Lekker alternatief de zomer door

rapalje

De meeste van ons hebben de hoedjes, zonnebrillen, flesjes water en groothandelsverpakkingen lolly’s al in de aanslag om tijdens de aankomende festivalzomer de tentamenstress eens lekker van zich af te stampen. Voor degene die zijn ontspanning niet boven 120 beats per minute zoekt, lijkt er weinig anders op te zitten dan opnieuw te proberen de laatste pagina van James Joyce’s Ulysses te halen. Omdat we graag ook dit publiek willen voorzien in zomers vertier, gingen we een dagje terug naar de Middeleeuwen tijdens Rapalje Zomerfolkfestival.

Rapalje wordt medegeorganiseerd door de gelijknamige band en het vond dit jaar voor de tweede keer in het Groningse Stadspark plaats. Bandlid Macéal maakt ons wegwijs in ‘het Utopia van Rapalje’. Het begon allemaal met een vrij simpel idee. ‘We merkten dat weinig festivals ons wilde boeken en toen dachten we: “we beginnen ons eigen festival”.’ Hun festival heeft op verschillende plaatsen in Nederland middeleeuwse gezelligheid gebracht en voor volgend jaar staat hun twintigjarig jubileum op het programma.
Tijd om het terrein eens te verkennen. We kopen voor 1 fyndling, de eigen valuta van het festival, een aardewerken beker van hun lokaal gebrouwen biertje en we banen ons een weg door het uitzinnige, op folkmuziek hossende publiek. Links gaat een groepje elkaar met het zwaard te lijf en rechts staat een tiental keurig opgelijnd met gespannen boog. Ja, vroeger, toen was het pas echt gezellig.

Al struinende komen we in gesprek met Bob (21) en Marco (20), beiden lid van de Vikingclan Bjornblod. Aan hun authentieke kledij te zien, zijn ze duidelijk beter op de hoogte van de ins en outs dan wij en onder het genot van een biertje, dat zij uit hun eigen hoornen beker drinken, vertellen ze ons wat over hun levensstijl. Vol trots laat Bob ons zijn zwaard zien. Hij heeft het Tyrsteel genoemd, als eerbetoon aan de oorlogsgod Tyr. Of ze dan ook larpers zijn? Nee, dat is voor hun een belediging, want die spelen maar een beetje met elkaar met schuimplastic zwaarden. Hadden we dat even verkeerd gezien.

Als je ook zin hebt om je eens helemaal te verliezen in de Middeleeuwen, dan zijn er voor deze zomer genoeg andere festivals die je kan bezoeken. Keltfest, Castlefest, Elfia en het Ridderspektakel van Paterswolde zijn veelgehoorde namen bij de incrowd. Voor het zware werk moet je, naar verluid, naar Duitsland, want daar zouden ze pas écht diep de middeleeuwen ingaan. Vind je rollenspellen wel wat, maar ben je schijterig om daarvoor de wapens op te pakken? Dan is er voor jou nog altijd TEIMUN. Ook een soort rollenspel. Kun je meteen lekker aan je CV werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.