Actueel

*UPDATE* LIVEBLOG Verkiezingen 2015: Wibe Snelting

unnamed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag, 18 maart 2015, kun je stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. De Groninger Studentenkrant volgt vandaag Wibe Snelting, de nummer 3 van de lijst Vrij Mandaat. De student Marketing Management aan de Rijksuniversiteit Groningen geeft aan dat hij gek is op politiek en dat zijn “bloed sneller gaat stromen op een dag als deze”. Alles wat deze gepassioneerde politicus doet op deze “dag van de waarheid”, zoals Snelting deze dag noemt, kun je volgen op onze website.

 

07.15: Uit bed! Snel klaarmaken voor het studentenverkiezingsontbijt op het provinciehuis.

08.03: Ik loop het zogeheten Atrium van het provinciehuis binnen. Meteen raak ik gezellig in gesprek met een paar concullega’s en jonge medewerkers van de provincie.

08.23: Commissaris van de Koning Max van den Berg houdt een speech over het ontstaan van de provincies. Hij roept natuurlijk op te gaan stemmen.

09.05: Vertrek uit het Atrium om te gaan stemmen! In het stemhokje kleur ik voor zowel waterschap Noorderzijlvest als Provinciale Staten Groningen een vakje in.

09.36: Tijd om thuis de social media bij te houden en het nieuws door te nemen.

 *UPDATE*

10.01: De Gezinsbode meldt dat de opkomst in Groningen Stad om 08.45 uur iets lager lag dan in 2011 (http://www.gezinsbode.nl/tussentijdse-opkomst-provinciale-verkiezingen-iets-lager-dan-in-2011/).

10.22: Twitter is deze ochtend al overladen met berichten over de verkiezingen. De hashtag voor Groningen is trouwens #psgr15.

10.43: Mail beantwoorden van een mevrouw die aangeeft op mij te gaan stemmen. Ze wilde weten waar ik op ga stemmen voor de Eerste Kamer. Dat ga ik hier niet vertellen, maar vraag het me gerust een keer.

11.21: Aan het weer ligt het vandaag niet! Even mensen via WhatsApp helpen herinneren te gaan stemmen. Het is geen straf om de straat op te moeten richting het stembureau.

11.58: Deze ochtend op Twitter veel foto’s van mensen voorbij zien komen die nog campagne voeren. Het is een ongeschreven regel dat je op de dag van de verkiezingen geen campagne voert. Zelf doe ik dat dan ook niet. Vorig jaar met de gemeenteraadsverkiezingen werd er op de laatste dag ook nog door velen actief campagne gevoerd.

12.01: RTV Noord meldt dat de opkomst in de gemeente Groningen om 11.30 uur nog altijd lager lag dan in 2011: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146622

12.25: Speciaal voor deze verkiezingen hebben de Pé & Rinus het verkiezingslied ‘Wat mot je kaizen’ (https://www.youtube.com/watch?v=WOXzZr4UGoM) gemaakt. Lekker nummer toch?! Versta jij het? Terecht zingen ze: “Kom op lu, in ’t hok, joen stem is wat weerd. Dus apmoal even stemmen op de 18e meert.”

12.36: Er is een ruim aanbod aan stemlokalen in de stad. Kijk maar eens naar deze kaart voor de gemeente Groningen: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=ztRXiDGiK75k.k6A4ID0yRLXA

12.54: Mijn jaarclub, met de prachtige naam Veri Amici, vindt me maar saai. Ze zien me liever zuipen op de kroeg vanavond. Nee heren, ik drink mijn bier vanavond in de Statenzaal!

13.02: Net voor de reclamebreak en het nieuws meldde Radio Noord dat elke partij in ieder geval één stem heeft.

* UPDATE *
13.05: Joepie! De eerste stemfie van een stem op mij is binnen.
13.45: Bevestiging van de communicatieadviseur van de provincie Groningen: tijdens de uitslagenavond in de Statenzaal zijn de hapjes en drankjes op kosten van de provincie.
14.02: De uitslag zal vannacht pas bekend zijn. Voor mij zijn de voorkeursstemmen vooral belangrijk en die worden komende maandag bekend.
14.11: Appen met vrienden en bekenden over de verkiezingen. Waar sta ik nou precies voor? En of ik wat kan vertellen over de waterschappen? Over dat laatste heb ik helaas weinig kennis.
14.24: Vanavond ben ik te gast in het BNR radioprogramma Gangmakers. Vier ondernemers en kandidaten gaan daar met elkaar in gesprek over werkgelegenheid, duurzaamheid, Blauwestad en Groningen Airport Eelde.
14.28: Er is weer een nieuw opkomstpercentage bekend in de gemeente Groningen. Ditmaal de opkomst van 14.00 uur. In 2011 was het 21,1% en nu 19,3%: http://gemeente.groningen.nl/algemeen-nieuws/2015-3/peiling-tussentijdse-opkomst-verkiezingen/ 

