Recensie

De nieuwe van Rico

rico-irie

[dropcap]R[/dropcap]uim twee jaar terug zat rapper Ricardo McDougal – ook wel ‘Phreako’ Rico genoemd – diep in de put. Toen zijn relatie stuk ging en hij zijn huis met een flink verlies moest verkopen, kwam hij moederziel alleen op straat te staan. Dit was, zo zegt hij zelf, de ‘kutste fase’ uit zijn leven. Als therapie begon hij van zich af te schrijven, maar niet op de door hem vertrouwde hiphopbeats. Rico dook met producer A.R.T. de studio in en besloot een hele nieuwe weg in te slaan: reggae. Half april brachten ze Irie uit.

Het dieptepunt van Rico’s slechte periode beschrijft hij in Naaktslak. De rapper, die zijn faam verwierf met onder meer Opgezwolle en de Fakkelbrigade, vertelt in de track hoe hij extra spullen via Marktplaats verkocht om aan meer geld te komen en hoe hij op een klein matrasje op de grond sliep. Waar Rico eerder vooral gebruik maakte van metaforen en ingewikkelde rhymes, doet hij hier zijn verhaal op een veel directere manier. Maar de tekst mag dan geladen en stevig zijn, de reggaebeat is juist wat luchtiger. Er gaat een ongrijpbaar, positief gevoel van het nummer uit. Een gevoel dat op heel de plaat overigens aanwezig is.

Dat is ook zeker de verdienste van A.R.T. Hij laat zijn veelzijdigheid zien door niet alleen beats te leveren aan de halve Fakkelteitgroep – het muzikale platform van Rico en Great Minds-lid Sticks – maar door zich ook aan reggae te wagen. Reincarnated van Snoop Lion Lion (die inmiddels alweer terug is geswitcht naar Snoop Dogg) klinkt commercieel en lijkt her en der een parodie op reggae, terwijl A.R.T. de klassieke reggae-vibe veel meer heeft gevonden en er een eigen sausje overheen gooit.

Doe Maar-zanger Henny Vrienten heeft ook kleur gegeven aan Irie, door onder meer een aantal baspartijen en koortjes te leveren. Ook is zanger van Beef, Pieter Both, te horen op Kalm: één van de hoogtepunten van de plaat. De Zwolse zanger Bert Vrieling staat Rico bij op een nummer over zijn opa. Natuurlijk kunnen Sticks en Typhoon niet ontbreken, op een track waarop Shyrock voor de hook zorgt.

Kenmerkend voor Irie is de track Omega. Rico verklaart dat hij – in tegenstelling tot veel andere rappers – niet altijd haantje de voorste wil zijn en dus geen alfa-mannetje is. Vol zelfvertrouwen geeft hij zich bloot en stelt hij zich kwetsbaar op. Met Irie bewijst Rico opnieuws bij de beste rappers van Nederland te horen. De sfeervolle reggae levert een schitterende, zomerse plaat op.

Een gedachte over “De nieuwe van Rico

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.