Overstap naar Windows 7 zorgt voor problemen bij RUG

Groniek kon editie bijna niet uitbrengen

Windows XP wordt niet meer ondersteund door Microsoft, dus ook de RUG moet overstappen op Windows 7. Deze overstap gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Bij verschillende aan de RUG gelieerde organisaties zoals de Juridische Faculteitsvereniging en het historisch tijdschrift Groniek hebben zich problemen voorgedaan. Vooral bij Groniek waren de problemen groot: zij hebben bijna een editie niet uit kunnen brengen.

Haie Wind is technisch directeur van het Centrum voor Informatie Technologie. Hij weet in Jip-en-Janneke-taal uit te leggen hoe het probleem waarschijnlijk is ontstaan. Hij vertelt dat iedereen die van het RUG netwerk gebruikt maakt voor opslag van gegevens, gebruik maakte van een systeem dat Universitaire Werkplek versie 1 (UWP1) heet. Op dit systeem staat Windows XP. Doordat XP niet meer wordt ondersteund moet de hele uni over naar Universitaire Werkplek versie 2 (UWP2). Dit tweede systeem draait op Windows 7. ‘Groniek werkte met UWP1, hierop draait Windows XP’, legt Wind uit. ‘Doordat hun hardware te oud was zijn zij niet overgezet naar UWP2. En dan kan je niet meer vanuit de oude omgeving bij de nieuwe omgeving.’ Dit betekende voor Groniek dat zij door hun verouderde PC’s niet meer bij hun eigen gegevens konden. Dus ook niet bij hun ledenbestand.

Voor Groniek, het Groningse historische tijdschrift met zo’n 450 abonnees, was dit een groot probleem. ‘Het was redelijk problematisch, vooral voor de verzending’, zegt hoofdredacteur van Groniek Marijn Rombouts. ‘De data die voor ons het belangrijkst is, is de ledenadministratie. We kwamen erachter dat we daar niet bij konden, waardoor we onze stickers niet konden maken voor de enveloppen om onze tijdschriften te versturen.’ Dit is een enorm probleem voor een tijdschrift. De RUG zou hier toch wel snel op actie op moeten ondernemen! Toch? Nee dus.

De RUG heeft grote steken laten vallen bij de oplossing van het probleem vindt Groniek. ‘Wat ik vooral heel kwalijk vind is dat de RUG niet met ons heeft gecommuniceerd heeft dat ze de systemen over gingen zetten.’ vertelt Rombouts. In totaal konden ze bij Groniek twee weken niet bij hun bestanden. ‘Het was van de een op de andere dag dat we niet bij onze spullen konden. We hebben geklaagd, maar de RUG liet niet weten of ze wat gefixt hadden. Pas toen we vijf of zes keer bij de ICT balie zijn geweest drong het een beetje tot hun door dat het misschien wel eens vervelend voor ons kon zijn.’

De RUG heeft tot het allerlaatste moment gewacht actie te ondernemen, en het probleem was niet op tijd opgelost als de reddende engel -in de vorm van een ICT-medewerkster- niet met een oplossing was gekomen. Rombouts: ‘ Om tien uur hadden we een vergadering met Groniek om te bepalen of we de nieuwe versie wel of niet zouden versturen. Om één voor tien heeft de aardige mevrouw de oplossing gevonden. Niets dan lof voor haar, maar van de RUG vond ik het een beetje jammer.’

Momenteel is er een tussenoplossing gevonden zodat Groniek vanuit hun XP systeem toch bij de bestanden kunnen. In de zomer krijgen ze nieuwe computers die ook UWP 2 en dus Windows 7 kunnen draaien. Haie Wind vertelt nog wel een leuk nieuwtje. ‘In de zomer gaan ook alle studentenwerkplekken over op UWP2. Hierdoor kan je thuis vanaf je laptop Windows virtueel op je eigen PC draaien.’ Dit betekent dat elke student ten alle tijden toegang heeft tot de bestanden tot zijn/haar eigen complete RUG-account. En kan je zelfs op je Mac computer Windows en Word draaien.