Gluren bij de buren: São Paulo

Gluren-bij-de-buren-rubriek

Morgen zal het WK voetbal 2014 losbarsten in Brazilië. Losbarsten van voetbalgekte, maar helaas misschien ook van geweld en agressieve protesten.

Ik studeer nu voor een semester in São Paulo en maak het WK en alles eromheen van dichtbij mee. Mijn appartement is vlakbij Avenida Paulista; de langste straat van São Paulo waar grote protesten gehouden worden. Afgelopen week was daar de eerste officiële manifestatie tegen het WK met duizenden demonstranten, spandoeken met leuzen, in de fik gestoken afval en gebroken winkelruiten. De politie in Brazilië staat erom bekend wat meer geweld te gebruiken dan wij van de Nederlandse politie gewend zijn. Met helikopters, traangas, en rubberen kogels werd geprobeerd ‘de veiligheid te bewaren’. De demonstranten zijn vooral tegen de enorme WK-uitgaven en vinden dat het geld beter besteed had kunnen worden aan bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Eén van mijn redenen om dit semester in São Paulo te studeren is het WK, maar ik snap de protesten heel goed nu ik een paar maanden in Brazilië heb gestudeerd en wat meer gezien heb van het land. Maar aan de andere kant, het geld voor het WK is grotendeels al uitgegeven, dus nu is het vooral van belang om het WK soepel en succesvol te laten verlopen.

Daarmee zijn de Brazilianen al bezig. Zo worden voor elke WK-wedstrijd van het Braziliaanse elftal de publieke universiteiten en bedrijven gesloten. Dit voorkomt een hoop file-ellende aangezien je op een doordeweekse dag op weg naar de universiteit al continu in de file staat. Ondertussen wordt geprobeerd de stadions op tijd af te krijgen. Het stadion van de openingswedstrijd Brazilië – Kroatië op 12 juni in São Paulo is bijvoorbeeld nog niet af en er missen honderden zitplaatsen. Misschien worden er later dus nog extra tickets verkocht en heb ik nog kans om een niet al te duur kaartje te bemachtigen. Mocht dit niet lukken dan zijn er genoeg grote tv-schermen in de stad waar ik met andere Oranjefans het Nederlands elftal kan supporten. Want ik blijf toch vooral voor Nederland tijdens het WK, ook al heb ik hier een geweldige tijd in dit land van voetbal, samba, carnaval, en caipirinhas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.