Actueel

Huiseconoom: Echt goede besparingstips

Rubriek - EconomieIn de economie wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen micro- en macro-economie. Deze maand is een micro-economisch fenomeen onderwerp van deze rubriek. Het gaat hier om huishoudeconomie, iets waar we ons allen goed aan kunnen relateren. Het is dan ook een enorm afgezaagd onderwerp: Besparen. Toch kun je met deze tips iets onafhankelijker blijven van je ouders’ geldstroom en die van de DUO. Doe er dus je voordeel mee. 

 

Ga niet naar de sportschool
Vele studenten zijn een paar keer per week in de sportschool te vinden. De ACLO lijkt het goedkoopste alternatief, maar velen kiezen voor een andere locatie. Je bent er toch al gauw twintig euro per maand aan kwijt. Dat is niet het enige: alle verbrande energie moet er namelijk ook weer bijgegeten worden. Ben je daar ook weer geld aan kwijt. Een beetje vet om de botten is ook helemaal niet verkeerd, het houdt je lekker warm. Scheelt ook weer in de stookkosten!

Besteed minder tijd aan persoonlijke hygiëne
Als je één keer per week in plaats van  per dag doucht, voorkom je sowieso dat er naheffing op je g/w/l komt. Daarnaast verbruik je ook veel minder shampoo en douchegel. Hoe minder vaak je je haar wast, hoe vetter het wordt en hoe minder gel je dus nodig hebt om de boel netjes om je oren heen te krullen. Deodorant is daarnaast ook reteduur. Aan de stank raak je zelf snel genoeg gewend en de mensen om je heen kunnen de tering krijgen.

Geef niet aan goede doelen
Laten we eerlijk zijn, het enige goede doel ben jijzelf. Als je nu in jezelf investeert, zal je zien dat dit zich later dik terugbetaalt aan de maatschappij doordat je zulk goed werk zult gaan doen. Geef ook niet aan zwervers, die investeren hun verkregen geld niet in waarde-toevoegende activiteiten. Tenzij ze je een fiets voor drie euro en een peuk aanbieden: dan altijd doen.

Koop geen verantwoordelijk geproduceerde producten
Een reep chocola van AH Basis, of een met een Fair Trade-logo: het scheelt al snel 400% op een reepje van 200 gram. Hiervoor geldt hetzelfde als geld geven aan zwervers: het is al meerdere malen gebleken dat wij westerlingen geld veel beter en verantwoorder investeren dan de cacaoplukkers in Zuid-Amerika. Geef ze dus niet te veel. Zij kopen er een koe voor die vijf liter per dag produceert. In Nederland ligt het gemiddelde op 25 liter per dag. Tel uit je winst. Die mensen zijn ook blij als je een reep van 50 cent koopt, uiteindelijk krijgen ze hun paar centen ook wel. Koop je kleding ook gewoon lekker bij de Primark, 12-jarige kindjes in Bangladesh zijn veel goedkoper dan modenichten uit Italië en Frankrijk.

 

Als je dus zestien uur per dag slaapt in plaats van acht, dan voel je je lekker en geef je waarschijnlijk ook de helft van je geld uit!

 

Blijf langer in bed liggen
Je bed vraagt namelijk geen uurtarief. Je verspilt minder energie, hoeft vaak maar twee maaltijden per dag te eten in plaats van drie en je hebt minder tijd om je geld uit te geven. Als je dus zestien uur per dag slaapt in plaats van acht, dan voel je je lekker en geef je waarschijnlijk ook de helft van je geld uit! Een win-win situatie als je het mij vraagt.

Gebruik meer drugs op stap
Alleen maar water drinken en na de tijd geen enkele eetlust. Dit staat in schril contrast met een avondje bier drinken. Bier komt namelijk niet uit de kraan en is een stuk duurder. Daarnaast heb je aan het eind van de avond een enorme drang om ook weer vijf euro uit te geven bij de Hasret aan een toch veel te smerige döner die je er direct weer uitkotst. Daar ligt dan al je geïnvesteerde geld, in vloeibare vorm met stukjes op straat.

Vergeet je portemonnee
Ga je dan toch bier drinken op stap met je maten, vergeet dan gewoon lekker je portemonnee. Zorg dat je geen voorgesproken bedrag leent, maar zeg dat je de rondjes wel terugbetaalt. Grote kans dat ‘ie de helft vergeet en het wordt zo veel makkelijker om er een tientje af te lullen. Van meerdere mensen lenen is ook een goed idee, grote kans dat minstens een het vergeet of het bedrag je kwijtscheldt omdat het toch maar vijf euro was.

Lever andermans kratjes bier in
Vooral als je in een huis woont waar veel bier wordt gedronken en weinig kratjes worden ingeleverd is dit een goed idee. Je huisgenoten zie je na je studietijd toch nooit meer en als er veel kratjes staan valt een of twee meer of minder echt helemaal niemand op. Voor jou betekent het echter weer vijf chocolade repen van de AH basis en een pil.

Stoot al je vrienden, familie en andere relaties af
Minder contacten betekent minder te doen, en dus minder mogelijkheden om je geld aan uit te geven. Deze tip is in principe niet nodig als je al het voorgaande opvolgt, grote kans dat de smerigste straathond nog niet bij je in de buurt komen wilt. De keuze lijkt me al gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.