Actueel

Heel Groningen Bakt

Iedere maand gaat de Groninger Studentenkrant met een mandje ingrediënten op bezoek bij een studentenhuis. De opdracht: bak het lekkerste lekkers met de producten die je tot je beschikking hebt. In deze editie bijten Miriam en Sophie van Casa Badjas de spits af.

Ook meedoen met jouw huis? Mail dan naar: hoofdredactie@studentenkrant.org 

Zoals verwacht wordt de deur opengedaan door een dame in badjas. De jury wordt voorgegaan naar de keuken die verassend netjes is voor een studentenhuis. Het enige wat er aan opgemerkt kan worden is dat de afzuigkap geen afvoer heeft, en eventuele dampen dus alleen wat sneller naar het plafond worden geblazen in plaats van weggezogen.

De jury presenteert de dames een pakketje brownie mix en een fles wijn. Deze laatste kan gebruikt worden als ingrediënt om of het creatieve proces te ondersteunen. Ze kiezen voor het laatste. Al snel staat de oven op voorverwarmen en wordt er een plan gemaakt voor het bakken van de brownies.

foto-20-10-16-20-11-55

Ze kiezen voor een bodem van biscuits die uit augustus stammen, een prachtige vorm van milieuvriendelijkheid. Het water waarmee het beslag aangemaakt wordt vervangen ze voor een deel door magere, houdbare melk. Dit geeft volgens Miriam een authentieke romige smaak. Vervolgens breken ze chocoladekoekjes en worden deze samen met een paar handjes studentenhaver toegevoegd aan het beslag. De brownie kan de oven in.

Terwijl de krakkemikkige combimagnetron zijn best doet -het baksel moet volgens Sophie regelmatig gedraaid worden voor een regelmatige garing- worden er meer trucs uit de kast getrokken. Volgens een zojuist gegoogeld recept wordt met suiker, water en een restje slagroom een karamelsaus in elkaar gedraaid. Het is de vraag of die pan daarna ooit nog gebruikt kan worden, maar de jury kan dit soort offers alleen maar waarderen.

Als de brownies uit de over komen laten ze deze eerst even rusten. Vervolgens wordt hij uit de vorm gehaald en prikken ze er enkele gaten in voor ze de karamel erover gieten. ‘Zo trekt de karamel er lekker in’ stellen de juffers wijs. Tot slot wordt het geheel afgemaakt met een geometrisch patroon van tweekleurenhagelslag.

beoordeeling-heel-groningen-bakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.