Shocking: sporten terwijl je onder stroom staat

De decembermaand: je bent op zijn minst acht uur per week bezig met het vinden van goede-of-toch-net-niet-sinterklaas-slash-kerstcadeaus voor je familie, huisgenoten, sportvrienden, random vrienden en studiegenoten. En net als je denkt dat jij als hulpje van sinterklaas alles gevonden hebt, moet je nog voor dichtpiet spelen, een poging doen tot het maken van eens surprise en dan hebben we het nog niet eens over de semi gezellige momenten die daarop volgen.

Man, man, man. De decembermaand is niet niks, want daarnaast moet je natuurlijk ook nog werken: paps en mams stoppen al jaren geen geld meer in je schoen. En voor de ontspanning moet je natuurlijk zo af en toe even een pilsje happen in de kroeg en studeren gaat de volgende dag daar ook niet bepaald sneller van.

Voor de oplettende lezer mist er een bepaalde factor in dit verhaal. En dan bedoelen we niet pepernoten happen, nee, meer de compenserende factor hiervoor: sporten. En tja, dat schiet er met al deze tijdrovende bezigheden nogal eens bij in. Beverly Hills in Groningen heeft daar de perfect oplossing voor: EMS-training. De training waarbij je maar 20 minuten hoeft te sporten, maar hetzelfde resultaat behaalt als vier uur sporten in de sportschool.

EMS-training is in Nederland nog een vrij nieuwe sporttrend, maar is al mateloos populair in landen als Spanje, waar trainer Beverly Hills zijn inspiratie tot het introduceren van deze sporttechniek vandaan heeft gehaald. Hij is hiermee de eerste personal trainer die met EMS werkt in Groningen.

EMS staat voor Electricial Muscle Stimulation waarbij je traint met weerstand. EMS maakt gebruik van de werking van ons zenuwstelsel. Ons lichaam stuurt zelf elke dag miljoenen elektrische signaaltjes via het zenuwstelsel naar de spieren. Deze signaaltjes zijn nodig om de staat van de spieren te bepalen, een spier aan te spannen en een beweging te maken. EMS-training maakt ook gebruik van dit systeem door via elektroden signaaltjes naar je spieren en zenuwen te sturen met als doel deze te trainen.

Beverly Hills vertelt: ‘Deze techniek werkt zo dat zelfs met geen of minimale spierontspanning de elektrische signalen de spieren al sterker worden. Dit is ideaal voor mensen met een blessure en ouderen die te zwak zijn om te sporten. De signalen zorgen ervoor dat ook de onderste spieren worden meegepakt in het proces, waardoor het herstel en de opbouw sneller gaat.’

Door de minimale spierbelasting en het maximale resultaat wordt dit principe veel gebruikt om spieren te laten revalideren en sterker te maken. Het idee om hiermee te gaan sporten komt dus uit de fysiotherapie.

Wanneer jij, als gezonde student, met dit principe traint zal je dus meer spiervezels aanspreken dan bij een normale training in de sportschool, waardoor je minder tijd nodig hebt om je hele lichaam te trainen. Hierdoor zijn EMS-training tot wel achttien keer effectiever en verbrandt je dus ook veel meer calorieën! En dat in maar in 20 minuten tijd.

Wij waren nieuwsgierig of dit weer de zoveelste sporthype is en of het ook daadwerkelijk zijn vruchten afwerpt. Bij tijde van schrijven, we spreken van vier dagen later, is de spierpijn eindelijk voorbij en kunnen we alvast een tipje van de sluier oplichten: het werkt wel degelijk. Althans, je spieren voelen alsof je drie dagen achter elkaar een triatlon hebt gedaan, of het daadwerkelijk effect heeft op alle genoemde gebieden weet je pas na meerdere trainingen.

Op die desbetreffende dag der EMS-training, waagden wij een kijkje en lieten ons een soort wetsuit met allerlei draden aantrekken in de sportruimte van Beverly Hills. Dit pak wordt van tevoren goed natgemaakt, zodat de elektrische signalen je spieren het beste bereiken.

Nadat alle verbindingen goed zijn aangesloten en je voelt alsof je een futuristische robot a.k.a. superwoman bent, word je aangesloten op de stroom. En dat. Is. Gek. ‘Het lijkt of er tienduizend mobiele telefoontjes tegelijkertijd op mijn lichaam aan het trillen zijn,’ roept Anne verschrikt uit. Gelukkig stond ze gewoon onder stroom, scheelt weer.

En dan dat sporten, de eerste twee minuten heb je nog zoiets van: ‘Ik snap niet waar die vent het over heeft, dit is een eitje, ik ga dit rocken!’ Maar na vier minuten besef je dat je spieren oprecht sneller moe worden en gaan verzuren en na tien minuten kun je niet eens meer overeind komen als je uit je buikspierhouding bent gekomen. ‘WHAT THE FUCK IS WRONG WITH ME’, was regelmatig een gedachte die bij Lieke de kop op stook. Die dacht dat ze natuurlijk een échte fitgirl was. Nou niet dus; moe.

Ook Anne heeft het er de dagen erna maar moeilijk mee, als ze zich als een oma door het leven begeeft. Letterlijk elke spier in je lichaam voel je na deze training, en dat doet pijn. Drie dagen lang. Wij waren sceptisch over het feit dat het sporten echt zwaarder zou zijn en elektriciteit het verschil kan maken in een sportsessie. Maar geloof ons: het is waar. Do try this dus vooral at home, maar ga vooral niet sporten met een natte vinger in het stopcontact, dat werkt niet zo.

Nog niet overtuigd? We sommen de voordelen nog even voor je op: je wordt er in een versneld tempo, slanker, sterker en fitter door, waarbij je, je figuur corrigeert, je vetpercentage snel vermindert en je de decemberstress snel achter je laat. Daarnaast is het een vorm van personal trainen, je dus kan sporten wanneer het jou uitkomt en er een op maat gemaakt training- en voedingsschema (optioneel) voor je klaarligt.

En de prijs vraag je, je af? Best gunstig voor een personal trainer en omgerekend helemaal niet veel duurder dan de sportschool. Je kunt al sporten voor 20 euro per sessie (bij een jaarcontract van een sessie per maand), een losse sessie kost daarentegen 30 euro. Een jaarcontract zou dus een prijskaartje van 80 euro per maand op leveren. Maar het goede nieuws is: studenten krijgen 10% korting bij Beverly Hills training! Zo wordt een jaarcontract toch weer een stuk aantrekkelijker.

Nog niet overtuigd? Denk dan aan alle tijd die je bespaart, en de voedingsbegeleiding die je er gratis bijkrijgt! Tijd is geld. Je lichaam is het waard!