Internationale platendag

Wat is het en welke plaat moet ik halen?

Foto-van-Jorne-Visser
Gastschrijver: Wymer Praamstra, redacteur 3 voor 12

In 2007 kwamen behoorlijk wat eigenaren en medewerkers van onafhankelijke platenzaken in Amerika bij elkaar om gezellig over vergrijzde LP’tjes en onontdekte pareltjes te praten. Ik stel me zo voor dat terloops internationale secetaressedag, dikke-truiendag en de wereld-naakt-tuinierendag ter sprake kwamen. En voila, het lumineuze idee om ook de muziekindustrie, met name de onafhankelijke zaakjes, in dit circus te betrekken was geboren. Record Store Day, altijd op de derde zaterdag van april, is sindsdien -met name voor de muzieknerds onder ons- een dag om een klein latje van in de broek te krijgen. Re-releases van moeilijk te vinden klassiekers, speciale edities van singles van bands uit de tijd van je opa, maar ook nieuw werk van moeilijk hippe artiesten zijn dan ineens bij je lokale platenboer te koop.

Met name de wat kleinere platenzaakjes, op alle continenten behalve Antarctica, doen mee. In Groningen kom je dan al snel terecht bij de Elpee in de Oosterstraat en Jongens van Hemmes en Magic Buzz in de Steentilstraat. Bij de eerste kun je met name voor het betere rag-en rockwerk terecht. De tweede heeft een wat breder inventaris, met ook goede dance en hiphop in de schappen. Bij de derde vind je voornamelijk een breed assortiment vinyl. Ook de, voor Nederlandse begrippen, grote keten Plato doet mee. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen wat daar allemaal te krijgen is, want als je daar nog nooit bent geweest hoef je dit artikel ook niet te lezen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat kan ik dan kopen? Nou, naast uiteraard de standaard collectie van je platenzaak naar keuze, zijn er meer dan 500 speciale Records Store Day releases. Om het even overzichtelijk te maken heb ik een paar stereotypes gekozen met daarachter de platen die zij zouden willen kopen. Identificeer jezelf met eentje en je weet wat je moet halen.

  • De Vera-ganger: re-release op LP van zeldzame albums van Nirvana en Joy Division, speciale RSD-singles van Black Lips, Parquet Courts en Tame Impala.
  • De doorsnee student: speciale doorzichtige Bonobo single, zomerse single van Sticks en A.R.T., nieuw werk van Disclosure en Kings of Leon, re-release eerste Outkast album
  • Je vader: David Bowie re-release, Frank Zappa plaat, Bob Dylan verzamelde werken deel 10000, EP’tjes van The Rolling Stones.
  • Je broer(tje) die is blijven hangen in de periode 15/16 jaar: Green Day EP, drie re-releases van Bad Religion, The Darkness en Jay-Z met Linkin Park.
  • Je zusje: One Direction singeltje.

Daarnaast krijg je bij alle aankopen de debuutsingle van Nederlands punkbandje Afterpartees cadeau.

In de huidige download- en streamcultuur hebben de platenzaakjes het logischerwijs steeds lastiger om hun figuurlijke hoofd boven het figuurlijke water te houden. 19 april is een dag als geen ander om jezelf blij te maken met unieke releases en de platenboer om de hoek een paar centen te laten verdienen zodat je er ook volgend jaar nog terecht kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.