Actueel

Modepolitie: UB Groningen

Nu geheel mode beminnend Nederland aan het bijkomen is van de fashionweeks in Parijs, Milaan en New York, gaat de Studentenkrant naar de plek waar trends daadwerkelijk geboren worden: de UB in Groningen. Iedereen weet het, de trappenhuizen van onze Universiteitsbibliotheek doen al jaren dienst als dé catwalk van het Noorden. Onze studenten ‘studeren’ namelijk niet onbeschaamd in een slobberig joggingpakje of heel au naturel zonder make-up. Nee, de Groninger student trekt voor een dagje scriptie typen of tentamens leren graag zijn of haar meest flatteuze outfitje uit de kast. Alles gaat hier natuurlijk zoals het er in de harde modewereld aan toe gaat: om zien en gezien te worden. 

Onze verslaggevers gingen op pad en constateerden onder de UB-populatie enkele prominente (en uitgemolken?) trends. Het oordeel hierover wordt gegeven door onze experts. Douwe werpt een kritische blik op de meisjes, Eline op de mannen.

DE MANNEN
Het moet gezegd worden: vrouwelijk Groningen heeft momenteel weinig te klagen. De studentvent kleedt zich namelijk verrassend goed. Het vertrouwde bloempotkapsel spotten we nauwelijks meer, de kekke Nike’s en hippe knotjes daarentegen volop.

De tas
Accessoires zijn niet langer iets voor vrouwelijk Groningen. Een beetje man denkt tegenwoordig zorgvuldig na over de kleine dingetjes die zijn outfit maken of breken. Favoriet hierbij is onbetwist de tas. Het Kiplingtijdperk ligt gelukkig ver achter ons en zelfs de tijdloze Eastpakklassiekers verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. De man kiest tegenwoordig voor eigentijds en gaat mee met de laatste trends. Vorig jaar zagen we de Dakine nog regelmatig voorbijkomen, maar nu zijn het toch echt de Heschel-tassen die het trappenhuis van de UB domineren. Favoriet is hierbij de Heschel met twee leren riempjes aan de zijkanten. Oke, het is geinig, maar origineel is het niet bepaald meer. De tas laat overigens zien hoe goed het op financieel gebied gaat met de Grunninger student: er wordt maar liefst 79.99 euro voor het tasje neergelegd. Lang leve DUO!

#StopTheKnot?
Het vrouwelijk schoon is onbetwist dé grote inspiratiebron van mannelijk Groningen. Een jaar geleden was het knotje alleen nog voor meisjes, maar anno 2015 loopt ook een beetje wannabe hipster met een verfrommeld haardotje op z’n kop. We hebben hier toch een beetje onze twijfels over. We zien door al die knotjes opeens het bos niet meer. Niet iedere jongeman is namelijk even geschikt voor  een knotje. Zodra je aan de achterkant het verschil niet meer ziet tussen een jongen en een meiske, dan is er toch iets goed loos. Toch, we geven het toe, is een knotje bij een echte, mannelijke man best wel sexy. Heel erg zelfs. En mocht je prela of vriend er een hebben, dan is het ook wel voordelig dat je altijd een extra elastiekje bij de hand hebt.

Je moet niet zitten aan m’n Nikes
Geen simpele All Stars, geen Asics. En gelukkig, ja zeer gelukkig, ook steeds minder Le Coq Sportifjes. De mannelijke UB-populatie gaat steevast voor de Nike Air Max. Al een tijdje hip natuurlijk, maar tegenwoordig is er bijna geen enkele dude meer zonder het lichtverende schoeisel te vinden. Wat betreft de originaliteit zal de Groninger student niet hoog scoren, maar lekker is het wel. Hoe kekker de kleurtjes en hoe a parter het printje, hoe meer wij jonge deernes het kunnen waarderen. Hulde! Nog even voor de mannen die geen afscheid kunnen nemen van hun Le Coq Sportif-schoeisel: Alsjeblieft. Verbrand. Ze.