14.30: De spanning voel ik al wat oplopen. Mijn bloed lijkt inderdaad sneller te gaan stromen.
14.51: Een journalistiek koppel introduceerde vanochtend de #stemkus: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146643 

15.15: De provincie is er ook helemaal klaar voor. Vanavond is iedereen welkom in de Statenzaal: https://twitter.com/provgroningen/status/578180685321674755/photo/1 

15.22: Tijd om een rondje te hardlopen!
* UPDATE *

16.07: Heerlijk om de spanning eruit gelopen te hebben. Ondertussen blijven er leuke appjes binnenkomen van vrienden. Super!

16.20: Zojuist mijn avondmaal gehaald in de supermarkt. Het wordt snel, makkelijk, maar ook lekker: een Italiaanse aardappelschotel van Aviko. Volgende keer maar weer wat uitgebreider koken.

16.49: We blijven wat betreft de opkomst deze editie van de Provinciale Statenverkiezingen in de gemeente Groningen achterlopen t.o.v. 4 jaar geleden: 28,3% (2015) tegenover 31,5% (2011): http://gemeente.groningen.nl/algemeen-nieuws/2015-3/peiling-tussentijdse-opkomst-verkiezingen/

17.24: Koken! Of ja, de aardappelschotel warm bakken in de pan.

17.55: Ik bereid me nog even voor op het radio optreden van zodadelijk. In een Word-document schrijf ik per gespreksonderwerp een kort verhaal op. Het kan van pas komen.

18.02: Mijn huisgenoten komen net terug van het stembureau. Ze vonden het nog leuk ook! Het is top dat ook zij van hun stemrecht gebruik maken! Ons huis heet trouwens “Huize Best Kept Secret ’13”.

18.23: De aantekeningen voor het radioprogramma BNR Gangmakers nog een keer doornemen en me klaarmaken om naar het provinciehuis te fietsen voor de uitzending.

* UPDATE *

18.40: Ik loop de kamer binnen waar normaal gesproken de gedeputeerden vergaderen. BNR heeft er een mooie tafel, uitgedost met microfoons, geplaatst en wij kandidaten kunnen reageren bij de interruptiemicrofoon.

19.03: Applaus! We gaan beginnen. Lijsttrekkers van een aantal partijen die aanwezig zijn gaven van tevoren al aan dat ze nog weinig zin hebben. De campagne heeft al zo lang geduurd.

19.14: Interruptie van mij: of de heren aan tafel (vertegenwoordigers van voornamelijke noordelijke bedrijven) het met mij eens zijn dat je de markt open moet houden. Groningse aannemers kunnen toch zelf hun kansen grijpen en de opdrachten voor herstelwerkzaamheden binnenhalen?

19.21: Pé Langen (Grunnegers veur Stad en Ommelaand) plaats interruptie en vertelt over zijn idee om een energie-eiland te plaatsen in de Noordzee.

19.30: Ik interrumpeer en vertel dat ik wil dat de provincie Groningen zich gaat profileren op het gebied van duurzame energie, kennis deelt met MKB en aan de slag gaat.

19.53: Nog een laatste interruptie: luchtbrug van Eelde naar Kopenhagen is een goed idee. Daarnaast pakket nodig om infrastructurele verbindingen tussen Groningen en Noord-Europa mogelijk te maken. Zijn de heren aan tafel het daarmee eens?

21.00: Provinciehuis! Ik duik de Statenzaal in en ga in spanning afwachten!

* UPDATE *

21.49: De exitpoll wordt bekend gemaakt. 556 mensen hebben uiteindelijk online aangegeven waarop ze wilden gaan stemmen vandaag.

22.18: Ik word voor de camera van RTV Noord gevraagd om te reageren op de exit-poll.

23.00: Zuidhorn is de eerste gemeente waarvan de uitslag bekend is.

23.33: Meerdere gemeenten zijn inmiddels voorbijgekomen en er tekent zich duidelijk een patroon af: PvdA verliest flink, SP wint een beetje. Groninger Belang is de succesvolle nieuwkomer met 2 zetels.

01.38: Eindelijk is ook de gemeente Groningen binnen. Ik besluit na deze uitslag naar huis te gaan. Geen zetel voor Vrij Mandaat. Gelukkig heb ik wel een prachtige campagne gehad! Bedankt allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.