Het Progress-systeem de deur uit

Nieuw studievoortgangssysteem zorgt voor problemen bij de Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool heeft een nieuw technologisch snufje: studievoortgangssysteem Osiris. Progress is samen met DOP/SOK de deur uit gebonjourd en studenten hebben het nu te doen met een geheel nieuw systeem. Volgens de Hanzehogeschool een slimme beslissing: ‘studenten en docenten kunnen nu alles vanuit één systeem regelen waardoor de studievoortgang goed kan worden bewaakt en alles veel overzichtelijker wordt.’ Volgens de Hanze is het systeem bij andere onderwijsinstellingen al succesvol geïmplementeerd. Kan niet misgaan toch?

De problemen werden zichtbaar toen de minorinschrijvingen op 13 mei om 8 uur ’s ochtends open gingen en binnen no-time lag de hele site plat en konden de meeste studenten niet meer inloggen. ‘We kregen bericht dat de site om 11 uur weer in de lucht zou gaan’, vertelt Mathieu (25), student Facility Management. ‘Maar toen het nog steeds niet werkte, heb ik maar eens naar de Hanze gebeld. Zij wisten mij te vertellen dat er op Facebook een berichtje stond met meer informatie.’ Inloggen op Osiris was toen niet meer mogelijk.

Volgens Godfried Damm, projectleider van Vois (het bedrijf dat Osiris geïmplementeerd heeft) kwam de uitval van Osiris behoorlijk onverwacht. ‘Deze manier (van implementeren, red.) is eerder succesvol bij andere onderwijsinstellingen uitgevoerd, we hadden alleen niet in de gaten dat de inschrijvingen bij de Hanze zo massaal gebeurden.’ Bij het inschrijven bij de minoren geld namelijk de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dat betekent dat er ongeveer 5000 studenten een kwartier voor het openen van de inschrijvingen plaatsnemen achter hun computer in de hoop zich als eerste te kunnen inschrijven voor hun favoriete minor. ‘Het komt er dus op neer dat degene met het snelste internet meer kans maakt op zijn minor dan de rest, en je kan je afvragen hoe eerlijk dat is’, aldus Damm.

In eerste instantie leek het te gaan om een kleine systeemfout en werd gemeld dat de site rond 11 uur weer online zou zijn. Toen bleek dat Osiris simpelweg niet bestand was tegen zo’n massale inschrijving werd de hele inschrijving stopgezet en uitgesteld. Na een spoedberaad met de betrokken partijen werd besloten het hele systeem om te gooien en de studenten te laten loten. Bij de heropening van de inschrijving konden de studenten een top vijf van minoren maken, en volgens Godfried heeft dat gewerkt. ‘Er zijn maar een stuk of tien studenten niet bij hun voorkeur terecht gekomen.’ Studenten die het wel gelukt was zich de eerste keer in te schrijven hadden pech; zij moesten gewoon opnieuw meeloten.

In de wandelgangen en in de reacties op Facebook lijken weinigen een goed woordje over te hebben voor Osiris. ‘Je krijgt geen mail meer als je een nieuw cijfer hebt’ aldus Meent (24), studiegenoot van Mathieu. ‘En daar zelf achteraan gaan zou niet zo’n probleem moeten zijn, ware het niet dat de site van Osiris je resultaten nou niet bepaald overzichtelijk rangschikt. Wat ik wel fijn vind is dat de DOP/SOK is geïntegreerd.’

Toch blijkt deze ontevredenheid niet uit het aantal klachten dat officieel is ingediend. Damm en zijn collega’s waren zelfs verbaasd hoe weinig het er eigenlijk waren. ‘Van de ongeveer 5000 studenten hebben we slechts tientallen mails gekregen’.
Er lijkt dus nog ruimte voor verbetering, vooral als het aan de student ligt. Gelukkig zijn er ook die die het geheel wat positiever bekijken. ‘Ach’ zegt Miriam (21), studente Voeding en Diëtetiek, ‘het heeft in elk geval een mooiere naam dan Progress.’