De staptelefoon 3310

Een mobieltje zo sterk als een baksteen. Je kon er alleen mee bellen en sms’en. De batterij hoefde je maar een keer per week op te laden. Het had een spelletje dat nooit verveelde en je kon regelmatig veranderen van frontje. Het was mijn eerste mobieltje, het was jouw eerste mobieltje: de Nokia 3310. En hij komt terug! Weliswaar in een ander jasje, maar de bovenstaande kenmerken zijn ook terug te vinden in de nieuwe versie.

De 3310 behoort tot een van de bestverkochte telefoons ooit. Overal ter wereld kon men deze telefoon kopen en zelfs wanneer hij niet meer verkrijgbaar was werd hij nog vaak genoemd. Op internet gingen meme’s rond waarbij de 3310 als onverwoestbaar werd neergezet. In het tijdperk van smartphones staat de 3310 nog steeds op een voetstuk. En terecht. Want alle lovende verhalen zijn waar. Stiekem zouden wij wel terug willen in de tijd en opnieuw gaan genieten van de 3310. Lekker Snake spelen, monotone ringtones kopen via Jamba, een nieuw frontje op je mobiel doen en ouderwets sms’en waarbij je alle woorden zo kort mogelijk maakte om maar binnen het maximale aantal tekens te blijven.

Gelukkig kun je die tijden herbeleven. Want hij komt dit jaar weer uit! Op het Mobile World Congress in Barcelona liet HDM – die de merkrechten van Nokia bezit –  de nieuwe Nokia 3310 zien. De nieuwe versie ziet er moderner uit, maar het heeft niet veel meer functies dan de oude. Met een opslagruimte van 16 MB heeft het nu een kleurenscherm, een camera, een groter scherm, je kunt muziek luisteren en de telefoon is een stuk dunner. Je kunt hem kopen in vier flitsende kleuren: blauw, oranje, grijs en geel. 3G en 4G worden niet ondersteund, dus er zijn geen apps en internet. Lekker makkelijk.

Waarom je dit mobieltje moet kopen als student? Allereerst is hij lekker goedkoop: €49,-. Dat is even duur als een abonnement op je nieuwe iPhone. Alle prikkels die een smartphone met zich meebrengt zijn er niet meer. Je hoeft niet meer gelijk te antwoorden op WhatsApp of cool te doen op Snapchat. Hij is daarnaast een perfecte staptelefoon. Je kunt er zo je huidige simkaart in doen. Als hij valt is dat totaal niet erg en je kunt ook een leuk kiekje maken als je vrienden lopen te braken op straat. In de helft van de kroegen heb je toch geen bereik dus aan internet heb je toch niks. En als je moet wachten voor de wc kan je even Snake spelen, beste tijdverdrijf ooit.

Reageer ook