Actueel

Docent en DJ

“Mensen zien de wereld van een docent niet samenvallen met die van een DJ. Ik moest een keer surveilleren voordat ik moest draaien en had daarom mijn platenkoffer bij me. Komen er twee studenten naar me toe die me uit willen leggen dat zo’n koffer ook gebruikt wordt om platen mee te nemen.”, zegt Pieter Swieringa (37), docent Internationale Communicatie aan de Hanzehogeschool en DJ. De Groninger Studentenkrant interviewde hem over deze schijnbaar ongewone combinatie.

 

DJ-en doceren lijkt een weinig logische combinatie. Toch zijn er docenten die dit doen. “Studenten denken vaak dat docenten naast hun baan geen leven hebben. Het docentschap is tijdrovend, maar met een beetje creativiteit is er ruimte voor wat anders”, zegt Swieringa. Hij begon op zijn 15e met het verzamelen van plaatjes, wat uiteindelijk resulteerde in DJ’en op festivals zoals Noorderzon en Noorderlicht.

 

Swieringa draait voornamelijk jazz, soul en latin, en is vaste concert-DJ bij Simplon, de Oosterpoort, de Stadsschouwburg en de Puddingfabriek. Zo is hij DJ geweest bij NNT-premières, New Cool Collective en Al Jarreau. Aangezien hij docent is op de Hanzehogeschool en ook heeft gedoceerd aan de RUG, draait hij vaak op werkgerelateerde feestjes. “Denk aan promoties, borrels, congressen. Mensen denken: die kent onze wereld, hij snapt wat we willen.”

 

DJ’en en doceren is te combineren, maar soms komt het voor dat hij ’s ochtends pas in bed ligt na een optreden en de volgende dag weer moet doceren. Dit gebeurt niet vaak en hier is hij erg blij om. De vraag of hij doceert of DJ is, vindt hij gemakkelijk te beantwoorden. “Ik financier mijn passie, namelijk platen verzamelen, met DJ’en. Ik wil niet de wereld rond om te draaien, want mijn familie zie ik graag veel. Daarnaast vind ik doceren ook erg leuk. Nu heb ik het beste van beide werelden.”

 

Studenten komt hij wel eens tegen, maar vaak herkennen ze hem niet. “De mores is faculty staff have no life. Studenten verwachten geen docenten bij feestjes in de club, dus ze zien vaak niet dat ik het ben. Laatst stond ik tijdens een concert bij toeval naast een studente van me die tegen haar vriendje aan stond te grinden. Tot ze mij zag. Het is vaak ongemakkelijker voor de studenten om me tegen te komen dan andersom. Ik drink niet en gebruik niet, terwijl ik mijn studenten wel eens dronken of stoned tegenkom.”

 

Er zijn veel verschillende soorten DJ’s. “Veel DJ’s draaien digitale muziek, maar ik ben vooral een verzamelaar die alleen originele persingen draait. Als ik de originele plaat niet kan vinden, wordt hij dus ook niet gedraaid. Niet als heruitgave en zéker niet digitaal.” De tofste plek waar hij ooit draaide, was in de A-kerk op de de preekstoel, hoog boven het publiek.

 

Niet alleen hijzelf, maar ook zijn 5-jarige dochter is bezig met muziek. “Mijn dochter Doortje kreeg een platenspeler toen ze drie werd. Zo leert ze van mij wat anders kennen dan K3. Ze houdt nu van The Jackson 5, Diana Ross en Johnny Osbourne.” Hij en zijn dochtertje draaien 5 mei samen op het kinderpodium van het bevrijdingsfestival Groningen in het Stadspark.

 

Voorbeelden uit de DJ-wereld worden wel eens aangehaald als hij lesgeeft. “Op dit moment hebben we het over “persuasieve technieken”, waarbij ik af en toe voorbeelden gebruik uit de culturele sector. Ook gebruik ik anekdotes van vrienden van me die DJ zijn. Dit zijn soms ook docenten: hij kan zo vier van zijn vrienden opnoemen die het docentschap met DJ-en combineren. Pas dus maar op dat je niet plotseling een van je docenten voor je neus hebt staan terwijl je net 5 shotjes wodka achterover hebt geslagen!

 

De muzikale top-5 van Pieter
5. Drumetrics – RSI-MSK 001 (private press, 2016): “Vintage analogue freaks brengen rauwe breaks waar je nekhaar van overeind gaat staan. Deze limited 10 inch is voor liefhebbers van The Gaslamp Killer. Of investeerders, want dit soort plaatjes gaan snel de collectorsmarkt op tegen idiote prijzen.”

 

4. Golden Teacher – Raveinstigator / Divine (Sounds of the Universe Records, 2016): “Afropunk-Funk, Wave No Wave, Dub-Acid crossover, ik weet niet hoe ik dit noemen moet. Hoe  dan ook, dé hipstersound uit de bloeiende Glasgow scene in de vorm van een 12 inch met handbeschilderde hoezen. Ik tipte ze al voor Loft in Vera, wie weet…”
3. Midori Takada – Through the Looking Glass (WRWTFWW, 1983/2017): “Dé reissue van het jaar. Deze Japanse percussioniste trad kortgeleden nog aan bij het World Minimal Festival in Amsterdam. De oorspronkelijk in 1983 opgenomen plaat is voor liefhebbers van Steve Reich en Terry Riley.”
2. Johnny Colon & OrchestraBoogaloo Blues (Cotique, 1967): “Nog op zoek naar een goede zomerplaat? Salsa, Descarga, Boogaloo, de Puerto Ricaan Johnny Colon brings the goods! Ja, op de trombone. Luister naar ‘Mira Ven Aca’ en je rooftop BBQ kan beginnen. “
1.Johnny OsbourneTruths and Rights (Studio One, 1979): “Legendarische artiest, legendarische plaat, legendarisch label. Door deze plaat ben ik aan reggae verslingerd geraakt. Doortje (mijn dochter van 5) vraagt regelmatig of ik deze plaat opzet en zingt Truths and Rights al mee. Voor de nerds: de originele Jamaicaanse persing klinkt fantastisch.”

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.