Het was maar een hok

randy-martens
Oud-hoofdredacteur Randy Martens over het einde van het verenigingspand van de Studentenkrant aan de St. Walburgstraat

In een verwoede poging een bestuursjaar bij een vereniging nog onaantrekkelijker te maken heeft de universiteit besloten het verenigingspand aan de St. Walburgstraat te sluiten. De verenigingen moeten naar een ander kantoorpand. Er zal wel een of andere verantwoorde kutreden voor zijn. Hoewel het maar een lelijk hok was diende de St. Walburgstraat een doel. Als je maar genoeg mensen bij elkaar zet die wat semi-nutteloos doen voor een vereniging krijg je vanzelf levendigheid. De universiteit weigert natuurlijk te snappen dat je dezelfde sfeer niet creëert in een kantoorpand dat 9:00 – 22:00 geopend is en waar je niet zomaar mag zijn in het weekend. Het hele idee dat je in het weekend iets zou doen is helaas niet te bevatten voor een gemiddelde beleidsmaker op de RUG.

Hoe kunnen we anders ’s ochtends bij de SK naar binnen komen lopen om een redacteur en een chick met beide hun broek op de knieën aan te treffen? Hoe moeten we nu avond-aan-avond urenlang Singstarren©? Hoe kunnen we anders midden in de nacht stomdronken binnen vallen op de St. Walburg en het SK kantoor kort en klein slaan en er niets van herinneren? Overdag om 14:30 op een netjes kantoor verliezen dit soort dingen toch een beetje hun charme. Wat eerst mooi en triest tegelijk was is dan alleen nog maar triest. Ach, het jammere van de eeuwige strijd tegen vertrutting is dat écht een goede zaak maken voor openbaar dronkenschap best lastig is.

De St. Walburg was het toneel van een eeuwige strijd tussen de gebruikers die het pand ook echt wilden “gebruiken” en de universitaire autoriteiten die de openbare zeden probeerden te bewaken. Het was dan ook een mooie ontdekking dat het brandalarm helemáál niet af ging van roken in je kantoor. Ha! Alleen de dreiging van exorbitante boetes resteerde. Mooie invulling van je tijd als studentenbestuurder bij het CUOS: ‘Mijn hoofdtaak was eigenlijk het handhaven van een rookverbod.’ Overigens zou ik het bozig waarschuwen dat de gangen opgeruimd moesten worden niet vergeten te vermelden op je eerste sollicitatie. (Kunnen jullie inmiddels een beetje tegen dit soort grappen eigenlijk?)

Hopelijk onthouden we wanneer we zelf oud en belangrijk zijn dat een pand dat je een beetje kan trashen een groot goed is. Het is ondanks het bevel tot ontruiming nog niet duidelijk waar de SK heen moet straks, maar ik ga er vanuit dat het achteraan op het Zernike is op een gang naast de facilitaire dienst. Lekker vergaderen met de redactie in zaal D.4.03, beschikbaar van 13:00 – 15:00. Laat de inspiratie maar door u heen komen. Niets stimuleert mensen zo om zich belangeloos in te zetten voor een vereniging als ze te faciliteren met een ruklokatie. Hopelijk gaat de universiteit zich dat wat beter beseffen.

Verboden te drinken, verboden te roken, verboden te neuken. Het was maar een hok, maar nu is hij dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.