Orale Bevrediging: Insecten

Insecten eten is hot, hip en happening. Helaas moet je je spaarvarken er wel voor stuk slaan. Je betaalt namelijk al gauw 118 euro voor een kilootje gevriesdroogde meelwormen (€2,95 per bakje van 25 gram bij de Ap) . Bij de dierenwinkel koop je echter een kilo van dezelfde larven voor €9,50. Waar zit hem het verschil van €108.50 en wat gebeurt er met insecten voordat ze geschikt zijn om door mensen gegeten te worden? Ik zet de Keuringsdienst van Waarde-pet op en zoek het tot de bodem uit.

Producenten
Het eerste bedrijf dat onder de loep wordt genomen is Good Life. Dit bedrijf verkoopt haar meelwormen en sprinkhanen voor exorbitante prijzen, namelijk €100,00 per kilo. Maar hoe komen ze bij de prijzen? Op hun site staat een uitgebreide uitleg over wat er allemaal met de meelwormen gebeurt, maar volgens de klantenservice is dit niet de reden voor de hoge prijzen. De klantenservice beweert namelijk dat het een intensief en biologisch proces is, waarbij de sprinkhanen elke dag vijf tot zes keer gevoerd worden met appeltjes, worteltjes en brood. Dit zijn echter gewoon reststromen, dus dit kan onmogelijk de verklaring van het prijskaartje zijn.

Het tweede bedrijf waarmee contact gezocht wordt is het Belgische Deli Ostrich. Zij zijn de insectenleverancier van de Albert Heijn en ook bij Deli Ostrich worden de gaan de prijzen bijna drie keer over de kop. Bij een dierenwinkel kost een kilo wasmotlarven ongeveer €50,00 en bij onze Belgische vrienden kost een kilo €185,34. De Vlaamse meneer aan de telefoon legt uit dat er door de leverancier al geblancheerd en gevriesdroogd wordt en dat daar een prijskaartje aan vast zit. Daarnaast worden de larven bij Deli Ostrich ook nog eens gebakken, waardoor ze nog meer gewicht verliezen. En natuurlijk hangt er ook nog een prijskaartje aan het feit dat het daarna nog bij de Appie in de schappen moet én gepromoot moet worden. Op de vraag wie de leverancier is vang ik weer bot, vanwege ‘de concurrentie’.

Bij de vraag of ik dan de contactgegevens van de kweker mocht hebben werd ik bij beide bedrijven afgewimpeld. Het was geen geheim, maar ik mocht het niet weten. Iets met concurrentie. Bovendien waren er volgens Good Life zo weinig kwekers in Nederland dat ik er toch wel snel achter zou komen. Onduidelijk is dus waarom ze hun niet-geheime kweker niet prijs wilden geven.

 

Kwekers

Op zoek naar kwekers dus, en dat valt best te vinden op internet. Insectenkwekerij Kreca is de eerste die open is over de herkomst van de insecten. Zij vertellen dat de gedroogde insecten die je bij de dierenwinkel koopt veelal uit China komen, en dat daarvan eigenlijk niet te controleren valt wat ze hebben gegeten hebben en welke vervuilingen ze met zich meedragen. Bovendien zijn die insecten gedroogd in de magnetron in plaats van een vriesdroger, want de smaak en textuur van het product niet ten goede komt.

Levende insecten die door de dierenwinkels worden verkocht komen wel uit Nederland. In het geval van Kreca zijn dat dezelfde als de insecten als waarvan menseneten wordt gemaakt. Het verschil zit hem dan vooral in de vastenperiode die de insecten hebben gehad, waarbij ze een paar dagen voor verwerking geen eten meer krijgen om te zorgen dat het maag-darmkanaal leeg is (wel zo fris).

Op de vraag waarom iedereen zo geheimzinnig doet krabt de meneer van de klantenservice zich ook op zijn hoofd. Hij vertelt dat hij nu zo’n twee maanden bij Kreca werkt en dat hij ook merkt dat collega’s (concurrenten) niet snel hun mond opentrekken over hun bedrijf. Bij Kreca proberen ze die openheid juist wel te creëren omdat de insectenbranche zo nieuw is en ze consumenten vertrouwen willen geven. Hij vermoedt dat meeste insectenkwekers ‘boertjes’ zijn die als bijverdienste zijn begonnen met insecten en hun manier van kweken geheim willen houden. De insecten van Kreca krijgen trouwens geen appels en wortels, maar restproducten van graan.

 

Dierenwinkels

Door naar de verkopende partij, de dierenwinkels. De eerste die ik spreek wil (verassing) zijn kwekers niet prijsgeven, want dan komt het in ‘jullie krantje te staan en kan iedereen het zien’. Als ik beloof geen namen te noemen wil hij wel vertellen dat ze hun sprinkhanen en meelwormen onder andere bij Kreca vandaan halen. Echter, de meelwormen komen ook nog van een andere kweker en daarvan zou hij ze niet zelf op durven eten.

Op zoek dus naar een dierenwinkel die ons goede insecten kan beloven. Gelukkig word ik bij mijn laatste telefoontje vrolijk en zonder terughoudendheid te woord gestaan door Mevrouw van Erp van Tasty Bugs. Zij verkopen zowel insecten voor dieren als mensen en strijden met open vizier om duidelijkheid aan de consument te geven over de herkomst van insecten. Het prijsverschil komt volgens haar echt door de productie. Doordat de dieren op kleine schaal worden geproduceerd is de prijs nu eenmaal hoger.

Wederom stel ik de vraag of we dat niet anders kunnen doen. En jawel: de levende insecten die zij via hun webshop verkopen zijn geschikt voor menselijke consumptie! Dan rest mij slechts nog een receptje te schrijven waarmee jij voor slechts een paar knaken niet alleen lekker verantwoord maar ook nog eens ontzettend vers zit te snacken. Zo betaal je voor een kilootje meelwormen bij Tasty Bugs slechts €7.50 en voor 100 sprinkhanen maar €13,55.

 

Zelf doen

Men neme een lading levende insecten en laat deze drie dagen zonder voer staan zodat hun maagdarmkanaal leeg raakt. Vervolgens stop je ze een minuutje of tien in de vriezer, zodat ze (op humane wijze) inslapen.

Je blancheert de insecten vervolgens ongeveer een minuut lang. Dit zorgt ervoor dat microbiele vervuilingen verdwijnen en de insecten veilig worden om te eten. Daarna is het helemaal aan jouw culinaire creativiteit en zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan ze bijvoorbeeld frituren, bakken in de oven of door je omelet roeren. Mevrouw van Erp vertelde nog dat geblancheerde meelwormen de karakteristieke geur hebben van gebakken champignons. Een persoonlijke noot uit eigen ervaring: trek de sprinkhaanpootjes eraf (als ze dood zijn hoor), die blijven achter je tanden hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.