Cultuur

Allemaal beestjes

Als je denkt dat je echt alles hebt gehad, wacht er nog een laatste jeukerige verrassing in het stressvolle studentenbestaan: schurft. Kleine mijtbeestjes die onder je huid gangen graven en schijten. Overal jeuk, kleine rode bultjes, nu en dan wartaal, schorseelt en een uitgedroogde vagijn. Het valt allemaal niet mee. Een middeleeuwse infectie die dankzij de flamboyante levensstijl van de Groningse student weer helemaal terug is.

 

Zo leek de strijd tegen de schurft jarenlang gewonnen, totdat het beestje ruim drie jaar geleden hier in Grunn een kleine comeback maakte. Sindsdien is de parasiet niet meer weg te denken. In oktober vorig jaar was er opnieuw een piek, die waarschijnlijk nog niet voorbij is. Oppassen geblazen dus.

 

En mocht het gaan jeuken, vooral blijven krabben. Doe je dat niet, dan zit je voor je het weet aan de Noorse vriend van onze Hollandse schurftmijt: scabies norvegica, waarover de Googleplaatjes niet bepaald liegen. Noorse schurft is een infectievariant waardoor je ooit zo zijdezachte huid verandert in een zwartgeblakerde boomschors die er ieder moment vanaf dreigt te vallen. Komt vooral voor bij bejaarden, gehandicapten en aidspatiënten die te moe, te lui of te zwak zijn om zichzelf te krabben.

 

Noorse schurft kan omslaan in IJslandse schurft en de IJslandse schurft is een kleine stap verwijderd van de scabies paraguyana, een chronische aandoening van bulten en aangekoekte zweren in de kleuren van de Paraguyaanse vlag. Tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) brak er een epidemie van deze schurftvariant uit in een Pruisisch veldhospitaal, waardoor de Pruisen vanwege de ondraaglijke jeuk en bijkomende hallucinaties ernstige verliezen leden en vroegtijdig de aftocht moesten blazen. Zonder schurft had de kaart van Europa er dus heel anders uitgezien. Hoe dan ook, krabben is van levensbelang om erger te voorkomen.

 

Maar zoals geldt voor alle middle-of-the-roadziektes: voorkomen is beter dan genezen. Vermijd menselijk contact en stop geen tandenborstels van besmette huisgenoten in gaten waar de zon niet schijnt. Sowieso is seks een slechte remedie tegen schurft, hoewel de infectie libidoverhogend werkt – een mens dichter bij de dood is nu eenmaal eerder toe aan een verzetje. Vijftien tot dertig minuten intens huidcontact zijn al genoeg om het beestje te doen overspringen. Oraal kan, maar smeer voor en na je mond goed in met tandpasta en spoel grondig na met cola. The things we do for love.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.