekkers met de producten die je tot je beschikking hebt. In deze editie gaat huize Dagobert de strijd aan.  Ook meedoen met jouw huis? Mail dan naar: hoofdredactie@studentenkrant.org

Gewapend met een extra jurylid stapt de jury van HGB op een regenachtige vrijdag huize Dagobert binnen. Het huis is ruim, oud en slecht geïsoleerd. Ik wordt naar de onderste verdieping begeleid. ‘Ook wel Siberië genoemd, omdat het er nooit warm wordt,’ vertelt bewoonster Femke ons. Gelukkig wordt de jury wel warm van een kopje thee en het vooruitzicht straks weer haute cuisine gebak te mogen eten.

Femke, Sanne, Ard en Hesli gaan vandaag de strijd aan met een pak naturel muffinmix en een fles droge witte wijn. Die laatste mag als ingrediënt worden gebruikt of om het creatieve proces te bevorderen. Voor het eerst sinds de start van Heel Groningen Bakt wordt voor het eerste gekozen. Er wordt een gerimpelde appel uit een kastje getoverd die, na geschild en in stukjes gesneden te zijn, wordt geweekt in de wijn. Daarna raakt de jury het geknutsel even uit het oog terwijl ze een rondje door de tuin lopen, maar naar het schijnt zijn er hageslag en paaseitjes aan te pas gekomen.

Terwijl Femke en Sanne zich bekommeren om de muffins, levert Ard vanaf het bed commentaar en is Hesli nog ergens boodschappen aan het doen (niet voor extra ingrediënten natuurlijk, dat zou tegen de regels zijn). Alle bewoners zijn een beetje brak, maar dat komt de sfeer eigenlijk alleen maar ten goede. Gemoedelijk wordt besproken wat er de afgelopen nacht is gebeurd en wat er voor de volgende nacht op de planning staat. Terwijl de jury de gaskachel aan het knuffelen is om een beetje warm te blijven gaat de kookwekker af. Tijd voor de presentatie.

Vol trots wordt een bord met goudbruin gebakken muffins gepresenteerd. En de jury heeft het gelijk niet meer koud nadat ze hun mond flink hebben verbrand aan het verstopte paasei. Wel een leuke verassing.

Het eindoordeel:

De presentatie van de muffins was mooi en netjes, ze waren allemaal mooi rond gebakken en niet uitgezakt. De smaak was heerlijk, en de muffins waren niet te droog of te klef. De appel geweekt in wijn was ook lekker, maar er zat te weinig van in de muffins om ze helemaal tot hun recht te laten komen. Het paaseitje in het midden was een leuke verrassing, die je nog dagen bijblijft terwijl je de vellen van je gehemeltje voelt hangen. Andere huizen zijn wel eens creatiever geweest, maar door het genuanceerde gebruik van ingrediënten scoort huize Dago wel hoog op smaak.

Presentatie: 8

Smaak: 9,5

Creativiteit: 6

Eindcijfer: 7.8

 

Klassement:

  1. Huize Dagobert 7.8

  2. Chateau Orteil Du Jean 7.3

  3. Huize P 7.3

  4. Casa Badjas 7.2

  5. Damsterhol 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.