Recensie

Star Wars VII: The Force Awakens (Spoilerloos)

Voor honderdduizenden aardbewoners vindt het hoogtepunt van het jaar 2015 deze week plaats. Het langverwachte vervolg van de Star Wars saga is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen. Ik ging er (als stiekeme fan) op de dag van de release heen. Mijn vriendin ging als geducht Star Wars-hater (zeer) onwelwillend mee.

star-wars-7-poster-international

De inzet van de film was hoog, zeer hoog. Ten eerste moest mijn vriendin natuurlijk overtuigd worden, daarnaast scheen het ook wel belangrijk te zijn voor de honderdduizenden fans en mensen als de regisseur. Dat heeft alles te maken met de lange voorgeschiedenis van de filmreeks.

In de 1977 bracht de vrij onbekende jonge filmmaker George Lucas een film uit waar niemand wat van verwachtte. Zijn productie brak alle verkooprecords. Het epische verhaal waarin moraal een grote rol speelt in een duidelijke strijd van goed tegen kwaad, de special effects, kunstzinnige, overdonderende shots en overtuigende fantasiewereld van deze eerste Star Wars film, lagen aan de basis hiervan en hebben de filmwereld blijven veranderd. De twee vervolgen die in begin jaren ’80 uitkwamen bouwden een enorme fanbase op.

 

Ik kan natuurlijk niks zeggen over het verhaal, maar DAMN, wat is het nice.

 

De teleurstelling van deze fans was gigantisch toen in de jaren ’90 de prequel, die het verhaal voor de eerste trilogie vertelt, niet aan de hooggespannen verwachtingen voldeed. Deze tweede trilogie is om het verhaal, de personages en de acteurs grotendeels verguisd. De angst onder de fans voor een nieuwe flop in de vorm van een nieuwe trilogie was dan ook groot.

Onder druk van deze enorme verwachtingen en een extreem kritisch publiek heeft de nieuwe regisseur J.J. Abrams een enorm fijne eerste film van de derde trilogie uitgebracht. Star Wars: The Force Awakens speelt zich zo een dertig jaar na de laatste film van de originele serie af. Hierdoor vechten zowel oude bekenden als Han Solo (Harrison Ford) en Prinses Leia (Carrie Fisher) (en ja ze zijn echt oud geworden) als nieuwe personages hun weg door sterrenstelsels.

Ik kan natuurlijk niks zeggen over het verhaal, maar DAMN, wat is het nice. Het sterkste punt is wat mij betreft de balans van de film waarin diehard fans kunnen genieten van de herkenbare thema’s, karakters en van de zeer grappige en sterke referenties, maar dat dit niet ten koste gaat van het kijkplezier van de nieuwkomer in de Star Wars wereld. Minpuntje is dat er mijns inziens te vaak wordt gezocht naar een comic relief, waardoor de emotionele scenes aan kracht verliezen. Ten slotte is de intens lijpe actie op z’n zachts gezegd extreem vermakelijk.

Ik liep half huilend, verbluft en trillend van spanning en ontlading de zaal uit. Mijn metgezel vond het ‘toch nog best wel een leuke film’. Dubbele winst. 5 vingers.

Review_MBDarthVaderEV_still

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.