Puntig schoentje
Een beetje studentvent wisselt zijn Nikes af en toe in voor zijn puntschoentjes. Deze schoensoort is niet alleen meer geschikt voor de lallende corpsbal of ober in kostuum, maar voor de gehele modebeminnende UB-bezoeker. We spotten het fijne modelletje vooral vaak met een bruin laagje suède. Maar, hoe groter de hipster, hoe origineler daarmee ook de puntschoen. Zo spotten we een man met een gedurfde versie van glimmend groen krokodillenleer. Nog wel een gratis tip: maak het leer af en toe eens schoon nadat je er weer mee in de Negende hebt gestaan.


DE VROUWEN

Vrouwen en kleding lijken een ideale combi. Menig man schrikt zich het zogeheten hoedje wanneer hij voor het eerst de vrouwelijke kledingkast bekijkt. Toch zijn er vrouwelijke studenten die weinig kaas van kleding kiezen gegeten hebben. Wat te denken van de boyfriendjeans, in de mannelijke wereld beter bekend als de drollenvanger of een paar afzichtelijke Palladiums in combinatie met een regenboogtrui? Gelukkig is het niet met alle studentes zo dramatisch gesteld, want sommige vrouwen zijn in staat om met hun kledingkeuze menig mannenhart sneller te laten kloppen.

Leren pijpen
De leren broek is terug van weggeweest. Ze werd eerst vooral geassocieerd met alternatievelingen, maar tegenwoordig zijn leren broeken ook bij normale studentes te zien. Maar of mannen deze leren pijpen – huh, leren pijpen? – ook kunnen waarderen is een tweede. Als het achterwerk van de vrouw plausibel is, dan kan menig man zijn ogen niet afhouden van ‘de broek’, maar er is een aantal vrouwen die deze broeken beter kunnen mijden. Zie je al een zwaarlijvige corpschick met een geef-me-nog-even-een-sjekkie-stem voor je in een leren broek, die met alle moeite van de wereld haar gigantische reet in een te strakke leren broek probeert te drukken? Ik hoop dat je geen beelddenker bent.

Leren mouwen
Van leren pijpen naar leren mouwen. Vrouwen die niet in staat zijn om in een gelooid varken te stappen, hebben nog altijd de mogelijkheid om een stuk leer om hun armen te doen. Het ziet er hip uit, maar wat is hip als iedereen het draagt? Zo’n beetje alle vrouwen hebben wel een jas met leren mouwen in de kast hangen. Wat een groot voordeel is van deze vrouwenjas, is dat elke vrouw zo’n jas kan dragen en er in ieder geval niet lelijker van wordt. Sterker nog: naar mijn mening staat het iedere vrouw eigenlijk wel goed.

Ugly Uggs
Waar elke vrouw sowieso minpunten mee scoort zijn de niet te vermijden Uggs. Rob Geus zou zijn man, man, man, kansloos-uitspraak waarschijnlijk gebaseerd hebben op de eerste keer dat hij een vrouw op Uggs zag. Zijn het sloffen? Zijn het schoenen? Neen, het zijn Uggs. De schoenslof waar elke vrouw een ontzettend suf karakter van krijgt en wanneer de studente te skeer is om ‘echte Uggs’ te kopen dan is het helemaal om te janken. De Scapino-schoenslof zorgt ervoor dat vrouwen ook nog eens scheef gaan lopen. Lekker dan, dingen aan je voeten die pauperlelijk en ook nog eens slecht voor je zijn.

Mannenmodejatters
Waar vrouwen in ieder geval niet scheef van gaan lopen zijn Timberlands. Vrouwelijk? Nee. Stoer? Misschien. Lekker warm? Ja. Timberlands typeren eigenlijk de hedendaagse vrouwelijke mode. Als er iets tofs is voor mannen eisen de vrouwen het weer op slinkse wijze op. Het is alleen spijtig dat deze schoenen mannen beter staan dan vrouwen. Desalniettemin zijn er genoeg vrouwen die het op een dusdanige manier dragen dat het er nog meer door kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.