Eurosonic Noorderslag 2015

Mountain Bike
Mountain Bike

Traditiegetrouw staat mid-januari in Groningen in het teken van Eurosonic/Noorderslag. Met 316 acts op het officiële programma en nog een stuk of honderd onofficiële optredens zijn er weinig plekken waar je 14 tot en met 17 januari geen live muziek hoort. Als je de tijd hebt moet je zelf lekker grasduinen in de eindeloze lijst acts, maar voor de gemakzuchtige student staan in dit artikel vast wat potentiële hoogtepunten.

Eurosonic

Solstafir
Solstafir

Dit jaar ligt de focus van het internationale programma van Eurosonic op IJsland. Hoewel het land minder inwoners heeft dan Utrecht komt er verbazingwekkend veel muziek vandaan. Kiasmos bijvoorbeeld, een samenwerking tussen de componist Ólafur Arnalds en electro-popster Janus Rasmussen. Samen maken ze sfeervolle, melodische en classy techno waarin de achtergrond van beide artiesten fantastisch samenkomt. Ook Sóley behoort tot de voorhoede van de hedendaagse IJslandse muziek. Haar speelse en licht-elektronische poppareltjes brachten haar, naast miljoenen hits op Spotify en Youtube, al naar festivals over de hele wereld. Hetzelfde geldt voor de vier langbehaarde en bebaarde metalheads van Sólstafir. Hoewel de naam ‘zonnestralen’ betekent is dat ongeveer het tegenovergestelde wat je voelt bij hun genadeloos harde muziek. Er zit echter veel variatie in de vaak lange nummers, waarin veel verschillende invloeden naar boven drijven waaruit de intelligentie van de muziek blijkt; een soort sophisticated klap in je gezicht dus.

 

Catfish and the Bottlemen
Catfish and the Bottlemen

Wat radiogevoeligere muziek kun je horen bij Catfish and The Bottlemen. Met Cocoon en Kathleen wisten ze al twee bescheiden 3FM-hitjes te scoren. De vier broekjes uit Wales zijn in de UK al grote sterren met een top 10-notering van hun album, maar spelen in Groningen nog gewoon op het kleine podium van De Spieghel. Hun toegankelijke rock had ook tien jaar geleden prima tussen Kaiser Chiefs en The Kooks in de hitlijsten gepast. In het straatje van bijvoorbeeld Alt-J, maar ook Radiohead, valt het eveneens Britse Gengahr. Het vijftal staat als groot talent te boek bij Engelse media als de BBC en NME. Als je dat voor elkaar weet te krijgen terwijl je album nog niet eens uit is, dan ga je best lekker. Een ander groot talent uit de UK is de nog maar 18-jarige SOAK. Dit jongensachtige meisje maakt kwetsbare gitaarliedjes die door haar unieke stemgeluid heel eigen en origineel klinken.

 

Die Nerven
Die Nerven

In het iets hardere alternatievere hoekje valt onder andere Die Nerven op. Deze Duitse garagerock formatie doet alles zelf, ze nemen hun eigen platen op en brengen ze ook zelf uit. Heerlijk venijnig geschreeuwde Duitse teksten boven een behoorlijke bak gitaarherrie zorgen geheid voor een energiek optreden. Het Belgische Mountain Bike is eigenlijk van hetzelfde laken een pak, hoewel iets meer catchy en met teksten in het Engels. Het Londense Happyness maakt melodieuze indie-rock die net wat anders klinkt dan veel andere bands. Denk aan de gevatte teksten en hooks van een band als Pavement, maar dan in een modern Brits jasje gestoken. Jong en hip is het Spaanse Mourn. De benjamin van het stel mag dan nog geen 16 zijn, dat is niet terug te horen in hun volwassen post-punk. Kan een hele grote gaan worden in de toekomst.

 

Noorderslag

Yuko Yuko
Yuko Yuko

Op zaterdag strijkt Noorderslag neer in de Oosterpoort met louter binnenlandse acts. Veel bekender werk dus, zo hoeven we niemand te vertellen over Dotan, Di-Rect, Guus Meeuwis (geen grap) en Mr. Polska. Toch staat er genoeg onbekender talent om het interessant te maken. Bea bijvoorbeeld, die met haar vreemde stemgeluid en intrigerende elektronische composities veel (inter)nationale aandacht naar zich toe wist te trekken afgelopen jaar. Met nieuw werk op komst zeker iemand om in de gaten te houden. Ook lekker gaat het met de belhamels van Afterpartees. Garage en punk in de blender en een frontman die al zijn moves uit Karate Kid heeft gehaald. En dan niet die slechte remake, maar het échte werk. Bijzonder is ook Binkbeats, die aandacht kreeg door zijn ambachtelijke remakes van electro-nummers van onder andere Caribou en Flying Lotus. Hij maakt nu ook zelf liedjes en doet dit live met een gigantische opstelling met de vreemdste ‘instrumenten’ die je maar kan bedenken. In de categorie hip-hop beloven Bokoesam, Broederliefde en SBMG de sterren van morgen te worden. Terwijl underground-toppers als Yuko Yuko, The Black Cult en Nouveau Vélo ook in de categorie ‘veelbelovend’ vallen.

 

Grati$$$

Er zijn op moment van schrijven nog een paar kaartjes voor het Eurosonic gedeelte van het festival. Te duur of te laat? Er valt ook zonder kaartje meer dan genoeg te beleven. Officiële gratis onderdelen zijn Grunnsonic en Eurosonic Air die je op de website van Eurosonic/Noorderslag kan vinden. Maar er is meer. Onder andere Negersonic in Vera, For The Time Being in de Oosterstraat, Subbacultcha Day-party in Galery Sign, Pleuropsonic in ORKZ, BBsonic in de Benzinebar, The Sound of Young Holland in O’Ceallaigh en een uitgebreid akoestisch programma in de Plato en Coffee Company. Op esnspartylist.tumblr.com staat een handig overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.