Recensie

Urinetown the musical

Urinetown

[dropcap]T[/dropcap]oen de Amerikaanse Greg Kotis in de jaren negentig door Europa trok viel het hem op dat je overal moest betalen voor openbare toiletten. Dit inspireerde hem een musical te schrijven over een stad waar privétoiletten verboden zijn om waterverspilling tegen te gaan. Inwoners kunnen alleen nog maar gebruik maken van openbare toiletten waar ze grof geld voor moeten betalen, als ze dit niet doen worden ze verbannen naar de strafkolonie Zeikstad, ook wel Urinetown.

Dit gaat zo door totdat er ware een held opstaat: Bobby. Hij gaat tegen de gevestigde orde in en moedigt mensen aan om in actie te komen. Het verhaal compliceert enigszins als hij verliefd wordt op Lot, de dochter van de evil mastermind achter dit alles. Het verhaal krijgt een donker randje als Lot wordt ontvoerd door rebellen en het blijkt dat er –spoiler alert- helemaal geen Zeikstad bestaat, helemaal geen mensen die worden verbannen en worden vermoord.

Dit verhaal is uitgegroeid tot een ware hitmusical. Agent Knuppel en Kleine Eefje loodsen je al vertellend door het verhaal heen. De musical neemt zichzelf niet bepaald serieus, sterker nog, ze maken het hele musicalgenre belachelijk met subtiele verwijzingen naar andere musicals zoals the Lion King en Les Misérables. Er wordt geclaimd door vele mensen dat dit de meest absurde voorstelling is die zij ooit in hun leven gezien hebben.

Een bizar stuk dus, vol satirische humor en met een randje in de kleur van geconcentreerde urine. De combinatie van grapjes, idioterie en een niet bepaald happy end maakt het een uniek stuk wat je waarschijnlijk regelmatig een wenkbrauw op laat trekken. Het verhaal is reden genoeg om op 2,3,9 en 10 mei jezelf naar de Suikerfabriek te slepen om te gaan kijken of deze voorstelling haar verwachtingen waar gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.