Actueel

Zo overleef je een brakke dag

Iedereen kent ze wel: de dagen waarop je zweert nooit meer alcohol te drinken. Je hoofd tolt en je maag protesteert vanwege de hoeveelheid drankjes en sigaretten die de avond ervoor nog een goed plan leken. Maar in plaats van de hele dag vol zelfmedelijden in je bed te blijven liggen, kun je beter wat met je dag gaan doen. Dit zijn de manieren om een kater te overleven.

 

 

  • Zorg voor een goede nachtrust – Ook al moet je de volgende dag vroeg op; een paar uurtjes slapen is beter dan helemaal niet slapen. Mocht je nu wel de volgende dag vrij hebben, blijf dan wat langer liggen, maar niet te lang. Het is goed om gewoon drie maaltijden te eten, zodat je lichaam niet compleet in de war raakt. Om wakker te worden, neem je ’s ochtends een frisse douche.

 

  • Gezond en stevig ontbijten – Waarschijnlijk wil je het liefst je ontbijt bij de McDonalds halen, inclusief een grote kop koffie. We begrijpen het, maar doe het niet. Op korte termijn doet een kopje koffie wonderen; de bijwerking van koffie op lange termijn is echter dat de negatieve effecten van alcohol juist versterkt worden. Daarnaast is het slimmer om fruit te eten in plaats van een hamburger. De fructose uit een appel of een banaan helpt je lichaam namelijk bij de afbraak van alcohol. Wel kun je de kater vermijden met een vette hap.

 

  • Drink water – Iedereen weet dat je genoeg water moet drinken om de kater tegen te houden. Toch zeggen we het hier ook nog maar een keer: water is je beste vriend! Naast dat alcohol je uitdroogt, zorgt het er ook voor dat je nieren het antidiuretisch hormoon minder aanmaken. ADH, zoals het in het kort genoemd wordt, is het hormoon dat de drang om te plassen controleert. Dit verklaart ook waarom je na een paar biertjes of wijntjes continu naar de wc moet. Het is daarom extra belangrijk om je ‘waterhuishouding’ op peil te houden.

 

  • Vermijd sigaretten – Sigaretten zorgen voor nog meer hoofdpijn en misselijkheid wanneer je een kater hebt. Ze reduceren de hoeveelheid vitamine C, waardoor je lichaam moeite heeft om te herstellen van de wilde nacht. Daarnaast zorgt tabaksrook, in combinatie met alcohol, voor geïrriteerde en droge ogen. Voor lensdragers wordt het daarom ook aangeraden om na het stappen altijd de lenzen goed schoon te maken met lenzenvloeistof zoals deze. Natuurlijk is het beter om helemaal te stoppen met roken, maar dat wist je al.

 

  • Maak een wandeling – Waarschijnlijk maken we je heel blij door te zeggen dat je maar beter niet kunt gaan sporten op je brakke dag. Je kunt je lichaam beter wat rust gunnen. Wel is het verstandig om even buiten te gaan wandelen om wat frisse lucht in je longen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.