De rok: ‘een ideaal kledingstuk voor man en vrouw’

Rokjesdag02 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland is er een stroming bestaande uit mannen die houden van rokken dragen. De Studentenkrant duikt deze duistere wereld van mannenrokken in.

Op 12 april plaatste de Studentenkrant het artikel ‘Rok &Stroll’ op de site. Naar aanleiding van de vermeende eerste rokjesdag tippelde onze mannelijke redacteur Tobias Rutteman in een rok door de Groningse straten. De stroom van reacties die volgde hadden wij in onze stoutste dromen niet durven bedenken. ‘Het is gewoon heerlijk om een rok te dragen. Je ontdekt een vrij gevoel en het is lekker luchtig’, reageert Manu in zijn vurige betoog voor de opname mannenrokken in het assortiment van kledingwinkels. Jos, die zichzelf een ‘fervent rokdrager’ noemt, vindt de rok ‘een ideaal kledingstuk voor man en vrouw’ en vindt het maar ‘vreemd dat mensen daar zo moeilijk over doen’. De hoofdredactie ontving daarnaast nog een mail van de Groninger Wim. Hij wil graag meer foto’s ontvangen van de Rok &Stroll-sessie en vraagt zich af of onze Tobias nu van plan is vaker een rok te dragen. Hij wil deze informatie namelijk gebruiken voor het forum dat hij beheert op, waitforit, rokvoormannen.nl.
Oké, wat is hier in godesnaam aan de hand? Er blijkt gewoon ergens verborgen in Nederlandeen beweging mannen te bestaan die verzot is op de mannenrok. Ze laten berichten achter op fora, afrokkend op mannen in dameskledij. Dit besef ging ons van de Studentenkrant niet in de koude kleren zitten. Daarop besloten wij ons beste Vlaamse accent op te zetten en à la Jambers de duistere wereld van de mannenrok te verkennen.
De eerste stappen in de obscure koker die de wereld van de mannenrok blijkt te zijn, neemt de shock niet weg. Het forum van Wim bestaat niet uit een klein groepje gekken. Nee, het forum telt 267 leden die in 2.342 topics bijna 22 duizend berichten hebben geplaatst. Wat!? Mannen delen hier hun ervaringen met verschillende soorten rokken, praten over panty’s en laarzen en organiseren bijeenkomsten. De meeste berichten plaatsen de leden in het subforum, waar zij hun ervaringen met rokken in het openbaar delen.
De posts alhier zijn eerlijk gezegd hartverscheurend. De eerder al genoemde Manu vertelt op het forum over een wandeling. Zoals gezegd houdt hij van het dragen van een rok omdat hij hierbij vrijheid ervaart. Op een zondagmorgen trekt hij zijn mooiste jeansrok trots aan, waarna hij bewust vroeg vertrekt om zo niet veel mensen tegen te komen. Zijn plan ten spijt blijken er honderden mensen op het strand te lopen. Tijdens zijn vrijheidstrip wordt hij uitgelachen en met verbaasde blikken nagekeken. Hij schrijft: ‘Ik heb het niet aan mijn hart laten komen en doorgezet’.

 

En goodforhim. Deze arme man wiens witte benen uit het gat van zijn rok steken; symbool voor de kwetsbaarheid die voortkomt uit de openheid van wie hij is. Een tragisch beeld.

 

Is het eigenlijk wel zo raar dat mannen rokken dragen? Een kijkje terug in de tijd leert ons dat je tijdens de oudheid in Griekenland echt niet met een broek gezien wilde worden. Tenzij je natuurlijk wilde overkomen als een onderontwikkelde barbaar. En al die awesome krijgsheren uit de Romeinse tijd, geporteerd op hun paard, een zwaard in de hand, dragen een casual rokje. Daarnaast heb je waarschijnlijk nog nooit een man met een kilt uitgelachen. Want die gasten hoeken je met hun doedelzakken naar de grond. In het perspectief van de historie zijn wij huidige mannen eigenlijk een stel barbaarse watjes. En in onze Nederlandse cultuur waarin alles moet kunnen en mogen, hebben wij nog een hoop te leren.

 

En last maar zeker not least moet er nog even genoemd worden dat op de gerenommeerde catwalks van 2015 de mannenrok he-le-maal hot is. Net als vroeger durft een model zich niet zonder rok te vertonen. We kunnen dus wel stellen dat de mannenrokdragers niet een horde gekkies is. We hebben hier te maken met een groep visionairen die deel uitmaken van een revolutionaire avant-garde beweging. Vergelijk het met de teenslipper; Eerst is het voor vrouwen, dan homo’s en binnen no-time weet je niet meer beter. Denk nog eens terug  aan dit stuk als je komende zomer in het Noorderplantsoen zit, wanneer een zomers briesje je zak streelt.