Speciaalbiercafé De Koffer

Een stukje uit het centrum, midden in de Schildersbuurt vind je een café waar ze wel 320 verschillende speciaalbieren verkopen. Zowel uit verrassende verre oorden als van eigen Nederlandse bodem. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Maar het is toch echt heus waar en omdat ik mijn ogen niet kon geloven ging ik eens bij de Koffer langs om poolshoogte te nemen en sprak af met Ronny (eigenaar) en Marjolein (bedrijfsleider).

24 jaar geleden, op 26 februari, opende eigenaar Ronny voor het eerst de deuren van zijn café de Koffer. ‘In de tussentijd is er niet veel veranderd, veel van de stamgasten zijn bij mij binnen komen rollen  toen ze nog studeerden. Voor sommige betekende dat, dat hun studie niet altijd op de eerste plek kwam te staan maar gelukkig zijn ze inmiddels allemaal goed terecht gekomen,’ aldus Ronny.

De kroeg heeft zijn plekje gevonden aan het pleintje van de Blekerstraat. Niet echt hartje Groningen zou je zeggen. Toch zijn er veel bierliefhebbers die graag een extra ommetje lopen voor het grote aanbod speciale bieren die letterlijk op elk lege plekje in het pand worden gestald. ‘De hype rondom speciaalbieren is in een korte tijd enorm gegroeid. Dat betekent niet alleen dat Nederland massaal biertjes is gaan produceren, ook landen als Polen en Italië staan bij ons op de kaart. We hebben steeds meer gasten die speciaalbieren sparen en dus speciaal naar Groningen komen omdat wij een bier hebben staan dat zij nog nooit geproefd hebben, dat is echt leuk om te merken,’ vertelt Marjolein.

Met zo veel bier zou je zeggen dat het er wild aan toe gaat in de Koffer. Maar dat is niet per see het geval. Marjolein: ‘Wij zijn niet echt een kroeg meer waar enorm wordt gefeest, vroeger kwamen mensen –en vooral studenten- nog wel bij ons indrinken voor ze op stap gingen, maar nu is het eigenlijk vaker zo dat mensen echt langer blijven hangen en er een avondje uit van maken om bij ons lekker bier te drinken. We maken er daarnaast ook echt werk van om onze gasten zo goed mogelijk voor te lichten over de bieren die wij serveren. Dat vinden mensen leuk.’

Het publiek dat naar de Koffer komt voor hun aanbod, op hop gebaseerde, drankjes is heel gevarieerd. Ronny: ‘We hebben niet een doelgroep, behalve misschien bierdrinkers: iedereen is en voelt zich welkom. Maar we zijn er eigenlijk zeker van dat we ook voor diegene die zegt niet van speciaalbier te houden een bier te hebben wat ze wel lekker vinden.’