Cultuur

De datesteeg: Via Vechia

Wist je dat wij in een Groningen een klein stukje Méditerranée hebben? Een plek waar je de Zuid-Europese warmte altijd voelt, ook al is het -5 graden. Een plek waar je toch ècht ‘Hola!’ mag zeggen als je binnenkomt en ‘Ciao!’ als je vertrekt. Echt waar! Het is de perfecte plek voor een date of een diner. Ze hebben namelijk heel veel plekjes voor twee. Onder het genot van hippe Zuid-Europese deuntjes worden vele stijve heupjes los geschud, na het drinken van de wijntjes en sangria die ze hier aanbieden.  Tegenover het Holland Casino, direct naast de Hemingway’s (die cocktailworkshop-toko), zit een steegje genaamd de Via Vecchia (het oude eetstraatje). De ‘Ramblas’ van Groningen, zoals het zelf omschrijven.

Aan de Via Vecchia zitten vier restaurants. Boccaccio Botega Toscana (Toscaans/ Italiaans), Bar Bodega Cervantes (Spaans), Hemingway’s Cuba (Caribisch/ Cubaans) en de Moro (Mediterraanse keuken). Deze vier restaurants zijn eigenlijk allemaal van dezelfde organisatie, maar hebben ieder een geheel ander concept.

Maar voordat wij jullie het advies geven voor de perfecte plek voor een date in Groningen, hebben alle tentjes natuurlijk eerst zelf even getest.[1]

Allereerst de Hemingway’s Cuba. Deze tent is het bekendste van de vier, met name door twee evenementen die dit restaurant ook organiseert. Je kunt hier namelijk cocktailworkshops volgen voor €17,50 per persoon. Vele studenten en Stadjers zijn al katje lam vertrokken van het kattendiep (ba-dum-tsss), als gevolg van de Nederlandse gretigheid tijdens een cocktailworkshop.
Daarnaast is de Hemingway’s Cuba ook bekend om zijn salsa-avonden. Iedere vrijdagavond worden de tafels en stoelen verwijderd van de vloer en zorg DJ El Gran Juanz ervoor dat iedereen zijn innerlijke Cubaan poogt te uiten. Onervaren salsa dansers kunnen hier ook een salsa cursus volgen.
Bij binnenkomst besef je wel dat Groningen meer te bieden heeft dan de Negende en het Vaatje. Wijzend naar de tekst ‘My Daiquiris in La Foloridita and my mojito in La Bodeguita’, wordt ons uitgelegd dat cocktails hier het beste van Groningen zijn en wij kiezen de Daiquiri en de Kraken Dark ’n Stormzy. Het is een keertje wat anders dan een biertje. Bij de Hemingway’s hebben ze de Cubaanse traditie overgenomen dat iedere gast iets op de muur mag schrijven, dus terwijl wij genieten van onze zoete, hippe cocktails, proberen wij deze teksten te ontrafelen. De cocktails zijn zoet en lekker en de alcohol is nauwelijks te proeven. Een avondje zitten in de Hemingway’s is niet per se goedkoop (6,50), maar je hoeft er ook niet veel voor te drinken. Zat word je toch wel.

Aan de andere kant van het steegje, parallel aan de Hemingway’s zit de Bar Bodega Cervantes. De Spaanse tent van de vier. Deze is ook wel echt gaaf. Dit is een goede plek voor een date. Het is niet duur (€19,75 voor eten en een halve liter Sangria), veel tafeltjes voor twee en de sfeer is lekker Spaans. De muziek staat net iets te hard en alle gerechten ruiken echt lekker. De bediening ziet er leuk uit en kan je van goed advies voorzien. Met name de Sangria en de onbeperkte happen zorgen ervoor dat je hier goed kunt zitten.

In het midden van de steeg, bij het Toscaanse bruggetje en het hoge terras, is het Toscaanse restaurant Boccaccio Botega Toscana te vinden. Hier worden klassieke Toscaanse gerechten geserveerd. Van antipasta tot prachtige vlees- en visgerechten. Je kunt hier beginnen met een Prosecco en tijdens het eten kun je hier voor niet al te veel geld toch een echte Chianti wijn drinken. Zomers is dit een hele mooie plek. De tafeltjes en stoelen ogen toch echt Italiaans en het eten is heerlijk. Hier kun je dus echt Italiaans eten en krijg je tenminste een groot glas met alcohol bij je eten.

Als laatste de Moro. Het meeste elitaire restaurant van de vier. De muziek is wat zachter en de kroonluchters zijn minder kitscherig. Toch voel je hier duidelijk de Zuid-Europese sferen. Wij hebben hier zelf een aantal wijnen geproefd, afkomstig uit Marokko en Frankrijk. Het personeel kan dan ook op professionele wijze de kurk onder je neus houden en zorgen ervoor dat je het gevoel dat jij de belangrijke Italiaan bent van de avond. Het is wel iets prijziger, dus zorg ervoor dat je je ouders hier mee naar toe neemt. Het is namelijk wel lekker en je krijgt moeilijk veel voedsel.

De Via Vecchia is gewoon een gaaf stukje Groningen. Aangezien de meeste studenten geen stufi meer krijgen, is het niet aan te bevelen om hier iedere week naartoe te gaan. Maar voor een date of een diner, waarbij je lekker wilt natafelen op z’n tijd, is dit te perfecte plek. Groningen heeft meer te bieden dan je denkt!

[1] Alle consumpties zijn door onszelf betaald. Wij zijn dus niet omgekocht, puur uit het belang van onafhankelijk en objectieve journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.