Mamma is boos…

Wat een ophef bij ons krantje deze week. De laatste editie, die deels was gewijd aan onze geliefde medestudentes met een kind, schoot bij een aantal onzer lezeressen in het verkeerde keelgat. Aanvoerster van deze moederlijke protestgolf is ene Nicolette, blogster op Stormfront Studerende Moeders. In haar kleffe online-dagboek spreekt ze werkelijk schande van de manier waarop wij de hardwerkende en studerende moeder te kakken zouden zetten. Nicolette studeert zelf ook aan de universiteit en is daar erg trots op. Vandaar dat ze het niet laten kan om dit in bijna elke alinea even te noemen. Paradoxaal genoeg leidt haar pretentieuze houding tot een aandoenlijk soort naïviteit: Nicolette plaatst ons bescheiden studentensufferdje in hetzelfde rijtje als het landelijke NRC Handelsblad (waarvoor dank!). Wanneer zij namelijk ‘de krant’ leest, leest ze het NRC. En zéker niet de Groninger Studentenkrant!

SKMaartFINAL_LowResCover
De helse cover van de dood

Nicolette schrikt erg van de cover, waarop een model zich hoogzwanger tegoed doet aan een biertje en een sigaretje met daaronder de kop ‘Studerende moeder’. Dit beeld bevestigt volgens haar het stereotype van een studerende moeder. Ondanks haar intellect kost het Nicolette de grootste moeite om in ons twaalf pagina’s tellende krantje uiteindelijk bij het juiste artikel te belanden; een interview met een levensechte, studerende moeder. En als snel komt de aap uit de mouw: deze studente voldoet helemaal niet aan het beeld op de cover! Ze heeft haar zaakjes op orde en het gaat hartstikke goed met haar! Nicolette is misleid!

Wat gek… Wij waren er als redactie heilig van overtuigd dat werkelijk iedere moederstudent zich rokend en drinkend wekelijks keihard laat aanpakken in de Blauwe Engel. Niet helemaal waar dus, Nicolette?

Het blijft altijd zonde om dit soort zaken te duiden en daarom doen we dat ook niet. Iets met ironie, zullen we maar zeggen. Belangrijker is de integriteit van de geïnterviewde moeder, die wat ons betreft als een paal boven water staat. Interview en foto zijn met haar nadrukkelijke toestemming afgenomen en gepubliceerd. Wij zien dan ook niet in wat ons hier te verwijten valt.

Tot slot, lieve Nicolette: wij hebben als Studentenkrant absoluut niet de ambitie om een beetje het NRC te gaan uithangen. Ook heb ik (gelukkig) niet de ambitie om het stokje over te nemen van ‘Eva Jinek’, zoals jij zo mooi voorstelt. Wij maken maandelijks een krant met een flinke lading amusement en zo nu en dan een inhoudelijk artikel. Bedoeld om tussen het studeren of het melk kolven door – geintje, ironie… – onder het genot van een bakkie troost door te bladeren. Toch bedankt voor de publiciteit, want onthoud: slechte publiciteit is ook publiciteit. En heel veel succes met je research master, he!