Recensie: Chokers

Een strak bandje of touwtje om je nek en je hoort er tegenwoordig helemaal bij. De welbekende choker is dit najaar herrezen uit de jaren 90. Het accessoire wat staat voor macht en prostitutie wordt weer omarmd door vele vrouwen. Ook in de Groningse studentenwereld is de choker gespot in de UB, collegezalen of gewoon in de stad.

Jonge studentes die samen met hun vriendinnen gaan studeren in de UB of in het Harmoniegebouw dragen deze chokers dan ook graag. Plotsklaps een zwarte band in het nekje van een mooie studente maakt dat je steeds meer afschuw krijgt voor de choker. De oplettende kijker heeft vast ook verschillende chokers gezien. Er zijn inderdaad verschillende chokers: tattoo choker (dunne draadjes die rekbaar zijn, een kenmerkend accessoire uit de jaren 90), velvet choker (zwarte linten), Azteekse choker (prints met felle kleurtjes) en bedel choker (kan in allerlei vormen, maar het moet wel een bedeltje hebben). Voor velen zal het allemaal éen pot nat zijn want een touw om je nek is uiteindelijk gewoon een touw om je nek.

Waarom dit een modetrend is geworden is een grote vraag. Enkele vrouwen met een sierlijke lange hals zou de choker kunnen staan, maar dan ook niet alle soorten. Velen dragen een touwtje om hun nek en dat is vergelijkbaar met een dikke vrouw die een dun tailleriempje draagt: het kan gewoon niet. Je dikke nek accentueren is niet sexy. Dit fenomeen is wel een mooi voorbeeld van kuddegedrag onder de mensen. Eén persoon begint een rare modetrend en de rest volgt. Dit brengt ons tot de volgende vraag: zijn er nog wel onafhankelijke individuen onder studerend Groningen? Gelukkig wel, want niet iedereen draagt een hondenriem om erbij te horen. Laten we hopen dat deze hype ook snel overwaait bij de schaapjes onder ons.