Actueel

Seks en ouderen: doen mijn opa en oma ‘het’ nog?  

ouderen‘Ik ben jaloers op jou en je zusje dat jullie gezellig mogen logeren bij jongens. In mijn tijd kon dat pas toen ik met opa ging trouwen. Wat een vrijheid hebben jullie!’ Deze uitspraak van mijn oma zette mij aan het denken. Hebben oudere mensen ook nog steeds seks en wat verstaan we daar dan onder?

Seks hoeft natuurlijk niet alleen te gebeuren tijdens logeerpartijtjes, alsnog geeft het wel aan dat het vroeger gepaard ging met trouwen, zodat ze hun hele leven bij één iemand zouden blijven. Deze gedachte is vandaag de dag wel anders. Dit zie je terug in het leven van studenten, waarin het erg makkelijk is om iemand mee naar huis te nemen.

Seks speelt een grote rol in het studentenleven van de gemiddelde student. Op een gegeven wordt ook de student burgerlijk en zal hij zich gaan settelen. Vaak neemt het onbevangen seksleven af en zullen er na de carrière kinderen komen. Maar wanneer de kinderen uit huis zijn en je met z’n tweeën nog over bent, hoeveel is er dan nog over van de intimiteit en helemaal wanneer je ouder bent en al driekwart van je leven samen met één iemand bent?

Cijfers
Uit cijfers van Plus Magazine en Rutgers (Kenniscentrum Seksualiteit) blijkt dat veel ouderen nog seksueel actief zijn. Wel neemt het aantal seksueel actieve ouderen af. Van de Nederlandse ouderen tussen de 55 en 64 jaar heeft 87% van de mannen en 69% van de vrouwen in het afgelopen half jaar seks gehad. In de leeftijdscategorie 65- tot 70-jarigen is dat 82% en 54%.

Mocht je ooit denken dat je opa, oma, vader of moeder geen seks meer heeft, denk dan aan deze cijfers.

Uit Europees onderzoek blijkt dat 54% van de mannen en 21%van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar het afgelopen jaar nog geslachtsgemeenschap heeft  gehad. Opvallend is dat ongeveer een kwart van de 70-plussers zegt minstens één keer per week seks te hebben. Wel verandert je seksuele relatie naarmate je ouder wordt. Geslachtsgemeenschap wordt vaker vervangen door strelen en wederzijds masturberen. Intimiteit en genegenheid wordt belangrijker dan de geslachtsgemeenschap zelf.

Mocht je ooit denken dat je opa, oma, vader of moeder geen seks meer heeft, denk dan aan deze cijfers. Natuurlijk gelden deze cijfers niet voor iedereen, maar wanneer jij later 70 bent, heb jij ook nog wel zin in seks op zijn tijd. Natuurlijk gaat de gezondheid ook een rol spelen of zelfs het verlies van een partner. Het hebben van een partner is op oudere leeftijd wel een belangrijke voorwaarde om seksueel actief te blijven, want je pikt op die leeftijd niet meer zomaar iemand op uit de kroeg.

Vrouwen die weduwe worden zullen minder snel aan een nieuwe man komen op oudere leeftijd door een tekort aan heteroseksuele oudere mannen. Dit verklaart waarom de procentuele cijfers bij de vrouwen aanzienlijk lager liggen dan bij mannen, vooral in de leeftijdscategorie 70 tot 80 jaar is dit verschil groot. Ook grijpen mannen op oudere leeftijd meer naar de blue pill, voor degene die niet weten wat dit is: de viagra-pil zorgt voor een erectie voor langere tijd. Ook op het gebruik van deze pil ligt nog altijd een taboe, net zoals op ouderen en seksualiteit.

Taboe
In de documentaire “69: liefde seks senior”  laat documentairemaakster Menna Laura Meijer zien dat seksualiteit en ouderen goed samen gaan. Hiermee probeert ze het taboe dat op het onderwerp ligt te doorbreken. In de documentaire wordt een aantal ouderen gevolgd waarin het open spreekt over zijn seksleven. Zo volgt ze Wietske, die 72 jaar is en al tien jaar geen seks meer met haar demente man heeft gehad. Wietske heeft echter een nieuwe vlam, Fred, waarmee ze ook een intieme band op bouwt. De documentaire geeft een hele goede insight in hoe ouderen met seksualiteit omgaan.

Meijer geeft in een interview een verklaring waarom ouderen nog seksueel actief zijn. Als je als stel ouder wordt, groei je mee met het lichaam van de ander en dus valt het je minder op dat de ander ouder wordt. Ook leer je elkaar en elkaars lichaam op oudere leeftijd op een hele andere manier kennen, waardoor het ook op latere leeftijd nog spannend kan zijn. Wil je seksualiteit onder ouderen beter begrijpen dan kan ik de documentaire 69: Liefde Seks Seniorzeker aanraden. De fysieke gesteld en het hebben van een partner speelt bij ouderen een grote rol in het hebben van een seksleven. Ouderen doen het, of je het nu wilt weten of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.