Cultuur

Goud of gif: Het beste zomerbier

De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent: zon, lauwe recreatiemeertjes, veel te plakkerige seks, maar veel belangrijker: terrasjes! Lekker mensen kijken en bekeken worden met een koud drankje in je hand. Michiel-Pieter Wiersinga (29) van Proeverij Vandaag droeg ons een Urthel Saisonniere en een Liefmans Cuvee Brut aan. Aan ons de beslissing welke van deze twee bieren het beste zomerbier is.

Het eerste bier dat we proeven is een Urthel Saisonniere. Op het etiket wordt dit bier beschreven als een blonde, zachte, onweerstaanbare vrouw. Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar Hildegard van Ostaden, de wulpse blondine die het bier brouwt bij Urtel.

In dit bier proeven we tonen van koriander, citrus en kruidnagel. Michiel-Pieter vertelt dat dit een seizoensbier is dat in de winter gebrouwen werd, om in de zomer te worden gedronken wanneer landarbeiders het graan aan het binnenhalen waren en dat het daarom lichter in alcoholpercentage is en bitter tegen de dorst.

Vervolgens proeven we een Liefmans Cuvee Brut. Dit kriekbier is duidelijk zoeter en fruitiger dan het eerste bier. Liefmans brouwt dit bier slechts één keer per jaar, in juli. Dit omdat er vers geoogste kersen in het bier verwerkt worden en deze bloeien in de zomer. Naast zure kersen bestaat de Cuvee Brut ook uit oud bruin, wat samen een overheersende, frisse smaak geeft. De fles is verpakt in rood papier en is afgesloten met een kruk. Liefmans besteedt veel aandacht aan haar bierflessen, ze worden namelijk nog steeds met de hand ingepakt.

Na veel proeven en nog een keer proeven (we moeten deze kans natuurlijk optimaal uitbuiten) verkiest de Studentenkrant de Urthel Saisonniere tot beste zomerbier. Dit biertje is uitermate geschikt om in de middaguurtjes op het terras te hangen en lekker loom in de zon te zitten. Het is fris, dorstlessend en ligt niet zwaar op de maag. De Liefmans is ook heerlijk, maar meer geschikt voor als de zon al is gezakt en je wilt overschakelen op een andere soort bier.

De Pintelier heeft deze beide bieren op de fles. Een Urthel Saisonniere kost €4,10 en een Liefmans Cuvee Brut €5,65.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.