Recensie

Recensie: Cafeïne

Toen ik begon met studeren was koffie mijn beste vriend. Op momenten waarop ik talloze pagina’s moest lezen en het leven niet langer zag zitten, stond mijn karamelkleurige kameraad altijd voor me klaar om me wat energie te verschaffen. Zoals dat gaat met échte vriendschappen verwaterde onze relatie gedurende de jaren. De studiobevorderende effecten van koffie merk ik nauwelijks meer, koffie is eerder een excuus geworden het studeren te staken en om buiten een peuk te gaan roken. Stiekem verlang ik terug naar de tijd wanneer mijn brein op hol sloeg van de cafeïne en ik in een roes uren kon studeren. Daarom besloot ik twee cafeïne houdende supplementen uit te proberen in de hoop dat ik teruggevoerd zou worden naar een tijd waarin ik nog onbezonnen en puur was, een tijd waarin cafeïne wilde dingen met me deed.

Happy Caps, Brain-E (4 capsules, €7,50)

Toen ik vanwege journalistieke doeleinden de smartshop binnenliep opzoek naar concentratie verhogende middelen, was Brain-E de heilige graal waarnaar ik opzoek was, aldus de man achter de balie. Deze lovende woorden maakte mij nieuwsgierig en direct bij thuiskomst gooide ik twee witte pilletjes achterover. Iedereen die enigszins experimenteel is aangelegd zal dit gevoel herkennen: dat onderbuikgevoel dat je krijgt nadat je een nieuwe chemicaliën gebruikt hebt, een beetje spanning maar vooral nieuwsgierigheid.

Verwachtingsvol nam ik plaats achter mijn bureau en begon met lezen, in de gedachte dat binnen de kortste keren de energie door mijn kop begon te gieren en ik in een hogere staat van concentratie zou verkeren. Echter kwam ik bedrogen uit. Het onderbuikgevoel maakte na een uurtje plaats voor een gevoel van teleurstelling en frustratie: ik was gewoon nuchter. Het gebruik van sfeer verhogende middelen zonder resultaat is vergelijkbaar met het regelen met erectie problemen: het idee is leuk, maar in werkelijkheid leidt het nergens toe. Hoewel er voor erectieproblemen viagra bestaat, een middel dat in tegenstelling tot Brain-E wél werkt.

Beste smartshopeigenaar, wanneer je dit leest: als ik nu energie had, zoals je me beloofde, was ik nu naar je winkel gelopen en had ik mijn geld terug gevraagd. In plaats daarvan zit ik vermoeid achter mijn laptop deze nare woorden te tikken.

Coca-Libre Chewing Gum Kaugummi (10 kauwgompjes, €4,50) 

Dit was het product waar ik op voorhand het meest naar uitkeek omdat het naast cafeïne, ook extracten van de welbekende cocaplant bevat. Vlak voor een werkcollege gooi ik twee kaugummi’s in m’n mik. Vlak voordat ik het lokaal binnenstap voel me alerter worden, mijn handen worden onrustig en heb ik de behoefte ontzettend uit mijn nek te lullen: bijwerkingen die ik eerder met de cocaplant dan cafeïne associeer. Halverwege het college merk ik dat de effecten beginnen uit te werken. Mijn alertheid slaat om in paniek: ik heb meer kauwgom nodig. De controle over mijn benen ben ik verloren, ongeduldig tikt mijn voet op de vloer. Het koude zweet breekt me uit en zodra het college afgelopen is, ren ik naar huis. Als een bezetene zoek ik op mijn kamer het pakje kauwgom. De rest van de avond is wazig, maar als ik wakker word zie ik naast me een lege Coca-Libre verpakking en een gigantische, uitgekwijlde bal kauwgom. Maar werkte het concentratie verhogend? Niet echt. Mijn experiment is uitgelopen op een flinke teleurstelling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.