Cultuur

Heel Groningen bakt: Chateau Orteil du Jean

Iedere maand gaat de Groninger Studentenkrant met een mandje ingrediënten op bezoek bij een studentenhuis. De opdracht: bak het lekkerste lekkers met de producten die je tot je beschikking hebt. In deze editie gaat Chateau Orteil du Jean de strijd aan. Ook meedoen met jouw huis? Mail dan naar: hoofdredactie@studentenkrant.org 

Met versgebleekte tanden wordt de jury ontvangen door een gastvrije jongeman genaamd Ruben. Hij fronst wat als de jury het aangeboden biertje afslaat en uitlegt dat ze alleen water en melk mag voor de rest van de avond. Hij was er niet vanuit gegaan dat hun baksels ook een houdbaarheidsproef moesten doorstaan tot de volgende ochtend.

Nadat Marleen en Hugo ook aanschuiven kan het bakpakket van de avond gepresenteerd worden: een naturel muffinmix met een sixpackje bier. Dat laatste kan weer gebruikt worden als ingrediënt of om het creatieve proces te stimuleren. Chateau Orteil du Jean gaat voor het laatste, en het bakplezier kan beginnen.

Het water uit het recept wordt dus vervangen door bier. Daarnaast wordt in ruime mate cacao toegevoegd en nadat er een staafmixer bij wordt betrokken zit de keuken al snel onder de bruine kledders. De bakmix wordt in de muffinvormpjes geschept en in de oven gezet. Ze moeten ongeveer een kwartier, maar als na 10 minuten de voortgang gecheckt wordt breekt er paniek uit.

‘Hij staat op magnetronstand,’ zegt Ruben droog. Marleen schrikt zich een hoedje en probeert de fout nog te herstellen. De jury vreest voor het eindresultaat.

Terwijl de combimagnetron nog nooit zo gecombineerd is gebruikt, wordt er een pannetje opgezet voor een heuse karamel-whiskeysaus. Hier wordt de jury dan weer erg blij van. Hoewel ze het glazuur al van haar al zo gekwelde tanden af voelt springen.

Als de jury die avond thuiskomt krijgt ze nog een appje van Hugo. ‘Leuk dat je er was! Na even geproefd te hebben willen we ze graag door laten gaan als koekjes hahaha.’ En als de jury de volgende ochtend haar dag begint met een chocolade-bier-whiskeykaramelmuffin blijkt dat er inderdaad behoorlijk wat kilo’s kaakkracht voor nodig zijn om de ‘koekjes’ weg te werken. Vooral de karamelsaus, die geen saus is maar gewoon keiharde karamel vergt veel energie.

beoordeling-hgb

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.