Tien Geboden

De Tien: Feitjes over zwervers

Elke student in Groningen kent een aantal zwervers die hij elke dag wel een keer treft. Anne en Marte hebben tien interessante feitjes over zwervers opgesteld, zodat jij nog meer kan genieten van je eigen leven.

1. De Riepe
De Riepe een bepaald soort baksteen is? Dit is de titel van het maandblad dat wordt verkocht door dak- en thuislozen. Hiermee wordt gerefereerd naar het leven op de bakstenen, de straat dus.

2. Het winstpercentage
De dak- en thuislozen De Riepe eerst zelf op moeten kopen voordat ze het blad kunnen verkopen? De Riepe kan opgekocht worden voor €1,-. Vervolgens worden ze verkocht voor €1,80. De dak- en thuislozen houden dus €0,80 voor zichzelf over.

3. #Chillings
Dat er drie momenten zijn waarop daklozen naar een opvang kunnen? Dit varieert tussen ’s ochtends ’s middags en ’s avond/’s nachts. Bij zo’n opvang kunnen ze douchen, warm eten en een kopje koffie drinken. Ook kunnen daklozen naar de kerk op zondag en kunnen ze op verschillende adressen een postadres aanvragen.

4. Hoezo dakloos!?
Je een postadres moet hebben voordat je een zwerversuitkering kunt krijgen? Als je nergens staat ingeschreven, krijg je dus ook geen moneys.

5. Dááág poes
Huisdieren in de opvanghuizen voor dak- en thuislozen niet zijn toegestaan? Wanneer je een huisdier hebt, moet je in een tentje op straat slapen.

6. Kssst, weg hier!
Bedelen verboden is in Nederland? Hierdoor mag je dus niet zomaar spullen verkopen op straat. Voor het verkopen van De Riepe heb je bijvoorbeeld ook een speciale badge nodig.

7. Jouw huis, mijn huis
Daklozen zich met gemak kunnen inschrijven bij een willekeurig huis? Wanneer de dakloze eenmaal in geschreven staat, is het erg lastig om hem of haar weer te laten uitschrijven.

8. Meer zwervers dan poezen
wist je dat er naar schatting tussen de 1000 en 1500 daklozen in Groningen zijn? Dit komt uit een onderzoek uit 2015. (DvhN)

9. Wegwezen, mijn stekkie!
Er speciale ’leuningen’ op de bankjes in de parken in Groningen worden gemaakt? Niet om lekker op te leunen, maar zodat daklozen niet op de bankjes gaan slapen!

10. Vertrouw je fiets aan zwerver toe
De Fietsenstallingen in de stad, bij de ob en op het station beheert worden door WerkPro, en dus gerund worden door dak- en thuislozen. Ook de Riepe komt van WerkPro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.