Actueel

Interview & Recensie: Kraantje Pappie

Kraantje Pappie

 

Naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe album Crane III tourt Kraantje Pappie door het land. Hij trapte zijn tour af met de zogenaamde Release Party in de Oosterpoort. De SK was erbij en sprak hem na zijn optreden.

In de Kleine Zaal is het al behoorlijk vol als de avond om 20:00 uur van start gaat. Het voorprogramma weet het publiek redelijk te boeien maar het wachten is toch echt op Kraantje Pappie, en dat wachten duurt lang. Wanneer hij eindelijk opkomt is dat met veel stampij, rook en grote opblaasletters in de vorm van ‘Crane’. Hij begint met een aantal nummers van zijn nieuwe album en die vallen goed in de smaak. Vooral de nummers OwBest Wel Een Ding en De Manier zorgen voor een goede sfeer in de zaal.

Na een kort geluidstechnisch probleempje weet Kraan de show goed voort te zetten en het optreden ontvouwt zich tot een heus feestje. De opbouw van de show is nagenoeg perfect doordat er langzaam maar zeker toegewerkt wordt naar de ultieme feestnummers van de nieuwe plaat: Opgeturnt en Pompen. De zaal gaat los. Tijdens het feestgedruis weet Kraantje Pappie ook nog een stuk of vijf keer van outfit te wisselen.

De toegift bestaat grotendeels uit zijn grootste hits. Met Z’n Tweeën biedt een mooie afwisseling en wordt luidkeels meegezongen vanuit de zaal. Tijdens Feesttent en Waar is Kraan? geniet het publiek overduidelijk het meest: dit is hoe ze Kraan het best kennen. De show was kortom wat je van hem kunt verwachten: een goed feestje met nieuwe en oude nummers in het voor Kraantje Pappie zo vertrouwde Groningen.

Na afloop van de show neemt Kraantje Pappie nog even de tijd om met aanwezigen op de foto te gaan en na te praten: een erg sympathieke actie. Wanneer wij hem vertellen dat we hem nog gaan interviewen is zijn reactie echter een stuk minder sympathiek: ‘Echt? Oh nee…’, en loopt snel weg.

 

Uiteindelijk krijgen we wel de kans om hem een paar vragen te stellen.

 

Hoe was het om in Groningen op te treden?

‘Het was heel tof om weer terug te zijn. Het was even geleden, en al helemaal met nieuwe muziek. Zeker het moment vlak voordat we opkwamen was gaaf, dat iedereen mee ging zingen toen de muziek startte. Als je een eerste album maakt dat mensen tof vinden dan kan dat nog komen doordat het nieuw is. Maar een derde album moet gewoon echt goed zijn, en als mensen dan nog willen komen dan vind ik dat heerlijk om te zien.’

 

In je nieuwe album zitten veel verwijzingen naar Groningen. Zal dat altijd zo blijven?

‘Zolang ik in Groningen woon zal dat zo blijven. Toen ik elf was ben ik vertrokken uit het westen, en sinds ik in Groningen woon ben ik gevormd. Maar ik sluit niet uit dat ik hier ooit wegga, bijvoorbeeld als mijn vriendin klaar is met haar studie. Dan zouden we bijvoorbeeld weer teruggaan naar Rotterdam. Maar in principe voel ik me heel Gronings voor iemand die hier niet geboren is.

 

Kun je iets vertellen over je studententijd?

Die heeft ongeveer tien jaar geduurd. Oh nee, bijna veertien jaar! Ik begon op het vwo en heb uiteindelijk een mavo-diploma behaald. Toen was ik vijftien en ben ik mbo gaan doen: Marketing en Communicatie. Ik heb ook nog Sport en Bewegen gedaan maar daar kwam ik niet verder dan de eerste klas. Vervolgens heb ik nog gestudeerd voor Onderwijsassistent. Ik heb dus erg lang op het mbo rondgelopen maar heb niets afgerond. Uiteindelijk kon ik via een toets naar het hbo en ben ik vijf jaar naar de Academie voor Popcultuur gegaan. Dat vond ik fucking leuk. Ik moest wel veel doen, maar hoefde er niet veel te zijn. Dat was ten tijde van het uitkomen van Feesttent en Waar is Kraan?, dus het was wel echt mijn drukste periode.

 

Waar komt je pseudoniem vandaan?

‘Oh, jullie hebben wel mijn album geluisterd maar geen huiswerk gedaan? Nou, het verhaal is dat mijn vader vroeger een bouwmarkt had. Daar was een hele muur vol kranen, en toen ik vijf was poetste ik die kranen voor hem. Hij zei tegen mij: jij bent de vader van deze kranen, en daaruit is de naam ontstaan. Maar ik heb dit echt al zes keer gezegd of zo.’

(Na wat gegoogel komen wij erachter dat hij dit verhaal nog nooit eerder heeft verteld)

 

Als je je pseudoniem ooit zou veranderen, wat zou dat dan worden?

‘Axeltigerterix.’

 

Wat zou je liever doen: een lammetje eten of een lammetje knuffelen?

‘Eten. Gelijk.’

 

Wat zou je liever doen: seks hebben met je vriendin in het lichaam van je moeder of seks met je moeder in het lichaam van je vriendin?

‘Wow. Dat is fucking awkward. Dat weet ik niet, daar heb ik geen antwoord op.’

 

Als je een stuk fruit zou zijn, wat zou je dan zijn?

‘Een banaan.’

 

Waarom?

‘Zes.’

De show was een groot succes, maar tijdens het interview wist Kraantje Pappie onze verwachtingen niet waar te maken. Om af te sluiten in zijn eigen woorden uit het nummer Als Het Van Mij Is: ‘arrogant is een groot woord, maar zelfverzekerd net te klein.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.