Meer HIV-infecties in Groningen

SOA-populariteit

Het aantal HIV-infecties in Groningen is vorig jaar gestegen. Tegelijkertijd zijn er minder mensen geïnfecteerd met chlamydia, zo blijkt uit de soa- en seksualiteitscijfers 2013 van de GGD Groningen.

Jarenlang daalde het aantal HIV-infecties in Groningen, maar helaas is er dit jaar weer een stijging. De toename is gelukkig niet heel fors. Waar in 2012 vijftien mensen hiv kregen, waren dat er vorig jaar 29. Twee jaar geleden werden 9.077 Groningers onderzocht, in 2013 9.165 mensen. De GGD stelt dat er uit deze stijging geen conclusies getrokken kunnen worden. Wel voegt de gezondheidsdienst eraan toe dat het opvallend is dat vooral meer jonge homoseksuele mannen kampen met HIV.

Chlamydia is onder de noordelijke soa’s nog altijd de absolute koploper. Er mocht vorig jaar dan een daling geweest zijn, toch zijn er nog altijd 1.616 infecties in onze stad. De meeste slachtoffers zijn jonge heteromannen en -vrouwen. Daarnaast neemt het aantal chlamydia-infecties toe onder jonge vrouwen onder de 25 jaar.

Een SOA die minder vaak voorkomt – maar waar opvallend genoeg wel steeds meer Groningers mee worstelen – is gonorroe. In 2012 werden er 132 infecties geregistreerd, het jaar erna waren dat er 145. Verder is het aantal syfilis-infecties stabiel gebleven. Deze geslachtsziektes worden vooral gevonden onder mannen die seks hebben met mannen. Volgens de GGD is het opmerkelijk dat gonorroe steeds vaker bij heterovrouwen wordt gevonden.

De Groningse SOA-cijfers verschillen weinig met de landelijke cijfers. Alleen de syfilis-infecties zorgen voor een klein verschil. In Groningen is het aantal gestabiliseerd, maar in de rest van het land is deze soa bij meer mensen te vinden.

Overigens weten steeds meer Groningers de weg naar de GGD te vinden om zich te laten testen tijdens een speciaal soa-spreekuur. Van deze bezoekers is 71 procent jonger dan 25 jaar. Vooral jongeren, prostituees, mannen die het met mannen doen en personen die veel ‘risico-gedrag’ vertonen geven acte de présence op deze spreekuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.