Betaalbare zomermode

Tweedehandskleding dus, want retro is in

Als we de modebladen mogen geloven, blijft de mode van de jaren tachtig en negentig ons achtervolgen.’Crop tops’ en lange rokken voor de vrouwen en ‘jorts’ voor de mannen zijn dè modetrends voor deze zomer. Wij gingen, geïnspireerd door deze zomertrends, op pad om de laatste zomertrends bij de Mamamini en de Reshare Store van het Leger des Heils bij elkaar te zoeken. Tweedehands dus, want de meeste zomertrends zijn zo retro dat ze bijna allemaal wel in de rekken van tweedehandswinkels te hangen. Bovendien is studeren (en bier drinken) al duur genoeg.

Vrouwenmodetrends

‘If in doubt, make it pink, smother it with flowers and wear it with flat sandals next summer,’ aldus Dolly Jones van de Engelse Vogue. Naast de bloementrend, die ook voor de mannen geldt, moeten vrouwen zich dus kleden in het roze en platte sandalen aandoen. Elke vrouwelijke blogger loopt tegenwoordig dan ook heilig op Birckenstocks met twee bandjes over de voorvoet. Je weet wel, op van die oma-sandalen. Gelukkig zijn er genoeg andere, mooiere varianten van platte sandalen te vinden, die iets sierlijker aandoen. Ben je trouwens niet zo van de kleur roze, dan kan je het ook gooien op andere kleuren, bijvoorbeeld de ‘icy pastels’ zoals ELLE dat zo lief noemt. En als je het allemaal niet zo rooskleurig inziet, kan je altijd nog aan de zwart-wit trend gaan. Ook leuk voor de mannen: doorschijnende kleding wordt het volgens de ELLE helemaal deze zomer. Designers stuurden hun modellen met louter doorschijnende shirtjes de catwalk op, waardoor het één grote bloteborstenparade werd. Wie echter niet ongewenst geïntimideerd wil worden, is er altijd nog de optie er een bandeau-top onder te dragen. Andere trends die worden aangeprezen door de ELLE en Vogue zijn oversized blouses en broeken met wijde, hele wijde pijpen. Ook franjes en kledingstukken of accessoires met kraaltjes en pailletjes (wat een trendsetter hè, die Roy Donders) kwamen veelvuldig voor tijdens modeshows en ook sport-elementen in kleding, of complete oldschool sport outfits werden op de bühne geshowd.

Mannenmodetrends

Fuck effen kleding, printjes zijn terug! Tenminste, als we Details Magazine moeten geloven. Polka dots, grafisch, camouflage, bloemen, tropisch: niets is te gek. Oversized kleding, en dan vooral langere shirts die neigen naar jurkjes, zijn weer helemaal in. Volgens de Modefabriek is de ‘feminine touch’-trend in opkomst en begint de scheiding tussen vrouwelijke en mannelijke kleding af te breken. Je moet het maar willen. Wat meer draagbare mannenmodetrends zijn double-breasted jasjes (jasjes met een dubbele rij knopen), neon-kleurige sneakers en zonnebrillen met spiegelglazen. En geloof het of niet, ook leer kwam veelvuldig voorbij op de catwalks. Ontzettend niet praktisch, natuurlijk, maar hé: wie mooi wil zijn..

Nog even over die jorts. De Urban Dictionary is er niet al te enthousiast over (‘Jean shorts. Worn mostly by children and douchebags. Jorts are perhaps the easiest way to recognize people you will not like. If you wear jorts, you probably don’t talk to girls.’), maar de Esquire zweert erbij, want: wordt minder snel vies, hoeft minder gewassen te worden en gaat langer mee. Altijd praktisch, die mannen.

Het resultaat

Bijna alle zomertrends zijn wel in enige vorm te vinden bij tweedehandswinkels. Van vintage basketbalshirts en trainingsbroeken voor de vrouwen tot leren kleding voor de mannen: de Mamamini en de Reshare store hebben het allemaal. En wil je gewoon lekker gekleed in een Levi’s en een hip T-shirt? Ook dat kan je er vinden. En zoals Karl Lagerfeld zegt: ‘Never use the word ‘cheap’. Today everybody can look chic in inexpensive clothes. You can be the chicest thing in the world in a T-shirt and jeans — it’s up to you.’ Dus stap heen over het stoffige imago dat tweedehandswinkels hebben en kijk er eens verder dan naar alleen kleding voor je hufkostuum. Tip van de redactie: wel even wassen voor gebruik.

 

Een gedachte over “Betaalbare zomermode

  • waarom is zonder bandeau onder een shirtje de deur uit gaan hetzelfde als ‘ongewenst geïntimideerd willen worden?’ ik zie dit niet in. al loop je naakt over straat, een bepaald shirt (of juist niet) aantrekken is zeker niet hetzelfde als zoiets over jezelf afroepen. ongewenste intimiteiten zijn dingen die mensen over de hele wereld schaden en diepe psychologische littekens aanrichten. ik vind het meer dan respectloos om dat in deze context te gebruiken.

    verkrachtingscultuur en victim blaming in de hand werken? lieve GSK, ik stel voor dat jullie dit artikel met gepaste schaamte gaan aanpassen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.