ActueelTips & Tricks

Onvrede over Loopbaantest

Er is onder studenten ophef ontstaan over een ‘Career Test‘ die vorige week door de faculteiten Letteren, Rechten en Economie is rondgestuurd. Drie studenten reageerden met boze mails, twee anderen lieten weten de test als ‘spam’ gemarkeerd te hebben en weer anderen beklaagden zich op Facebook. Ruim 2,000 studenten deden de test.

In de begeleidende mail van de faculteiten wordt de loopbaantest gepresenteerd als zijnde een manier om ‘je carrièreprofiel te ontdekken’ en te ‘ontdekken welke werkgevers jouw beste match zouden kunnen zijn’, maar de klacht van studenten luidt dat de test eerder een verkapt marketingonderzoek is voor bedrijven.

Als je de test maakt, wordt je gevraagd om uit een lijst met grote bedrijven (Heineken, Google, etc.) de namen te selecteren van de bedrijven die je als ideale werkgevers ziet. Vervolgens ben je al gauw een half uur bezig met het beantwoorden van vragen over jouw beeld van deze bedrijven, zonder dat je daarbij veel informatie over jezelf kwijt kunt. Aan het eind van deze vragenlijst krijg je weliswaar een “carièreprofiel” voorgeschoteld, maar deze is zo vaag dat je net zo goed een horoscoop kan lezen of één van die ‘In welk Zweinstein-huis zou jij worden ingedeeld?’-testjes kan maken. Niet verwonderlijk dus dat studenten vraagtekens plaatsen bij de eigenlijke intentie van de test.

Navraag leert dat de test niet is ontworpen door de RUG zelf, maar door het Zweedse bedrijf Universum, dat gespecialiseerd is in ‘Employer Branding‘. Hun test wordt al meerdere jaren internationaal door verschillende onderwijsinstellingen afgenomen. De resulterende informatie wordt vervolgens verwerkt in rapportages die gedeeld worden met zowel de deelnemende universiteiten als de bedrijven die in de enquête zijn opgenomen.

Een woordvoerder van de RUG laat weten dat door de Career Test vergelijking met andere universiteiten mogelijk is en dat dit waardevolle inzichten oplevert over hoe Groningse studenten tegen de arbeidsmarkt aankijken. Zo is eerder al uit de test gebleken dat studenten uit Groningen internationaler georiënteerd zijn dan studenten elders uit het land. Dergelijke informatie wordt vervolgens weer gebruikt om bijvoorbeeld het cursusaanbod van NEXT af te stemmen op de wensen van studenten. Dat klinkt op zich mooi allemaal, maar de vraag is hoe betrouwbaar de resultaten zijn van een test die vragen stelt als ‘Met welk dier zou je Unilever vergelijken?’.

Hoewel ook de RUG de test van Universum al meerdere jaren afneemt, is dit het eerste jaar dat er negatieve reacties zijn binnengekomen. De universiteit grijpt dit aan als reden om de test nog eens te herevalueren en te kijken of er misschien betere manieren zijn om studenten te peilen over hun verwachtingen ten aanzien van de arbeidsmarkt. Ook is er naar aanleiding van de binnengekomen klachten een overleg gepland tussen de universiteit, studenten en vertegenwoordigers van Universum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.