Recensie

Recensie: De ontwikkeling van de hamburger

Hamburgers zijn natuurlijk een fantastische uitvinding: goedkoop, makkelijk en snel klaar. Tenminste, dat waren ze altijd. Tegenwoordig kun je geen festival meer bezoeken of je struikelt over de kraampjes waar ze voor minstens tien euro biologische algenburgers met veganistische kaas voor je bouwen. Uiteraard geserveerd op glutenvrij speltbrood.

En ook in Groningen zelf is de hamburger niet meer wat hij was. Bij De Burgerbakkerij kun je tegenwoordig terecht voor je luxere hamburger, al dan niet met zeewier en geserveerd op Waldkornbrood. En het moet gezegd worden, deze burgers zijn absoluut fantastisch. Het zijn waarschijnlijk de lekkerste hamburgers die je ooit zult eten. Maar er is wel een probleem: als je dan zo’n Italiaanse bol bestelt voor tien euro, dan is die niet normaal te eten, aangezien nog voor de eerste hap alle zuurkool, brie en blue stilton van je broodje flikkert. Het kost ontzettend veel tijd en moeite om je door het hele broodje heen te werken, en aan het eind van die missie ligt de gehele vloer van je kamer bezaaid met een combinatie van sla, uienringen en stukjes zongedroogde tomaat. Er zitten minstens drie soorten saus in je wenkbrauwen en onder je nagels zitten nog dagen restjes harissa-munstspread.

Hoe lekker die hamburger dan ook was, dat kan niet de bedoeling zijn. Hamburgers zijn ontworpen om snel een stukje vlees te kunnen eten, zonder je handen vies te maken. Om even snel te halen als je weinig tijd of geld hebt. Hamburgers horen op een wit, slap broodje, met hooguit een blaadje sla ter versiering. Met een plakje gele cheddar waarvan iedereen eigenlijk wel weet dat het niet gemaakt is van zuivel maar van radioactief restafval. Hamburgers zoals ze die bij de McDonald’s nog voor een euro serveren: dat zijn de echte hamburgers. De nieuwe hamburgers horen thuis in een restaurant waar ze met mes en vork gegeten moeten worden. En hoe lekker die ook zijn, stiekem denken we toch verlangend terug aan de kleffe hamburgers van vroeger. Goedkoop, makkelijk en snel klaar. Zoals het hoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.