Actueel

Happy pills and razor blades

Een nieuwe plaat en een jaar later staan de boys van Lucas Hamming weer op het podium van de Simplon. De zaal is beduidend voller dan de vorige keer: niet gek want de band heeft een kickstart gemaakt afgelopen jaar. Ze waren de huisband van dwdd en kregen ook nog de eer de titelsong voor 3FM’s Serious Request te schrijven. Ze hebben alle kansen hebben gekregen om enorm te groeien in hele korte tijd.

En dat is ook te horen. De nieuwe plaat, ‘Luck is For Suckers’, is anders dan de eerste ‘HAM’. De sound is meer gefinetuned, soms een beetje softer. Persoonlijk vind ik dat wel jammer, hier bij de studentenkrant houden we wel van een ruw spelletje. De liedjes zijn pakkend en de meesten rocken lekker dansbaar, maar sommige liedjes zoals ‘Thrill of the Chase’ hebben een beetje een Jett Rebel sausje over zich. Niet dat dat nou erg is, maar de band heeft het in zijn mars om meer hun eigen sound neer te zetten.

En dat zie je ook terug op het podium. De jongens zijn gegroeid, lijken weer wat meer te spelen voor de muziek en hun liefde daarvoor, dan dat ze proberen het publiek te bespelen met hun fotogenieke looks. Het zijn ineens niet alleen meer jongens met  gevoel voor muziek, ze lijken meer een visie te hebben over de richting van de band. In nummers als ‘Be Good or Be Gone’, hoor je dat zowel op de CD als op het podium terug. Wat ik altijd leuk vind aan Hamming, is dat muziek op de plaat goed gestileerd klinkt, alles klopt. En daardoor klinken de nummers meer pop dan wanneer ze live worden gespeeld. Dan is de rock er nog meer in te horen.

Als ik de band na het concert even spreek, vraag ik ze hoe het is om op deze manier je studententijd door te maken. Ze zijn naar mijn schatting rond de 23, maar op een vrijdag als deze is er geen tijd voor een feestje want ze moeten de volgende dag ook weer gewoon aan het werk in Eindhoven.

Lucas: ‘Ja dat is wel gek. Mijn studententijd begint op veel vlakken eigenlijk nu pas. Dat sluit niet uit dat er genoeg feestjes zijn, en elke keer als ik op het podium sta is het alsof  ik mijn eigen feestje geef. Dat is te gek. Maar je moet er ook wel aan denken dat je vaak in het weekend gewoon werkt.’

Kas: ‘Voor mij is deze tijd denk ik heel anders dan voor de meeste mensen van mijn leeftijd. Ik heb veel energie en tijd gestoken in mijn opleiding, omdat je je als muzikant toch echt moet bewijzen en ik altijd heb geweten dat ik hier mijn geld mee wilde gaan verdienen. Of dit nou gebeurt met Lucas, of met televisieprogramma’s als All You Need is Love: het is allemaal onderdeel van een groter goed.’

Naast hun studententijdervaring, ben ik ook ergens anders benieuwd naar. Als je kijkt naar het publiek van Lucas Hamming zie je veel dames die niet veel ouder zullen zijn dan een jaar of 18, misschien zelfs nog wel jonger. Is het niet lastig dat je zingt over spiegels op tafel, coke gebruik, seks en champagne en dat aan de andere kant een groot deel van je publiek waarschijnlijk geen idee heeft waar je het over hebt?

Kas: ‘Ja dat contrast is best wel groot soms. Aan de andere kant zijn die meisjes wel de reden dat we zo bekend zijn geworden. Zij komen namelijk trouw naar elk concert en daar probeer je dan als band ook elke keer wat extra aandacht aan te besteden. Maar natuurlijk zijn sommige teksten niet op ieder publiek van toepassing. Af en toe ben je daar wel mee bezig als je een nummer schrijft. Maar we maken vooral muziek voor onszelf, dat staat voorop.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.