Actueel

Maak kennis met de Paintbar: vingerwerk voor gevorderden

Dat wijn een katalysator is voor het creatieve proces, behoeft geen toelichting. Niet alleen wordt het schrijven van je oneindige aantal verslagen opeens een stuk gemakkelijker, het lijken ook opeens stuk voor stuk pareltjes. En hoe kan het toch dat je opeens op het sublieme idee komt om knakworsten in je gebakken ei te verwerken? Wijn. Een universeel gegeven, zo moet ook De Paintbar gedacht hebben. ‘Wijntje in de ene hand, kwast in de andere’, en gaan. Laat onze lever dat nou even toevallig zalig in de oren klinken…

De Paintbar is nog een vrij jong concept dat zich inmiddels op meerdere plekken in Nederland haar gezicht laat zien. Het idee is simpel: kies op de site een schilderij uit dat je mooi vindt, kijk op welke locatie je die kan schilderen en schrijf je in voor het event. De schilderbenodigdheden zoals kwasten, verf, een doek, uitleg en alcoholische versnaperingen volgen vanzelf. (Tip! De Paintbar organiseert ook events in het thema ‘Date Night’. Mocht je nog een Valentijnsinvulling zoeken…).

Gewapend met mijn moeder aan mijn zijde en een kwast artistiek vervlochten in mijn haar, namen we die desbetreffende 16 januari plaats achter ons Xenosdoek in ‘t Zwarte Schaap, de schilderlocatie voor Groningen van die avond. Klaar om een meisje met ballonnen te tekenen die was omgedoopt tot het thema ‘Vrijheid’. De mannelijke ober, niet geheel vervelend in een gezelschap van vrijwel alleen maar vrouwen, snelt direct naar ons toe voor het eerste drankje. ‘Droge witte wijn, alstublieft’.

Wachtend op de laatste creatievelingen nemen wij de situatie vast even in ons op. In de zaal boven het restaurant van ’t Zwarte schaap is een heus atelier ingericht waar zo’n stuk of 40 ezels opgesteld staan aan de lange tafels, hoge tafels en zelfs aan de bar. Het geheel lijkt nogal onder het principe: ‘Hoe krijgen we zoveel mogelijk mensen in één ruimte?’, opgevuld te zijn. Woeste halen maken met je kwast is dan ook zeker niet gewenst. Tenzij je buurvrouw mooier schildert dan jij natuurlijk, dan kan een beetje ezeltje prikken wel uit.

Enfin, de gastvrouw van de avond begint en vertelt gelijk het motto van De Paintbar: ‘Iedereen kan schilderen.’ Maar goed, door bovenstaand fenomeen, staan wij daar ook niet zo van te kijken. Na wat praktische rompslomp begint ons creatieve avondje uit. Bijna dan. We gaan pas echt van start door onze kwasten in de lucht te steken en gebroederlijk: ‘IK KAN HET’, uit te schreeuwen. Cute.

De 2,5 uur durende verfsessie bestaat vooral uit één kunstenares die stap voor stap uitlegt wat je gaat doen. Zo beginnen we met de achtergrond te verven, vervolgen we onze reis door het schilderen van een ei, om er vervolgens weer een driehoek overheen te schilderen. Het is enorm leuk om achter de basis van een schilderij te komen, die je niet kunt afleiden van simpelweg het bestuderen van een schilderij zelf.

Na twee wijn, twee uur en twee kwasten die bijna in de wijn beland zijn, verder leggen we de laatste hand aan ons meesterwerk. En eerlijk toegegeven, het lijkt ook nog wel ergens op. Het resultaat zou je bijna aan je muur thuis durven te hangen. Natuurlijk moet je enigszins beschikken over een goede hand, maar door de instructies die de gastvrouw met je deelt wordt het wel een stuk gemakkelijker om iets op het doek te zetten.

Voor de oplettende lezer, valt het op dat het aantal wijn op deze avond nogal tegenvalt. Want is dat niet het hele idee achter dit concept? Dat het schilderen leuker, spontaner en makkelijker wordt na een aanzienlijke hoeveelheid wijn? Ja. Zeker. Helaas betaal je daar dan ook meteen een aanzienlijke hoeveelheid geld voor. Het idee van dit alternatieve avondje uit is leuk, maar de 30 euro die je vooraf betaald is niet inclusief drank en hapjes. En aangezien we niet schilderen tijdens het piekuur van ’t Fust kan je ook nog eens gerust rekenen op een aanzienlijk bedrag voor je droge witte huiswijntje. Een dure grap, wat je je moeder nou ook weer niet aan wil doen.

Daarbij komt het feit dat je voor die 30 euro, een Xenosschilderdoekje krijgt (waar je ook nog eens het folie zelf van het doek mag halen), door de volle bezetting geen individuele instructies krijgt, en je na de 2,5 uur die ervoor staat erop mag rekenen, dat  je dan ook echt de deur uit wordt gewerkt, zonde.

Conclusie? Na deze sessie ben ik er vooral achter gekomen dat ik goed ben in vingerwerk, en dat je daar nogal rugpijn van krijgt. Verder is het een oprecht een leuk idee en is het weer eens wat anders dan een biosje pakken. Helaas is hetgeen wat je ervoor krijgt, niet in verhouding met de prijs. Al met al ben je vrij veel geld kwijt als je het effect van de alcohol wil creëren, en dan is de avond al afgelopen. Maar ach, dan hangt er wel wat geklieder van jezelf aan de muur. Geinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.